search icon

Αγορές

Άνοδος με… κόφτες στο Χρηματιστήριο – Κέρδη έως 2,5% σε τράπεζες, Coca – Cola (upd)

Συνεχίζεται η συσσώρευση στις 830 μονάδες - Στηρίγματα από τις τραπεζικές μετοχές, πιέσεις σε Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος - Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτική άνοδος με το βλέμμα στην Fed

(upd 15.45) Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στις μετοχές των τραπεζών. Το βλέμμα, πάντως, είναι στραμμένο τόσο στα εταιρικά αποτελέσματα όσο κυρίως, στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενόσω η συναλλαγματική δραστηριότητα παραμένει υποτονική -όπως άλλωστε ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,34% και διαμορφώνεται στις 832,07 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (829,26 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 831,50 έως 834,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ -δείγμα της επενδυτικής ένδειας.

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των προηγούμενων ημερών, επιχειρεί να επιστρέψει στο τεχνικό όριο των 500 μονάδων (αγνοείται από τις 29 Ιουνίου), καθώς ενισχύεται δυναμικά στο +2,04% και τις 504,88 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο +2,7% και τo 0,84 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς, παράλληλα, αυξάνεται στο +2,3% και το 0,84 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +1,6% και ανακτά τα 3 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, τέλος, βρίσκεται στο +1,1% και το 0,84 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,67% και 2.003 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola πραγματοποιεί δυναμική άνοδο κατά 2,4% και επιστρέφει στα επίπεδα των 23 ευρώ, χάρη στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Three Cents από την IDEAL. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του δεικτοβαρούς ΟΤΕ αυξάνεται κατά 0,7%, ενώ οι μετοχές των Lamda, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ ενισχύονται οριακά έως 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί στο 1,5% και το 1,68 ευρώ, στον απόηχο της ολοκλήρωσης της δημόσιας πρότασης της ολλανδικής Reggeborgh. Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία χάνει τουλάχιστον 1,2% εν μέσω των πληροφοριών για την τύχη του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στη Macquarie.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,14% και 1.356 μονάδες), οι μετοχές των Intracom και Intrakat ξεχωρίζουν θετικά στο +2%, δίνοντας συνέχεια στο χθεσινό εντυπωσιακό κλείσιμο. Η μετοχή της ΑΒΑΞ έπεται στο +1,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ. 

Συσσώρευση για τον Γ.Δ. 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τις 830 μονάδες, με τους αγοραστές να αναζητούν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν ελαφρώς το επενδυτικό κλίμα. Σ’ αυτή την απόπειρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα οποία καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στο τρέχον αρνητικό περιβάλλον. 

Αύριο θα ξεκινήσουν και οι ελληνικές ανακοινώσεις για τα μεγέθη του β’ τριμήνου, με τη διοίκηση του Τιτάνα να ανοίγει την αυλαία των δημοσιεύσεων. Mytilineos, Eurobank και Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρώσουν το πρώτο «καρέ» στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Οι αναλυτές περιμένουν διατήρηση της καλής εικόνας του α’ τριμήνου, κάτι που αναμένεται να παράσχει στηρίγματα στον Γ.Δ. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα προβλήματα και οι ανησυχίες παραμένουν επί τάπητος. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει σήμερα τη Federal Reserve, δηλαδή την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα 75 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο από το 1,5% στο 2,25%. 

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επαναφέρει τα σενάρια ύφεσης στην οικονομία, καθώς ουδείς γνωρίζει αν και κατά πόσο η Ρωσία θα κρατήσει ανοιχτές τις κάνουλες του φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Φανταστείτε τις οικονομικές επιπτώσεις, αν για παράδειγμα η Γερμανία ξεμείνει από αέριο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. 

Εξαιτίας όλων αυτών των προκλήσεων, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου παραμένει σχεδόν μηδενική, με τους επενδυτές να προτιμούν τις ασφαλείς τοποθετήσεις και να αποφεύγουν οτιδήποτε ριψοκίνδυνο. Γι’ αυτό, εξάλλου, καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η συναλλαγματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά μειωμένη, με τους τζίρους να περιορίζονται κατά καιρούς ακόμη και κάτω των 30 εκατ. ευρώ.  

Σήμερα, στο μεταξύ, έκανε πρεμιέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νέο ομόλογο της CPLP Shipping, η οποία κατάφερε να αντλήσει την προηγούμενη εβδομάδα 100 εκατ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στα LNG (υγροποιημένο αέριο) πλοία. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,33% και τις 427 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,30%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,39% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,01%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο κατά 0,41%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διευρύνονται κατά 170 μονάδες εν όψει της απόφασης της Federal Reserve.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές εμφανίζουν μικρή άνοδο ενόσω τα αμερικανικά αποθέματα βαίνουν μειούμενα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +1,02% και τα 95,95 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο +0,79% και τα 105,22 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 1.817 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Τα καλτσούνια του MBS, οι… ματιές της CVC, η (άντε πάλι) αύξηση της Attica και το… μαντήλι του Σωκράτη

Η μάχη της ταράτσας: Φωτοβολταϊκά ή ηλιακός; (pics)

Θάλεια Αγούδημου: Στο σφυρί μεζονέτα της στη Βουλιαγμένη (pics)

Exit mobile version