Το βασικό γεγονός της περασμένης εβδομάδας ήταν, όπως αναμενόταν, η διάσκεψη των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hall. Η πολύ συγκρατημένη ομιλία του προέδρου της FED Πάουελ είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα περισσότερα από τα κυριότερα νομίσματα έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η ομιλία ανέφερε ότι η ηγεσία της FED δεν ανησυχεί για την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού και δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Τα risk assets αυξήθηκαν σε απόκριση, οδηγούμενα από τις μετοχές και τα commodities όπως συνήθως, ενώ το δολάριο υποχώρησε και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών επωφελήθηκαν.

Ενώ ο τόνος της ομιλίας του Πάουελ ήταν αναμφίβολα συγκρατημένος, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η μείωση των αγορών τίτλων από τη Fed θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους. Ο χρόνος και η ταχύτητα αυτής της μείωσης θα καθοδηγηθούν από τον πληθωρισμό και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας καθώς και από το εσωτερικό debate εντός της FED, το οποίο αναμένουμε ότι σύντομα θα ενταθεί. Η έκθεση για την εργασία στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα, θα είναι το κλειδί για τα συμπεράσματα της συνάντησης της FOMC τον Σεπτέμβριο. Επίσης κρίσιμα θα είναι τα προκαταρκτικά στοιχεία πληθωρισμού της Ευρωζώνης που θα εκδοθεί την Τρίτη.

Στερλίνα

Οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν απογοητευτικοί, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, οι αγορές το προσπέρασαν και φαίνεται ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο ο υψηλός ρυθμός των εμβολιασμών καθώς και τα θετικά στοιχεία για την Covid-19 που καθιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο αρκετά ανθεκτικό στην μετάλλαξη Delta. Λίγες οικονομικές ή πολιτικές ειδήσεις είναι σημαντικές για αυτήν την εβδομάδα, οπότε η στερλίνα πιθανότατα θα ευθυγραμμιστεί με το ευρώ στη διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου.

Ευρώ

Οι ισχυροί δείκτες PMI εντός της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν την άποψή μας ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική και ότι η παραλλαγή Delta έχει μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο στην ακμάζουσα ανάκαμψη. Αναμένουμε να δούμε μια καθυστερημένη εκδοχή των πληθωριστικών εντάσεων να εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ, κάτι που θα οφείλεται στις τιμές της ενέργειας και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Τα δεδομένα πληθωρισμού για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν την Τρίτη, και μπορεί να ξεπεράσει το 4%, νούμερο που θα συνιστά υψηλό πολλών δεκαετιών. Ωστόσο, σε αυτό το νούμερο θα είναι δύσκολο να διαχωριστούν οι εφάπαξ επιπτώσεις (όπως η λήξη των περικοπών ΦΠΑ στη Γερμανία) από τις πραγματικές πιέσεις κόστους.

Δολάρια ΗΠΑ

Ενώ ο τόνος επικοινωνίας του προέδρου της FED Πάουελ παραμένει συγκρατημένος, άλλα μέλη της FOMC φαίνεται να έχουν λιγότερο χαλαρή άποψη για την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και τις πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν. Η ανακοίνωση ποσοτικής σύσφιξης είναι πλέον θέμα χρόνου, και ως εκ τούτου κάθε νούμερο που αφορά τον πληθωρισμό και τα δεδομένα για την αγορά εργασίας αποκτούν πρόσθετη σημασία. Κατά συνέπεια, το βασικό γεγονός για την αγορά συναλλάγματος αυτή την εβδομάδα θα είναι η έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου, που αναμένεται να είναι ένας ακόμη «ισχυρός» μήνας δημιουργίας θέσεων εργασίας και πτώσης του ποσοστού ανεργίας.

Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμα:

Ανασχηματισμός: Οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σταϊκούρας: Όσοι επλήγησαν από πυρκαγιές, από 1η Μαΐου, θα αποζημιωθούν από το κράτος