Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό για το μεγάλο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών της αγοράς για τα μελλοντικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της πληθωριστικής πραγματικότητας.

Η Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε ξεκάθαρα προς την άποψή μας, προειδοποιώντας για αυξήσεις 50 μονάδων βάσης για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, και ωθώντας τις ευρωπαϊκές αποδόσεις υψηλότερα σε όλη την καμπύλη.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινήθηκε επίσης επιθετικά, και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το άψογο ιστορικό της να επικοινωνεί ανάμεικτα μηνύματα και να προκαλεί γενικότερη σύγχυση.

Το ευρώ ωφελήθηκε περισσότερο ενώ η στερλίνα, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου αντέδρασαν γενικά άσχημα στην είδηση ότι οι δύο πιο σημαντικές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επιστροφή του πληθωρισμού μέσα στους στόχους τους.

Η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα τείνει να είναι βαρετή στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ολοκληρώνουν την χρονιά.

Στην πραγματικότητα, ελάχιστα αξιοσημείωτα νέα θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα, πέρα από την έκθεση Προσωπικής Καταναλωτικής Δαπάνης PCE για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Πέμπτη. Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να απορροφά τις επιθετικές εκπλήξεις από τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας, επομένως εξακολουθούμε να περιμένουμε μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος.

Στερλίνα

Ενώ τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης όπως ανέμεναν οι αγορές, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής χωρίστηκαν στα τρία. Ένα μέλος ψήφισε υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης, και άλλα δύο ψήφισαν υπέρ της μη αλλαγής των επιτοκίων. Αυτός ήταν ένας διαχωρισμός στα όρια της ήπιας στάσης, αλλά από την άλλη πλευρά, φάνηκε να υπάρχει μια ακόμη ταλάντευση στα μηνύματα που εξέπεμψε η Τράπεζα της Αγγλίας, αυτή τη φορά προς μία επιθετική στάση και προς την αποδοχή υψηλότερων προσδοκιών της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις. Συνολικά, τα μηνύματα ήταν μπερδεμένα, και οδήγησαν το νόμισμα σε χαμηλή απόδοση, καθώς η στερλίνα ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο κάτω μέρος της κατάταξης νομισμάτων G10. Δεν θα ανακοινωθούν σημαντικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα, οπότε αναμένουμε η στερλίνα να επηρεαστεί από εξελίξεις σε άλλα μέρη.

Ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε στις αγορές ένα αναμφισβήτητα επιθετικό μήνυμα, επικυρώνοντας την άποψή μας ότι υπήρχε τεράστιο χάσμα μεταξύ των προσδοκιών για μελλοντικές αυξήσεις και της πληθωριστικής πραγματικότητας στην ευρωζώνη. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, για σκληρότερη και ποσοτική σύσφιξη που θα επέλθει νωρίτερα, και για υψηλότερο τερματικό επιτόκιο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ένας άλλος θετικός παράγοντας για το ευρώ ήταν οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας Δεκεμβρίου, οι οποίοι βελτιώθηκαν αισθητά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα χειρότερα σενάρια για μια ενεργειακή κρίση φαίνεται να απομακρύνονται όλο και περισσότερο, ενώ και η απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID απλώς προσθέτει στην ανοδική (σχετικά μιλώντας) πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το κοινό νόμισμα έχει ήδη καταγράψει ένα εκρηκτικό ράλι άνω του 10% από το χαμηλό του στα τέλη Σεπτεμβρίου και ίσως να αναμένεται λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων ένα διάλειμμα στην ανοδική του πορεία.

Δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο επηρεάστηκε την περασμένη εβδομάδα από δύο αντίθετες τάσεις. Από τη μία πλευρά, η έκθεση για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου επιβεβαίωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται πλέον ήπια και ότι μπορεί να έχουμε δει τη μεσοπρόθεσμη κορύφωση του πληθωρισμού. Από την άλλη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει μια στροφή της πολιτικής της σε ήπια στάση, και ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί συντριπτικά το επίκεντρο της προσοχής της Κεντρικής Τράπεζας. Το περίφημο διάγραμμα «dot plot» πρότεινε ένα τερματικό επιτόκιο από 5 έως 5,25% και καθόλου περικοπές για το 2023. Τελικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρίθηκε από τις αγορές ως το πιο επιθετικό από τα δύο ιδρύματα και το ευρώ βγήκε νικητής, αν και σε όρους σταθμισμένων συναλλαγών το δολάριο έκλεισε την εβδομάδα ουσιαστικά αμετάβλητο. Τώρα θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση για τις Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες PCE για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, προκειμένου να δούμε εάν επιβεβαιώνει την πτωτική τάση στα πιο βασικά συστατικά στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

 

*Ο Enrique Diaz – Alvarez, είναι Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμη:

Market Pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και πόσα θα πάρουν-Παραδείγματα

Ενέργεια: D-Day για το πλαφόν στο αέριο, με πτώση στα 200 ευρώ το ρεύμα στην Ελλάδα

Βαριά «χριστουγεννιάτικα» σφυριά: Παραλιακό οικόπεδο στη Γλυφάδα και Ηλιοσφαίρα (pics)