Η τεράστια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και που ακολουθήθηκε από επιθετικά σχόλια από τις συνήθεις «πηγές», ώθησε το κοινό νόμισμα στα ύψη έναντι των περισσότερων ομολόγων του παγκοσμίως, συμπαρασύροντας όλα τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα.
Στον αντίποδα, το ιαπωνικό γεν κατέληξε και πάλι στο κάτω μέρος της κατάταξης, έχοντας παρασυρθεί από την επιμονή της Τράπεζας της Ιαπωνίας να παραμείνει το τελευταίο φρούριο μεταξύ των G10 που διατηρεί την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα επιτόκια αυξήθηκαν επιθετικά σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφθασαν σε νέα υψηλά, αλλά αυτή τη φορά η κίνηση δεν κατάφερε να στηρίξει το δολάριο ΗΠΑ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα ευρωπαϊκά νομίσματα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά στις ασιατικές αγορές της Δευτέρας, πιθανώς ενισχυμένα από τις ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες κατά των ρωσικών δυνάμεων και την πιθανότητα επίλυσης της κατάστασης του πολέμου εκεί.
Το βασικό γεγονός για αυτήν την εβδομάδα θα είναι σίγουρα η έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποχωρήσει, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας. Το κλειδί ωστόσο θα είναι ο πιο προβληματικός δομικός πληθωρισμός. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η σκληρή και επιθετική στάση από την Federal Reserve σημαίνει ότι μια ακόμη σημαντική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσεις είναι πολύ πιθανή την επόμενη εβδομάδα. Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας που ήταν προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα έχει μεταφερθεί στην επόμενη λόγω του θανάτου της Βασίλισσας της Αγγλίας, επομένως θα υπάρχουν ελάχιστες προγραμματισμένες ανακοινώσεις πλην του πληθωρισμού για να επηρεάσουν τις αγορές.
Στερλίνα
Ο θάνατος της Βασίλισσας κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και όπως είναι κατανοητό ο αντίκτυπος στις αγορές δεν ήταν σημαντικός. Η στερλίνα συμμετείχε στο γενικότερο ευρωπαϊκό ράλι έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αν και δεν συμβάδισε αρκετά με το ευρώ. Αυτή την εβδομάδα θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση για την αγορά εργασίας την Τρίτη. Αναμένουμε μια ακόμη φορά ισχυρά στοιχεία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, του αριθμού των αιτούντων και των μισθών, τα οποία αναμένεται να στηρίξουν τον ισχυρισμό μας ότι ένας ισχυρός καταναλωτής που στηρίζεται από την πλήρη απασχόληση και αποταμιεύσεις που έκανε στη διάρκεια της πανδημίας είναι πιθανό να είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου τους επόμενους μήνες.
Ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την τεράστια αύξηση των 75 μονάδων βάσης που είχαμε προβλέψει. Η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου Λαγκάρντ ήταν ασαφής, ως συνήθως, αλλά η ομοβροντία διαρροών από “πηγές της ΕΚΤ” στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την τολμηρή στροφή της Τράπεζας, και εκτόξευσαν τόσο τα επιτόκια όσο και το ευρώ. Μία ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης είναι στα σκαριά για τον Οκτώβριο, και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι τιμές κάτω του 2.5% για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν τιμολογηθεί από την αγορά είναι πολύ χαμηλά. Τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα αφορούν τον Ιούλιο, και ως εκ τούτου είναι πολύ καθυστερημένα για να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, επομένως η έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ την Τρίτη αναμένεται να είναι το βασικό γεγονός και για το ευρώ.
Δολάριο ΗΠΑ
Τα δευτερευούσης σημασίας οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την άποψή μας ότι η οικονομία διατηρεί τη δυναμική της. Τα στοιχεία για τον μη κατασκευαστικό δείκτη συναισθήματος ISM εξέπληξαν προς τα πάνω, επιβεβαιώνοντας το αφήγημα που συνάγεται από τα δεδομένα για την απασχόληση. Ωστόσο, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων υστερούσε σε σχέση με αλλού, και ως συνέπεια το δολάριο υπέφερε. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τρίτη. Το κλειδί θα βρίσκεται στα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού, τα οποία αφαιρούν τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η ετήσια μεταβολή αυτού του δείκτη έχει μια ήπια πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες, ενώ παραμένει απαράδεκτα υψηλή για τη Federal Reserve. Μια αντιστροφή σε αυτό, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά ανεπιθύμητο νέο για την Κεντρική Τράπεζα, και θα απαιτούσε περαιτέρω αναπροσαρμογή του αναμενόμενου τελικού επιπέδου για τα ημερήσια επιτόκια στις ΗΠΑ, που επί του παρόντος κυμαίνονται γύρω στο 4%.
*Ο Enrique Diaz – Alvarez, είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Διαβάστε ακόμα:
Σε θετικό πρόσημο οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ