Εντέλει, οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δικαιώθηκαν πλήρως καθώς ο Πούτιν εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το βράδυ της Πέμπτης.

Για τις επόμενες δύο ημέρες, οι αγορές στριφογύρισαν άγρια, αλλά η αίσθηση ότι οι δυτικές κυρώσεις θα απέτρεπαν την πλήρη αποκοπή της Ρωσίας από τον χρηματοπιστωτικό κόσμο τροφοδότησε ένα καθυστερημένο ράλι την Παρασκευή για τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου. Όσο γράφεται αυτό το κείμενο, αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί, καθώς οι δυτικές κυρώσεις κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε επιφυλακή, και υπάρχει μια νέα πορεία προς την ασφάλεια στις συναλλαγές στην Ασία νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Δύο θέματα μπορούσαν να διακριθούν την περασμένη εβδομάδα. Πρώτον, το δολάριο ΗΠΑ επέστρεψε ως το ασφαλές καταφύγιο. Το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν το έκαναν σε πολύ μικρότερο βαθμό. Δεύτερον, τα commodities έκαναν ράλι, με επικεφαλής το ενεργειακό σύμπλεγμα, όπως και τα νομίσματα των χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων, με προφανή εξαίρεση το ρούβλι. Η κορόνα Νορβηγίας αυξήθηκε απότομα έναντι κάθε άλλου νομίσματος στον κόσμο.

Οι αγορές συναλλάγματος προφανώς θα οδηγηθούν τώρα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και από την αντίδραση που θα δείξουν οι κεντρικές τράπεζες στην κρίση, η οποία πιθανότατα θα επιδεινώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ θα προσθέσει και οικονομικούς κινδύνους, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες, αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σας κρατάμε ενήμερους για τις βασικές εξελίξεις.

Στερλίνα

Η στερλίνα είχε μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα, καθώς σημείωσε απότομα πτώση έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10. Σε συνέχεια της προσπάθειας απομάκρυνσης από τον κίνδυνο, στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τεσσάρων μελών του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής (MPC) που ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση. Δεν υπάρχουν πολλά νέα αυτή την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η στερλίνα θα διαπραγματεύεται κυρίως σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, δηλαδή τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ευρώ

Το βασικό ερώτημα για το ευρώ είναι τώρα ο βαθμός στον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει τις πολιτικές σύσφιξης ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι σκληρότερες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, κάτι που θα λειτουργήσει πληθωριστικά και επιζήμια για την παραγωγική ικανότητα σε ολόκληρη την οικονομία, ένα δυσάρεστο μείγμα στο οποίο η απάντηση δεν είναι αμέσως εμφανής. Κανονικά, στις ειδήσεις θα κυριαρχούσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου που θα εκδοθούν την Τρίτη, αλλά προφανώς οι εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία και η αντίδραση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι πολύ πιο σημαντικές αυτή την εβδομάδα.

Δολάριο ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι μια σχετικά ανεξάρτητη οικονομία και όχι εξαρτώμενη από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να υποστεί μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις δρακόντειες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τη Δύση σχετικά πιο ελαφριά, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το δολάριο είναι το ασφαλές καταφύγιο που επιλέγεται μεταξύ των κύριων νομισμάτων. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια ακόμη μεγάλο άνοδο στον πληθωρισμό, αυτή τη φορά στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης για την απασχόληση (εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων) που θα εκδοθεί αυτήν την εβδομάδα φαίνεται πως θα διαμορφωθεί επίσης πολύ ισχυρός. Όπως και στην περίπτωση της ΕΚΤ, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ως προς το εάν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί πραγματικά να αντέξει οικονομικά, ενόψει ενός ακόμη πληθωριστικού σοκ. Η ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να αποσαφηνίσει τα πράγματα. Την αξιολογούμε ως το βασικό γεγονός της εβδομάδας, επιπλέον φυσικά των εξελίξεων γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Του Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσικός «βομβαρδισμός» στις αγορές

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)

«Αριάδνη»: Σήμερα οι προσφορές για τα 5,2 δισ. ευρώ των bad banks