Του Enrique Diaz-Alvarez*
Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αψηφά την παγκόσμια ύφεση και το δολάριο αποκομίζει τα οφέλη. Τα δυσμενή στοιχεία του Ιουλίου από τη γερμανική βιομηχανία και περισσότερες ανησυχίες για κινεζική ύφεση επέδρασαν αρνητικά στις μετοχές παγκοσμίως, αλλά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά ούτως ή άλλως. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δολάριο επωφελήθηκε από αυτές τις ανησυχίες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία μέχρι στιγμής αγνοεί την οικονομική αδυναμία σε άλλες περιοχές, και τις περισσότερες φορές τα δεδομένα υψηλής συχνότητας εκπλήσσουν ανοδικά. Σχεδόν κάθε σημαντικό νόμισμα έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι σημαντική για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Την Τετάρτη ανακοινώνεται η πιο σημαντική ίσως ενιαία οικονομική έκθεση παγκοσμίως, τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου από τις ΗΠΑ. Τα πρόσφατα κέρδη στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως πιθανότατα υποδεικνύουν ότι θα δούμε μία ανάκαμψη, αν και όπως πάντα ο δομικός δείκτης του πληθωρισμού είναι πιο σημαντικός. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό των επιτοκίων. Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να είναι απόλυτα ισορροπημένη καθώς η κεντρική τράπεζα καλείται να κινηθεί μεταξύ των αδύναμων οικονομικών στοιχείων από τη μία πλευρά και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων από την άλλη.
Στερλίνα
Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας παρουσίασαν ασυνήθιστα μεγάλη ανοδική αναθεώρηση την περασμένη εβδομάδα. Αυτό δεν βοήθησε πολύ τη στερλίνα και το νόμισμα έκλεισε την εβδομάδα στο κάτω μέρος της κατάταξης των G10 νομισμάτων, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τα τερματικά επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας αυτής της εβδομάδας θα είναι βασικά για την απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής σχετικά με τα επιτόκια αργότερα μέσα στον μήνα. Ελλείψει μιας πολύ αδύναμης έκθεσης (την οποία δεν περιμένουμε) η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό των μισθών, κάτι που θα μπορούσε να παράσχει στήριξη τη στερλίνα.
Ευρώ
Το σερί δυσμενών στοιχείων από την Ευρωζώνη συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Τα πρώτα νούμερα για τους δείκτες PMI Αυγούστου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, από τα ήδη χαμηλά επίπεδα. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω, υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε στασιμότητα. Τα στοιχεία της γερμανικής βιομηχανίας για τον Ιούλιο ήταν ιδιαίτερα θλιβερά. Το έργο της ΕΚΤ στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Από τη μια πλευρά, τα σημάδια μιας οικονομικής στασιμότητας συσσωρεύονται συνεχώς, από την άλλη δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός παρουσιάζει πτωτική τάση, τουλάχιστον όχι στους κρίσιμους δομικούς δείκτες. Η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι ισορροπημένη, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε μια αύξηση επιτοκίων η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει να βγει το κοινό νόμισμα από το λήθαργο.
Δολάριο
Μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αψηφούν τη βαρύτητα. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τους δείκτες PMI, από τον αμερικανικό οργανισμό ISM, αποδείχτηκαν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, όπως και οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του Αμερικανικού Δημοσίου κυμαίνονται κοντά στα υψηλά ενός έτους, και το δολάριο επωφελείται αναπάντεχα από το χάσμα στις οικονομικές επιδόσεις των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας έχουν μεγάλη σημασία. Ενώ ο ονομαστικός δείκτης μπορεί να ανακάμψει κάπως, οι αγορές αναμένουν ότι ο μηνιαίος δομικός δείκτης θα είναι συνεπής με τον ετησιοποιημένο πληθωρισμό κάτω του 3%, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
*Chief Risk Officer της Ebury
Διαβάστε ακόμα
Eurobank Equities: Το θετικό story της Ελλάδας συνεχίζεται μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα
Πιο γερασμένα τώρα τα σπίτια στην Ελλάδα – Αυξήθηκε σε πάνω από 40 έτη η μέση «ηλικία»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ