search icon

Αγορές

Ebury: Με το βλέμμα στον πληθωρισμό ΗΠΑ η αγορά συναλλάγματος – Δυναμικό ράλι για το ρεάλ Βραζιλίας

Σειρά από επίσημες ομιλίες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα - Άλμα 3% στο Χονγκ Κονγκ – Κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια

Η μεταβλητότητα της αγοράς συναλλάγματος συνεχίζει να αυξάνεται, και εμφανίζονται ενδείξεις ότι το ράλι του δολαρίου φτάνει στα όριά του. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση στα επιτόκια και ένα πιο επιθετικό του αναμενομένου μήνυμα, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ανησυχούν για τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στις αντίστοιχες οικονομίες τους. Ωστόσο, το δολάριο απέτυχε να κάνει ράλι, και στην πραγματικότητα έπεσε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 πλην της στερλίνας, η οποία αγκυλώθηκε από την εξαιρετική ήπια στάση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η αρχή της εβδομάδας, αλλά και ολόκληρη η χρονιά μέχρι στιγμής, ανήκει αναμφίβολα το βραζιλιάνικο ρεάλ, το αγαπημένο μας από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, το οποίο έκανε ακόμη ένα δυναμικό ράλι στον απόηχο της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας σε μια μετριοπαθή όπως φαίνεται κυβέρνηση Λούλα.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην κρίσιμη έκθεση του ΔΤΚ για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ (την Τετάρτη). Οι ονομαστικές τιμές πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να υποχωρούν, αλλά το κλειδί θα είναι για άλλη μια φορά ο επίμονος δομικός δείκτης. Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο (θα ανακοινωθεί την Παρασκευή) θα είναι σημαντική για τη στερλίνα. Πέρα από τις οικονομικές ειδήσεις, θα είναι σημαντικό να δούμε εάν επιβεβαιώνονται ενδείξεις ότι η Κίνα χαλαρώνει τις πολιτικές της για τον COVID. Καθώς γράφεται το παρόν, εμφανίζονται σημάδια ότι το ράλι της περασμένης εβδομάδας στα Κινεζικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να ήταν πρόωρο.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, αλλά στη συνέχεια εξέπληξε τις αγορές με μία από τις περιοδικές της στροφές, αυτή τη φορά μία επιθετική στροφή. Η Τράπεζα της Αγγλίας φαίνεται να έχει μια αφ’υψηλού άποψη για τον πληθωρισμό και αντ’ αυτού να επικεντρώνεται στους κινδύνους της ύφεσης. Η αναφορά στις αγορές που υπερεκτίμησαν το τελικό επιτόκιο ήταν ασυνήθιστα αμβλεία και η στερλίνα δεν το εκτίμησε καθόλου, χάνοντας σημαντικό έδαφος έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως. Τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο θα είναι στο επίκεντρο, αλλά πρόκειται για έναν αριθμό που αποτυπώνει το παρελθόν. Αναμένουμε ότι η στερλίνα θα αντιδράσει το ίδιο ή και περισσότερο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Ευρώ

Άλλος ένας μήνας, άλλη μια έκρηξη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αυτό συνέβη μόλις λίγες ημέρες μετά την μπερδεμένη απόπειρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει μία στροφή προς ήπιο τόνο στη συνεδρίασή της την προηγούμενη εβδομάδα, συμβάλλοντας έτσι στο έλλειμμα αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει την Τράπεζα. Το θετικό είναι ότι οι χειρότεροι φόβοι για μια χειμερινή ενεργειακή κρίση εξακολουθούν να εξασθενούν. Στα αρνητικά, οι αναφορές από την Ασία νωρίς το πρωί της Δευτέρας υποδηλώνουν ότι οι ελπίδες για χαλάρωση των κινεζικών lockdown μπορεί να ήταν πρόωρες, και ως εκ τούτου η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Κίνα μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω. Το κύριο γεγονός αυτής της εβδομάδας στην Ευρωζώνη θα είναι μια σειρά από επίσημες ομιλίες αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

Δολάριο ΗΠΑ

Η προσδοκώμενη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μια πιο μετριοπαθή στάση που αναμενόταν δεν συνέβη, και στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι τα επιτόκια μπορεί να κινηθούν ακόμη υψηλότερα από ό,τι οι αγορές τιμολόγησαν πριν από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. Τα ομόλογα έπεσαν, οι μετοχές ανέβηκαν, αλλά το δολάριο απέτυχε να ακολουθήσει το σενάριο και στην πραγματικότητα έκλεισε την εβδομάδα ελαφρώς πτωτικά σε όρους συναλλαγών. Η έκθεση για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν ανάμεικτη, αλλά συνάδει με μια αγορά σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης που δεν έχει ακόμη αισθανθεί τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης με κάποιον σημαντικό τρόπο. Η έκθεση για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα αναμένεται να δείξει μία ακόμη χαλάρωση στις πιέσεις των ετησιοποιημένων ονομαστικών τιμών λόγω και των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Ωστόσο, το κλειδί θα είναι ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να δει μια πτωτική τάση σε αυτούς τους αριθμούς προτού σκεφτεί να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, και είναι απίθανο να το δει σε αυτήν την έκθεση.

* Ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμη:

Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων

Intrakat: Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο

Ο χάρτης της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη

Exit mobile version