search icon

Αγορές

Dominic Schnider (UBS): Χρυσή επενδυτική ευκαιρία τα εμπορεύματα της ανάπτυξης

Ο επικεφαλής επενδύσεων σε συνάλλαγμα και εμπορεύματα της UBS μιλά στο newmoney για την πορεία των εμπορευμάτων, τις εκτιμήσεις για το δολάριο, το χρυσό και τα κρυπτονομίσματα

Ο Dominic Schnider έχει έναν βαρύγδουπο τίτλο στην UBS: Είναι επικεφαλής επενδύσεων σε συνάλλαγμα και εμπορεύματα (Head CIO Commodities & APAC Forex/Macro at UBS Global Wealth Management).

Ήρθε πριν από λίγο καιρό στην Ελλάδα, για να συζητήσει με Έλληνες επενδυτές, τους διακεκριμένους πελάτες της UBS, σε μια εποχή που οι αγορές λειτουργούν ως τραμπολίνο και το εκκρεμές του φόβου και της ελπίδας κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Ο Dominic Schnider μίλησε στο newmoney ανάμεσα στα πολλά ραντεβού που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και δεν ήταν φειδωλός στην αποκάλυψη της επενδυτικής του στρατηγικής: Θεωρεί ότι έρχεται μια ιδιαίτερα καλή περίοδος για τις αγορές εμπορευμάτων και επιπλέον είναι πεπεισμένος ότι σύντομα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της η εντυπωσιακή άνοδος του δολαρίου.

Δεν κρύβει όμως τις απόψεις του για τα κρυπτονομίσματα και για τη διάρκεια της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο…

Τι συμβουλεύετε αυτή την εποχή τους πελάτες σας; Να μείνουν δραστήριοι στις αγορές ή να περιμένουν; Ποιες τοποθετήσεις νομίζετε ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις;

Πρέπει να σκεπτόμαστε τις αγορές μετά το τέλος του πολέμου. Κάποια στιγμή αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει και ο πλανήτης θα ξαναμπεί σε αναπτυξιακή πορεία. Επομένως κάθε προϊόν, κάθε αξία που υποστηρίζει την ανάπτυξη, νομίζω ότι θα έχει μια καλή απόδοση. Θα ξεκινούσα από τα βασικά μέταλλα, αυτά που η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι αγορές χρειάζονται για να ξαναμπεί η οικονομική δραστηριότητα σε μια ομαλή αναπτυξιακή πορεία. Μετά περιμένουμε την επιστροφή της Κίνας στην παραγωγή και την ανάπτυξη. Έτσι θα δούμε τον χαλκό να κατοχυρώνει τα 9.500 δολάρια. Τα κυκλικά εμπορεύματα θα πρωταγωνιστήσουν, κατά την άποψη μου.

Το πετρέλαιο;

Είμαι λίγο δύσπιστος σχετικά με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου στις αγορές, επειδή είμαστε δομικά ανεπαρκείς. Στις αγορές βλέπουμε να εξελίσσεται μια μεγάλη περιπέτεια γύρω από τις τιμές του πετρελαίου που υπερβαίνει κατά πολύ το ρωσικό πρόβλημα, το οποίο είναι αρκετά σοβαρό, παρεμπιπτόντως, βραχυπρόθεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να σας αναλύσω διεξοδικότερα πιο κάτω την άποψη μου για το πετρέλαιο…

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το δολάριο; Αν αποκατασταθεί η ηρεμία στον πλανήτη, η ισοτιμία του δολαρίου θα υποχωρήσει;

Το δολάριο ενισχύεται από δύο δυνάμεις: Τα επιτόκια της FED και την ανάπτυξη των οικονομιών εκτός των ΗΠΑ.

Το 2022, η ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ αμφισβητήθηκε. Η Κίνα είχε πρόβλημα, η Ευρώπη αντιμετώπισε μια τεράστια ενεργειακή κρίση. Αν διευθετηθεί το ενεργειακό πρόβλημα, ή τουλάχιστον αν δούμε τις καταστάσεις να σταθεροποιούνται, τότε νομίζω ότι ισχύουν οι προϋποθέσεις ώστε η αγορά να είναι πιο αισιόδοξη.

Αν ταυτόχρονα δούμε την Κίνα να βγαίνει στις αγορές πιο δυναμικά, τότε νομίζω ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ασθενέστερο δολάριο.

Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά μπορούν να συμβούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αλλά το αφήγημα μου εκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023…

Τι γίνεται με τον χρυσό; Είναι μια πολύ περίεργη κατάσταση εδώ που βλέπουμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται και μετά βλέπουμε τον χρυσό να μην κερδίζει ανάλογα.

Νομίζω ότι οι αγορές βλέπουν τον πληθωρισμό ως παροδικό φαινόμενο. Δεν είναι εύκολο να δώσουμε τον ορισμό, τι είναι το μεταβατικό. Αλλά αν ο πληθωρισμός είναι παροδικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, δεν χρειάζεται να κάνει ράλι ο χρυσός. Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι επενδυτές μελετούν τις πραγματικές αποδόσεις. Ο χρυσός ακολούθησε την πορεία των πραγματικών (αποπληθωρισμένων) αποδόσεων.

Υπάρχει ένα όριο στο πού μπορεί να φτάσει η τιμή του χρυσού. Θέλω να πω, είναι υψηλό το κόστος ευκαιρίας… Ας μην κρυβόμαστε, είμαι αναλυτής εμπορευμάτων και αγαπώ τα εμπορεύματα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι επενδύσεις που προσφέρουν σταθερό εισόδημα εξυπηρετούν καλύτερα την προστασία των χαρτοφυλακίων. Το μοντέλο μας λέει ότι ο χρυσός θα πρέπει να διαπραγματεύεται περισσότερο από 1.500 δολάρια παρά στα βόρεια του επιπέδου των 1.800 δολαρίων. Δεν είναι ένα μέταλλο που θα κυνηγούσα. Θα προτιμούσα αντ’ αυτού να πάω στο πετρέλαιο ή άλλα εμπορεύματα που μπορούν να επωφεληθούν από ένα βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον.

Ποια είναι, λοιπόν, τα εμπορεύματα που προτιμάτε για το πρώτο εξάμηνο του 2023;

Σίγουρα το πετρέλαιο. Γιατί υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να υποκαταστήσει 2,5 έως 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που μέχρι χθες προμηθευόταν από τη Ρωσία. Από πού θα παίρνει αυτό το πετρέλαιο; Δεν έχω ιδέα, η μάλλον έχω μια ιδέα, αλλά έρχεται με υψηλότερη τιμή.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα επιστρέφει. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο, οι πτήσεις αυξάνονται, οι μεταφορές πληθαίνουν. Συμπερασματικά εφόσον πιστεύετε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει στον πλανήτη και η Κίνα διψά για ανάκαμψη, τότε καλύτερα να κοιτάξτε τα μέταλλα, τα βασικά μέταλλα.

Από την πλευρά του κινδύνου, αν ανησυχείτε πολύ για την επιβράδυνση, τότε και πάλι δεν θα πήγαινα στον χρυσό. Ο χρυσός είναι πολύ ακριβός, δεν με ελκύει…

Μακροπρόθεσμα, σε ποιες αξίες πρέπει να στηρίζονται οι επενδυτές; Σαφώς πιστεύετε ότι το δολάριο δεν θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Υπάρχουν δύο αφηγήματα για το δολάριο. Το δολάριο απολαμβάνει μεγάλης εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Τα πραγματικά επιτόκια είναι υψηλά, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι η πραγματική. Υπάρχει ένας λόγος που συνέβη αυτό. Είχαμε προβλήματα με την Κίνα, είχαμε το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είχαμε υψηλά επιτόκιο, πείτε το «Οι Τρεις Καβαλάρηδες». Όλοι μαζί υποστήριξαν το δολάριο. Αυτό το αφήγημα θα αλλάξει από το 2023. Η διαφορά των επιτοκίων θα μειώνεται. Το ενεργειακό πρόβλημα στην Ευρώπη δεν έχει λυθεί ακόμη αλλά βελτιώνεται. Η Κίνα ανοίγει.

Έτσι, δύο από τα τρία στοιχεία που οδηγούσαν τους επενδυτές στο δολάριο, θα είναι λιγότερο υποστηρικτικά. Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο μπορεί να βρει μια κορυφή.. Μόλις επανέλθει η ανάπτυξη εκτός των ΗΠΑ, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει ανοδικά. Μην αγνοείτε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα ένα βαρύ εμπορικό έλλειμμα που δεν έχει εξαφανιστεί. Βελτιώθηκε λίγο τον τελευταίο καιρό με την εξαγωγή φυσικού αερίου. Αλλά, οι τιμές του φυσικού αερίου δεν μπορούσαν να παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επομένως, για τους Ευρωπαίους επενδυτές, τους επενδυτές σε ευρώ, πρέπει να κρατήσουν τα λεφτά τους στο ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2023;

Νομίζω ναι, θα έπρεπε. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα δολάρια; Ναι υπάρχουν. Ελβετικό φράγκο ίσως δολάριο Αυστραλίας, ίσως και το δολάριο Καναδά. Αυτές είναι εναλλακτικές λύσεις για έναν επενδυτή σε ευρώ. Αλλά αυτές οι εναλλακτικές λύσεις έχουν νόημα εάν δείτε ότι ο βραχυπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης αρχίζει να υποχωρεί.

Ας μιλήσουμε λίγο για τα κρυπτονομίσματα. Η κατάρρευση τους έχει επηρεάσει την αγορά των εμπορευμάτων; Βλέπετε να υπάρχει συστημική αναταραχή στο φαινόμενο;

Νομίζω ότι η κρίση στα κρυπτονομίσματα, περιορίστηκε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Δεν ήταν τόσο πολύ συνδεδεμένη με την παραδοσιακή χρηματοπιστωτική αγορά. Θεωρείται ακόμα μια πρόκληση.

Πρώτα απ’ όλα, θα μπορούσατε πάντα να πείτε ότι είναι σχεδόν καλό αυτό που συνέβη στα τέλη του 2022. Φανταστείτε αυτό το ατύχημα να είχε συμβεί δύο, τρία χρόνια αργότερα με ακόμη μεγαλύτερη μόχλευση. Τότε θα είχαμε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο επιζήμιο. Άρα οδηγούμαστε σε 2 συμπεράσματα: Αυτή η αγορά πρέπει να ρυθμιστεί όπως κάθε άλλη αγορά. Το να το αφήσουμε την αγορά των κρυπτονομισμάτων στους παίκτες της, δεν είναι ίσως η πιο έξυπνη ιδέα.

Μήπως αν ρυθμίσουμε την αγορά, θα επηρεάσουμε αρνητικά την καινοτομία που υποτίθεται ότι φέρνουν στην οικονομία;

Λοιπόν, αν το κάνουμε έξυπνα, η καινοτομία μπορεί ακόμα να ευδοκιμήσει. Βλέπετε πολλή καινοτομία στα οικονομικά παρά το γεγονός ότι οι αγορές είναι υπό ρύθμιση. Νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για κανόνες στο παιχνίδι, στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Αυτό λοιπόν είναι μία προϋπόθεση: Ρυθμιστική εποπτεία για την προστασία όσων δραστηριοποιούνται σ’ αυτές τις αγορές.

Η άλλη προϋπόθεση εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί χρειαζόμαστε τα κρυπτονομίσματα; Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό; Χρειαζόμαστε την τεχνολογία blockchain, αλλά γιατί χρειαζόμαστε τα κρυπτονομίσματα;

Αν καταλαβαίνω καλά, η άποψη όσων τα υποστηρίζουν είναι ότι δεν χρειαζόμαστε πλέον μεσάζοντες, τις κεντρικές τράπεζες…

Μα χρειάζεστε όμως ακόμα τους επικυρωτές, την εκκαθάριση, καταλαβαίνετε τι εννοώ; Αντικαθιστάτε λοιπόν τις τράπεζες με ένα δίκτυο επικυρωτών. Εξακολουθείτε να χρειάζεστε κάποιον και στη συνέχεια η τεχνολογία αυτή δεν είναι πολύ φιλική ακόμη για τον μέσο πολίτη. Συμπέρασμα: Είναι εξαιρετικά μη φιλικό προς το χρήστη, υπάρχει ανάγκη για κάποιον που να επικυρώνει τη συναλλαγή. Ποια είναι λοιπόν η πραγματική προστιθέμενη αξία;

Νόημα υπάρχει στην τεχνολογία blockchain που έρχεται για να μειώσει το κόστος. Πολλές συναλλαγές σε συνάλλαγμα εξακολουθούν να είναι πολύ δαπανηρές. Μπορούμε να τις κάνουμε φθηνότερες. Αν λοιπόν, η τεχνολογία blockchain μας επιτρέψει να κάνουμε τα πράγματα φθηνότερα και να μειώσουμε τα περιθώρια κόστους και να είμαστε λειτουργικά ισχυρότεροι, τότε εντάξει. Αλλά δεν χρειαζόμαστε ορισμένα νομίσματα που όλοι τα αποτιμούν ως εξαιρετικά, μεγάλης αξίας.

Για να ολοκληρώσουμε… Έχετε μια γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας; Πώς την αναλύετε από το γραφείο σας;

Δεν έχω μελετήσει την ελληνική οικονομία, ζητώ συγγνώμη. Μπορώ να σας πω ότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ευρώπη πηγαίνει σε ύφεση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χειριστεί επιτόκια κοντά στο 3%. Για την Ευρώπη, το επόμενο έτος δεν είναι έτος ανάπτυξης. Και νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει και την Ελλάδα.

Το μόνο καλό πράγμα που βλέπω στον τουρισμό από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους είναι ότι η Κίνα πρόκειται να ανοίξει. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Και έτσι, αν τους ανοίξετε, είναι περισσότερο από πρόθυμοι να έρθουν. Έτσι, αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά δυνατό το 2023, και για τα επόμενα δύο τρία χρόνια ….

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικός χώρος άνω του 1 δισ. ευρώ για παροχές έως τις εκλογές

Οι εστεμμένοι στη «Μεγάλη Βρεταννία» κι ο Αλβέρτος… χώρια, οι νέες δημοσκοπήσεις, το «ήχος και φως» Νο 2, το βαρύ σφυρί στο Ψυχικό και η νέα συμμαχία του Γερμανού

Αποδοχές: Περισσότερα «καθαρά» για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Exit mobile version