Λόγω της απουσίας σημαντικών μακροοικονομικών ειδήσεων ή αποφάσεων κεντρικών τραπεζών, το ευρώ, το δολάριο και η στερλίνα διαπραγματεύτηκαν σε στενό εύρος μεταξύ τους, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν ήπια υποχώρηση από τα υψηλά του έτους στα οποία είχαν φτάσει την προπερασμένη εβδομάδα. Αυτές οι κινήσεις δεν ήταν αρκετά ισχυρές για να αλλάξουν την τάση που βλέπουμε ευρέως στο 2023: ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και ισχυρότερα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, με επικεφαλής τα νομίσματα του Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής. 

Αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται ιδιαίτερα νέα, σαν την ηρεμία πριν από την καταιγίδα των συνεδριάσεων των διάφορων κεντρικών τραπεζών του Μαΐου. Η προσοχή θα στραφεί στην ανακοίνωση του Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για το Μάρτιο και στην έκθεση για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου την Πέμπτη, ακολουθούμενη από τις προκαταρκτικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό του Απριλίου από μεμονωμένες χώρες της Ευρωζώνης την Παρασκευή. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης συνεδριάζει νωρίς το πρωί της Παρασκευής και υπάρχει πάντα μια πιθανότητα εκπλήξεων, δεδομένης της έντασης μεταξύ της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της Τράπεζας και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα.

Στερλίνα
Μια εκρηκτική έκθεση για την απασχόληση και τους μισθούς την περασμένη εβδομάδα, ακολουθούμενη αμέσως από μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου, επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως και η αντίστοιχη της στην Ευρωζώνη. Ακόμη και μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, οι προσδοκίες για το τερματικό επιτόκιο της Τράπεζας εξακολουθούν να είναι κάτω από το 5%, το οποίο θεωρούμε ανεπαρκές όταν ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά πάνω από το 6% και οι αυξήσεις των μισθών έχουν φτάσει σε αυτό επίπεδο. Με ελάχιστα αξιοσημείωτα νέα αυτή την εβδομάδα, αναμένουμε ότι η στερλίνα θα διαπραγματευτεί σε στενό εύρος έναντι του ευρώ.

Ευρώ
Η κύρια οικονομική είδηση την περασμένη εβδομάδα ήταν οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δύο τάσεις ξεχωρίζουν. Πρώτον, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιταχύνεται, με επικεφαλής τον τομέα των υπηρεσιών. Δεύτερον, ότι ο βιομηχανικός τομέας υστερεί και η επίδραση της επαναλειτουργίας της Κίνας δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο μεταποιητικό κλίμα. Εν πάση περιπτώσει, είναι σαφές ότι ο κίνδυνος ύφεσης έχει εκλείψει και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά δεδομένων των πιο επίμονων δυναμικών του πληθωρισμού και των μισθών στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Αυτό μας υποδηλώνει ότι η μεσοπρόθεσμη τάση του ευρώ λογικά πρέπει να είναι ανοδική.

 Δολάριο ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε ιδιαίτερα νέα σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παρείχαν μερικές ακόμη αποδείξεις ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ χαλαρώνει καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σφίγγει τα φίλτρα στην οικονομία με τις συνήθεις καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI εξέπληξαν ανοδικά. Σαφώς, τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης παραμένουν πολύ προσωρινά και τα δεδομένα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Η έκθεση για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) για τον Μάρτιο και η προκαταρκτική εκτίμηση για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα είναι στο επίκεντρο, αν και οι δύο αυτές εκθέσεις δείχνουν προηγούμενα δεδομένα και είναι απίθανο να μεταβάλουν γνώμες ή να κινήσουν τις αγορές.

*Chief Risk Officer της Ebury

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφές φόρου: «Ζεστό χρήμα»  άμεσα για 1 στους 5 φορολογούμενους

Τα τρία μετά-Πάσχα γκάλοπ, η κόντρα του Καμπουρίδη, το deal Σταθόπουλου-Σόλακ και το μέρισμα της Εθνικής

Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: «Τι μπορεί να διδαχτεί η Ελλάδα από το Ιρλανδικό μοντέλο» (pics + tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ