search icon

Αγορές

ΔΝΤ: Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές ανακάμπτουν στα επίπεδα του 2018

Πολλές χώρες επωφελούνται από πιο ισχυρά πλαίσια δημοσιονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, και από την αποτελεσματικότερη εφαρμογή πολιτικών και εργαλείων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ακαθάριστες εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές εκτός της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι στα 110 δισ. δολάρια ή στο 0,6% της οικονομικής τους παραγωγής, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Τα ευρήματα, που αποτελούν μέρος της έκθεσης του ΔΝΤ για τον εξωτερικό τομέα σχετικά με τα νομίσματα, τις ροές κεφαλαίων και τις χρηματοοικονομικές ανισορροπίες, δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών παρά τα απότομα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ που έχουν προσελκύσει κεφάλαια σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια αναφέρει το reuters.

Το ΔΝΤ ανέφερε στην έκθεση ότι οι αναδυόμενες αγορές είδαν μείωση στις πιο ευμετάβλητες καθαρές εισροές χαρτοφυλακίου, αλλά οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) ήταν πιο σταθερές.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στα ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανάρτηση στο ιστολόγιο που συνοδεύει την έκθεση. Πράγματι, πολλές χώρες επωφελούνται τώρα από πιο ισχυρά πλαίσια δημοσιονομικής, νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, καθώς και από την αποτελεσματικότερη εφαρμογή πολιτικών και εργαλείων.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα είδε καθαρές εκροές κεφαλαίων κατά την περίοδο 2022-2023, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών αρνητικών εισροών ΑΞΕ.

«Κάποια από αυτά μπορεί να αντανακλούν τον επαναπατρισμό κερδών από πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αλλά μπορεί επίσης να αντανακλά τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για την κινεζική ανάπτυξη και τον γεωοικονομικό κατακερματισμό», ανέφερε το ΔΝΤ.

Συνολικά, οι παγκόσμιες ακαθάριστες εισροές κεφαλαίων μειώθηκαν στο 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2022-2023, από 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2017-2019.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αυτό αντανακλά εν μέρει τη μείωση των ροών κεφαλαίων, με τους ξένους να αγοράζουν λιγότερα τοπικά περιουσιακά στοιχεία και τους κατοίκους να αγοράζουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Αλλά οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν σημαντικά από τις αλλαγές, αντιπροσωπεύοντας το 41% των παγκόσμιων ακαθάριστων εισροών κατά την περίοδο 2022-2023, σχεδόν διπλάσιο από το μερίδιο 23% που κατείχε την περίοδο 2017-2019. Το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες ακαθάριστες εκροές αυξήθηκε επίσης, σε 21% από 14% κατά τις ίδιες περιόδους.

Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει τον αυξημένο χρηματοοικονομικό κατακερματισμό, αλλά μπορεί επίσης να αντανακλά την άρση ορισμένων φορολογικών και ρυθμιστικών στρατηγικών από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η πραγματική αποτελεσματική συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ ήταν υπερτιμημένη σε σχέση με το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά μέσο όρο 5,8% το 2023. Το ευρώ ήταν υποτιμημένο κατά 1,7%, το γεν ήταν υπερτιμημένο κατά 1,7% και το γουάν ήταν υπερτιμημένο κατά 0,7%, έδειξε η έκθεση.

Exit mobile version