Τα χρηματιστήρια και γενικά οι αγορές κινδύνου ανέκαμψαν έντονα την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα επιτόκια των ΗΠΑ όχι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προβλέψιμο ξεπούλημα του δολαρίου, από το οποίο ωφελήθηκαν κυρίως τα νομίσματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Το πρώτο, ενισχύθηκε από τις διαφορές στα ποσοστά κλεισίματος στον Ατλαντικό, και το δεύτερο από την επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων γενικά καθώς και από το ράλι των εμπορευμάτων  ειδικότερα. Το ζλότι Πολωνίας είχε εκπληκτική απόδοση την περασμένη εβδομάδα, με τη συνειδητοποίηση ότι η πολωνική οικονομία είναι ανθεκτική στις επιπτώσεις του πολέμου μέχρι στιγμής.

Τα μακροοικονομικά δεδομένα από τις κύριες νομισματικές περιοχές θα είναι στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα. Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Μάιο θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται και η βασική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Όσον αφορά το πρώτο, οι αγορές αναμένουν ακόμη μια άνοδο τόσο στον ονομαστικό όσο και στο βασικό πληθωρισμό, κάτι που θα «κλειδώσει» την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αργότερο έως τον Ιούλιο. Καθώς οι προσδοκίες περιλαμβάνουν ολοένα και πιο πολλές και άμεσες αυξήσεις από την ΕΚΤ, αναμένεται αυτό να λειτουργήσει ενισχυτικά για το ευρώ, και να συνεχιστεί η πρόσφατη ανάκαμψή του.

Στερλίνα

Οι δείκτες PMI της οικονομικής δραστηριότητας ήταν πιο ήπιοι στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο από ό,τι στην ηπειρωτική Ευρώπη, κι αυτό συνιστά μια αινιγματική απόκλιση που αξίζει να παρακολουθηθεί. Καθώς η στερλίνα είχε διάφορα οικονομικά δεδομένα σε εξέλιξη, όπως οι αγορές επιτοκίων, οποιεσδήποτε προβλέψεις για διαρκείς αυξήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας προϋποθέτουν προσεκτικές αναγνώσεις σε αυτόν τον βασικό δείκτη, και σίγουρα το 51,8 που είδαμε στον σύνθετο δείκτη είναι απογοητευτικά χαμηλό νούμερο. Τα δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ως επί το πλείστον σε δεύτερη μοίρα, οπότε αναμένεται ότι η στερλίνα θα αντισταθμίσει τις εξελίξεις αλλού.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας διατηρήθηκαν πολύ καλύτερα στην Ευρωζώνη από ό,τι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, ως ένδειξη ότι η οικονομία εκεί είναι πιο ανθεκτική από ό,τι της πιστώνεται. Οι αριθμοί ήταν σαφώς υψηλότεροι και διέψευσαν την πεποίθηση ότι η ύφεση είναι κοντά, και ότι αυτό που μας μένει είναι ρυθμίσεις νομισματικής πολιτικής εντελώς άσχετες με το πληθωριστικό και οικονομικό περιβάλλον. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα θα δείξουν ένα ακόμη επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών. Ο πραγματικός αριθμός που θα βγει, θα είναι το κλειδί για να αποφασιστεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο. Μια δυσάρεστη έκπληξη στον πληθωρισμό θα ανέβαζε τις πιθανότητες αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, και θα παρείχε στήριξη στο κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Μια σειρά δεδομένων δεύτερης βαθμίδας που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα κινήθηκαν κυρίως κάτω από τις προσδοκίες. Η αδυναμία στην αγορά κατοικίας βοήθησε ιδιαίτερα την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ να συνεχίσει το ράλι της και η διαφορά επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ στο 12μηνο ομόλογο είναι τώρα χαμηλότερη από ό,τι ήταν στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που αναμφίβολα εξηγεί μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανάκαμψης του ευρώ. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και αυτή την εβδομάδα περιμένουμε την έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου, που αποτελεί το τελευταίο από τα βασικά στοιχεία δεδομένων που ανακοινώνεται πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ του Ιουνίου. Οι αγορές αναμένουν πτώση στους μισθούς, οι οποίοι εξακολουθούν να υστερούν του κόστους ζωής. Εδώ, μια θετική έκπληξη θα έφερνε τις αγορές να ξεκινήσουν να τιμολογούν τρεις απανωτές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα.

*Ο Enrique Diaz – Alvarez, είναι ο Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμη:

Η γκάφα του ΥΠΕΞ, το τεράστιο μπέρδεμα με τα πλοία (κι η Αρχή Ξεπλύματος που τους… τα έλεγε από την αρχή),  οι τρεις μπράβοι στην εισηγμένη, η Grivalia και τα 13 δένδρα

ΔΕΔΔΗΕ: Παράταση και αλλαγές όρων στο mega διαγωνισμό των 109,7 εκατ. ευρώ

Μπιλ Άκμαν: Δριμύ «κατηγορώ» του διάσημου επενδυτή κατά της Fed για τον πληθωρισμό