Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «έκρηξη» σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας, καθώς η νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα εδραιώνεται μετά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, σύμφωνα με τον βετεράνο επενδυτή Ντέιβιντ Ρος.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει πως, παρά την τρέχουσα αβεβαιότητα, θα σχηματιστεί ένας «συνασπισμός ιδεών» για να αρθεί το όποιο αδιέξοδο.
Η γαλλική αγορά ομολόγων παρέμεινε σχετικά ήρεμη στον απόηχο της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής, η οποία οδήγησε σε μια νίκη-έκπληξη στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία.
Η διαφορά μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών αποδόσεων των 10ετών ομολόγων κυμαινόταν περίπου στις 70 μονάδες βάσης την Τετάρτη, από το υψηλό 12 ετών των 85 μονάδων βάσης που είχε φτάσει στις 28 Ιουνίου – και από τις 49 μονάδες βάσης πριν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκλονίσει τις αγορές προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Το γαλλικό χρέος φέρει ιστορικά ένα premium σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας, αλλά η διαφορά έχει φτάσει σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές και αντιπροσωπεύουν τη μεταβολή του κόστους δανεισμού για μια κυβέρνηση, υποδεικνύοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία.
Ο πρόεδρος της Quantum Strategy, Ντέιβιντ Ρος, δήλωσε ότι οι παρατηρητές της αγοράς μπορεί να περίμεναν μια «έκρηξη» ενός spread 120 μονάδων βάσης μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού δημόσιου χρέους, δεδομένου ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απίθανο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Στην πραγματικότητα, δεν συνέβη τίποτα. Τώρα, η άποψή μου είναι ότι θα συμβεί», δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC την Τρίτη.
«Θα συμβεί όταν γίνει αντιληπτό ότι στην πραγματικότητα η πολιτική παράλυση στη Γαλλία είναι οικονομική παράλυση. Συνάμα, η οικονομική παράλυση σημαίνει ότι η χώρα θα βρεθεί σε τροχιά που έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις υποχρεώσεις της στην Ευρώπη», προσέθεσε.
Σε σημείωμά του την Κυριακή, ο Ρος συνέστησε το σορτάρισμα των γαλλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση και οι διάφορες παρατάξεις της, μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, είναι τώρα έτοιμες για μια μακρά πολιτική διαμάχη που θα οδηγήσει σε έλλειψη οικονομικής ηγεσίας, σύμφωνα με τον Ρος.
Μαζί με τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ένα βασικό σημείο για τους επενδυτές είναι το αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και ο υψηλός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ της τάξης του 110%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον περασμένο μήνα τη Γαλλία και άλλες χώρες ότι παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς της κανόνες.
Το πολιτικό αδιέξοδο θα δώσει, εν τω μεταξύ, στο ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν την ευκαιρία να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και να ασκήσει κριτική, επιτρέποντάς της να τοποθετηθεί στρατηγικά για μια προεδρική υποψηφιότητα.
«Όλα τα μεγάλα έργα που χρειάζονται χρηματοδότηση σε κοινοτικό επίπεδο δεν θα λάβουν χρηματοδότηση. Αυτό αφορά έργα ενεργειακής μετάβασης αλλά και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Υπάρχουν περίπου επτά μεγάλοι πυλώνες της ευρωπαϊκής οικονομίας, που ξαφνικά δεν θα αναπτυχθούν καθόλου, πράγμα καταστροφικό για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρος στο CNBC.
Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ήταν πιο αισιόδοξος ότι η σημερινή «φουρνιά» πολιτικών θα βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και δεν υπάρχει κίνδυνος μιας εγχώριας ή ευρύτερης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που θα απαιτούσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το πρόγραμμα του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν «πολύ επικίνδυνο» από οικονομική άποψη, αλλά από τη στιγμή που δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, οι όποιοι κίνδυνοι από αυτό αποτελούν πλέον ένα «θεωρητικό σενάριο που δεν θα υλοποιηθεί», όπως δήλωσε ο Τρισέ.
«Εάν έχουμε ένα κοινοβούλιο το οποίο αντιμετωπίζει αδιέξοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυσικά, δεν μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση μετά από λίγο καιρό, όταν αποδειχθεί ότι καμία από τις σημερινές ομάδες δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας», δήλωσε ο Τρισέ στην εκπομπή της Σαρλότ Ριντ στο CNBC, παρουσιάζοντας το ενδεχόμενο ενός «συνασπισμού ιδεών».
Το βέλτιστο σενάριο θα περιλαμβάνει τη λήψη αποφάσεων από την κυβερνητική δεξιά, τους Les Républicains, την κυβερνητική αριστερά, το Parti Socialiste και άλλους, όπως προσέθεσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί ο τουρισμός παραμένει κινητήρια δύναμη για την Οικονομία
Κρατικές επιδοτήσεις ρεύματος: 4 εκατ. ευρώ επιπλέον θα πάρουν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις
Τι αλλάζει από την ερχόμενη Τρίτη για γονικές παροχές και δωρεές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ