Η σημαντική θετική έκπληξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιούνιο οδήγησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές να κινηθούν υψηλότερα λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να τερματίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα, οι αγορές τιμολογούν καμία περαιτέρω αύξηση επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, και όπως ήταν αναμενόμενο, το δολάριο έχασε έδαφος έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως, καθώς οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Οι νικητές της εβδομάδας ήταν τα σκανδιναβικά νομίσματα και το ελβετικό φράγκο, τα οποία ενισχύθηκαν όχι μόνο από την πτώση του δολαρίου αλλά και από εκτεταμένες επανατοποθετήσεις των επενδυτών εντός μικρού χρονικού διαστήματος στα νομίσματα αυτά.
Η αντίδραση της αγοράς στις ειδήσεις για τον πληθωρισμό ήταν απολύτως κατανοητή, αλλά αναρωτιόμαστε αν το δολάριο έχει υποχωρήσει πάρα πολύ και πολύ γρήγορα. Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος να είναι υποτονικές έλλειψη σημαντικών ειδήσεων και λόγω καλοκαιρινής περιόδου. Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Ιούνιο που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη θα είναι σημαντική τόσο για τη στερλίνα όσο και για το ευρώ. Μένει να δούμε αν οι αποπληθωριστικές τάσεις που είναι εμφανείς στις ΗΠΑ θα κάνουν την εμφάνισή τους σύντομα και στην Ευρώπη.
Στερλίνα
Η στερλίνα εκτοξεύτηκε υψηλότερα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα όπως και κάθε άλλο νόμισμα παγκοσμίως, αν και έμεινε λίγο πίσω έναντι του ευρώ. Τα υψηλά επιτόκια και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν συνεχίζουν να στηρίζουν τη στερλίνα. Το ΑΕΠ του Μαΐου ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της αργίας για τη βασιλική στέψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το “κλειδί” για τη στερλίνα θα είναι η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Οι αγορές αναμένουν πτώση του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή και σταθερό το δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή, κάτι που θα συνάδει με μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο και με τη συνέχιση της ενίσχυσης της στερλίνας.
Ευρώ
Τα αποπληθωριστικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν το ευρώ κατευθείαν υψηλότερα και το κοινό νόμισμα διέσπασε ξεκάθαρα το εύρος διακύμανσης εντός του οποίου διατηρούνταν για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Η κίνηση είναι κατανοητή και σύμφωνη με τις προβλέψεις μας, αλλά η απαισιοδοξία γύρω από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Το ράλι του ευρώ δεν θα είναι άνευ εμποδίων, δεδομένων των εκτεταμένων τοποθετήσεων της αγοράς, έως ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης και τα δυσοίωνα νούμερα των δεικτών PMI επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν από πραγματικά οικονομικά μεγέθη.
Δολάριο
Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιουνίου στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι αυτός κινείται αργά αλλά σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα στοιχεία τόσο του ονομαστικού όσο και του δομικού δείκτη πληθωρισμού ανακοινώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων και ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του τελευταίου έχει πέσει πλέον στο 4% σε ετησιοποιημένη βάση. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ακόμη πιθανό να ανακοινώσει νέα αύξηση τον Ιούλιο, όπως έχει ήδη δεσμευτεί να κάνει. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση θα χρειαζόταν σημαντικές ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα, κάτι που δεν είναι πιθανό να δούμε. Καθώς ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της Fed πλησιάζει στο τέλος του, το σκηνικό γίνεται πιο ευνοϊκό για τη βασική μας άποψη ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν.
O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer στην Ebury
Διαβάστε ακόμη
ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές μέχρι τις 23 Ιουλίου
ΕΛΓΕΚΑ: Έληξε στις 15 Ιουλίου το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ