Οι αγορές ένιωθαν όλο και πιο άνετα με το γεγονός ότι ο παγκόσμιος κύκλος σύσφιξης της οικονομίας τελείωσε και άρχισαν να προσβλέπουν σε μειώσεις επιτοκίων, ωστόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Πάουελ ακουγόταν λιγότερο πεπεισμένος την περασμένη εβδομάδα σε μια ομιλία του. Ως απάντηση, τα επιτόκια των ομολόγων αυξήθηκαν πάλι και τα νομίσματα αντέστρεψαν εν μέρει τις πρόσφατες κινήσεις, καθώς το δολάριο έκανε ράλι έναντι σχεδόν κάθε σημαντικού νομίσματος. Αναπάντεχα, οι τιμές των μετοχών διατηρήθηκαν σε υψηλά σημεία ενώ η πεποίθηση της αγοράς δεν ήταν υψηλή.
Η μηνιαία έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας. Οι αγορές τιμολογούν επίπεδο πληθωρισμού περί το 3% – 4%. Οποιαδήποτε θετική ή αρνητική έκπληξη θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά συναλλάγματος. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει μια ασυνήθιστα έντονη εβδομάδα, με την έκθεση για την εργασία να δημοσιεύεται την Τρίτη και την έκθεση για τον πληθωρισμό να δημοσιεύεται την Τετάρτη. Επίσης, την ίδια μέρα θα δημοσιευτεί μια σημαντική αλλά καθυστερημένη μέτρηση του Σεπτεμβρίου για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης και θα ολοκληρώσει την εβδομάδα στις αγορές.
Στερλίνα
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει μετά βίας να αποφεύγει την ύφεση. Η οικονομία παρέμεινε σταθερή το περασμένο τρίμηνο, αλλά τουλάχιστον απέφυγε τη συρρίκνωση που έδειχναν τα στοιχεία της αγοράς. Τα μηνιαία νούμερα ήταν ελαφρώς πιο θετικά και παραμένουμε βέβαιοι ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναπτυχθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία για την εργασία και τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα είναι πολύ σημαντικά. Οι αγορές αναμένουν νέα σημαντική πτώση του βασικού πληθωρισμού στο ακόμα υψηλό 5,8%. Όπως και με το δολάριο, η στερλίνα αναμένεται να αντιδράσει αρκετά έντονα σε μια έκπληξη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Ευρώ
Η περασμένη εβδομάδα ήταν ήσυχη στην Ευρωζώνη, με ελάχιστα αξιοσημείωτα νέα είτε στο οικονομικό είτε στο πολιτικό μέτωπο. Οι αγορές έχουν τιμολογηθεί σχεδόν στο 100% μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συνεχίζουν να πιέζουν έναντι αυτού του αφηγήματος. Μερικοί δείκτες που ακόμα υστερούν, συνεχίζουν να υποδηλώνουν ένα στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον που θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, κατά την άποψή μας.
Δολάριο ΗΠΑ
Με ελάχιστα μακροοικονομικά νέα την περασμένη εβδομάδα, η αισθητή επιθετικότητα του Πάουελ τράβηξε την προσοχή των επενδυτών και παρέσυρε την αγορά συναλλάγματος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα θα είναι ένα βασικό τεστ για το αποπληθωριστικό αφήγημα που αναμένει περικοπές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα αφήγημα το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας μεταθέτουν για αργότερα. Εκτός από την έκθεση για τον πληθωρισμό, θα παρακολουθήσουμε στενά τις συνέπειες από την αξιολόγηση της Moody’s για τις προοπτικές για το χρέος των ΗΠΑ (αρνητικές), τις γενικές ανησυχίες για το έλλειμμα και τη διακυβέρνηση. Αυτές οι υποβαθμίσεις είχαν γενικά πολύ μικρό αντίκτυπο στο παρελθόν, αλλά τώρα οι ειδήσεις έρχονται σε μια στιγμή που ο ομοσπονδιακός λογαριασμός επιτοκίων των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, χωρίς να φαίνεται το τέλος ή προοπτική για δημοσιονομική σύσφιξη.