(Τελευταία ενημέρωση – 14:50)
Με αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο εξελίσσεται η συνεδρίαση της Δευτέρας (16/9) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κρατηθεί πέριξ των 1.420 μονάδων, αλλά με τους πωλητές να επιμένουν. Θετικός πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος, με τη μετοχή της ΕΤΕ να ξεχωρίζει. Αξιοσημείωτη άνοδο καταγράφει και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, έχοντας ως μπροστάρηδες τον ΑΔΜΗΕ και την Κρι Κρι.
Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,25% και διαπραγματεύεται στις 1.415,23 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.421,72 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.415,17 μονάδες. Η διακύμανση σε στενό εύρος συνοδεύεται από έντονη μεταβλητότητα και νευρικότητα των επενδυτών, ανάλογη με εκείνη που παρατηρείται στα χρηματιστήρια του εξωτερικού.
Στους ρυθμούς της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται να κινηθεί η αγορά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση (placement) για το 8% με 10% του συνολικά 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα. Σε διεθνές πλαίσιο, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (κατά 0,25% – η δεύτερη για φέτος), αναμένεται να ξεκινήσει και η Federal Reserve τη νομισματική της χαλάρωση. Ερωτηματικό παραμένει εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Παράλληλα, οι επενδυτές σταθμίζουν την αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές, αλλά κράτησε αμετάβλητο το rating στο «Ba1», διατηρώντας την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Moody’s παραμένει έτσι ο μοναδικός διεθνής οίκος, που δεν έχει δώσει ακόμα στη χώρα το investment grade. Ακολουθεί η ετυμηγορία της Standard & Poor’s στις 18 Οκτωβρίου, της Fitch στις 22 Νοεμβρίου και της Scope στις 6 Δεκεμβρίου, κλείνοντας τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024.
Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell σε συνδυασμό, όπως αναφέρει η στήλη dark room, «με το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, με την λήξη Συμβολαίων μηνός Σεπτεμβρίου την Παρασκευή. Η αναδιάρθρωση του FTSE/Russell δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης». Η Cenergy Holdings αναβαθμίζεται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Large Cap), η Viohalco μεταφέρεται στον αντίστοιχο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), η Intralot αναβαθμίζεται στον Mid Cap και η Interlife στον Micro Cap. Οι AustriaCard, ΑΒΑΞ, Dimand, Lavipharm, Premia Properties, Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Τράπεζα Κύπρου, καθώς η έκτακτη ΓΣ της τράπεζας ενέκρινε το re-listing των μετοχών της στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών -9 χρόνια μετά την έξοδό της- και την ταυτόχρονη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η διαγραφή από το LSE έχει οριστεί για τις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου.
Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Κρι Κρι ανακοίνωσε τις εξαμηνιαίες επιδόσεις της πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Η βιομηχανία γάλακτος σημείωσε διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο α’ εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 26,32 εκατ. ευρώ, από 21,19 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία. Ακολουθούν την Τρίτη (17/9) οι ανακοινώσεις από τη Noval Property, την Πέμπτη (19/9) σειρά έχουν η Viohalco, η Attica Bank και η Lavipharm, ενώ την Παρασκευή (20/9) έχουμε τις Premia Properties, Costamare, Μουζάκης και Logismos.
Η εικόνα στο ταμπλό
Οι τράπεζες δίνουν τον ανοδικό «παλμό» σήμερα και ενισχύονται κατά +0,43% στις 1.221,53 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κινείται πτωτικά κατά -0,04% στις 3.439,64 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) σημειώνει κέρδη +0,36% στις 2.320,26 μονάδες.
Στα 23,071 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, με το 1,333 εκατ. ευρώ του τζίρου να αφορά σε πακέτα. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,775 δισ. ευρώ. Απώλειες για 45 μετοχές, έναντι 50 που ενισχύονται και 14 που μένουν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική κερδίζει +1,78% στα 7,436 ευρώ και η Alpha Bank κινείται ανοδικά κατά +0,99% στο 1,525 ευρώ. Στον αντίποδα, η Eurobank χάνει -0,56% στο 1,9645 ευρώ και η Πειραιώς κινείται χαμηλότερα κατά -0,64% στα 3,852 ευρώ.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντική άνοδο καταγράφουν η Titan και η Viohalco. Αντίθετα, υποχωρούν πέριξ του -1% η Aegean, η Metlen και η ΕΥΔΑΠ.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο ΑΔΜΗΕ «αναρριχάται» κατά σχεδόν +3% λόγω των προσδοκιών για εξεύρεση λύσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Ακολουθεί η Κρι Κρι στο +2,8%, με ώθηση από τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, προερχόμενη ήδη από κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Κέρδη άνω του +1% για την ΑΒΑΞ, τον ΟΛΠ, την Τεχνική Ολυμπιακή και την ΕΧΑΕ.
Από την άλλη πλευρά, ισχυρές απώλειες καταγράφουν η Lavipharm και η Intralot. Συνεχίζεται η «κατρακύλα» της Attica Bank, η οποία διολισθαίνει -8% στις παρυφές των 6,2 ευρώ.
Rebound αλλά δεν αποφεύχθηκε η εβδομαδιαία πτώση
Επιστροφή στα θετικά πρόσημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, έπειτα από πέντε διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη και κοντά στις 1.420 μονάδες, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες -1,66% -κόντρα στο θετικό 5ήμερο των διεθνών αγορών-, τον Σεπτέμβριο ο ΓΔ υποχωρεί κατά -0,83% και εντός της φετινής χρονιάς «τρέχει» με +9,75%.
Μετρημένη η συνεισφορά των τραπεζών στο rebound της Παρασκευής, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει +0,5% έχοντας προηγηθεί πέντε πτώσεις κατά τις οποίες απώλεσε συνολικά -4,39%. Στο -3,89% ανέρχονται οι απώλειες μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ η φετινή απόδοση διαμορφώνεται στο +14,57%. Στην τελευταία συνεδρίαση οι τράπεζες απασχόλησαν περίπου το 60% του συνολικού τζίρου.
«Πάτησε» στα 16 ευρώ ξανά ο ΟΠΑΠ, με εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του +2,37%. Με αυτό τον τρόπο μείωσε την «ψαλίδα» από το υψηλό έτους (17,35 ευρώ) στο -7,78%. Στο +4,1% καθορίζεται η επίδοση του τίτλου φέτος, ενώ η χρηματιστηριακή του αξία προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.
Την καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων δύο και πλέον μηνών πραγματοποίησε η ElvalHalcor, «σκαρφαλώνοντας» κατά +3,89% στο 1,87 ευρώ. Η άνοδος συνοδεύθηκε, δε, από αυξημένο για τα δεδομένα της μετοχής τζίρο, ξεπερνώντας τις 400 χιλ. ευρώ. Το τελευταίο διήμερο έχει ενισχυθεί κατά +4,7% με κινητήριο «μοχλό» τα βελτιωμένα αποτελέσματα α’ εξαμήνου. Θετικό πλέον το πρόσημο από τις αρχές του έτους (+1,08%) και η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.
Επιστροφή στα 4 ευρώ για τη Fourlis, κλείνοντας στη συγκεκριμένη τιμή για πρώτη φορά μέσα στο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, με το +3,63% της Παρασκευής σημείωσε την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Ιανουάριο. Στο -8,47% η απόσταση από το υψηλό έτους (4,37 ευρώ), άνω των 200 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου, ενώ παραμένει αμετάβλητη φέτος (ξεκίνησε το 2024 από τα 4 ευρώ).
Στα 12,4 ευρώ βρέθηκε η Κρι Κρι, τιμή που αποτελεί ιστορικό υψηλό σε επίπεδο κλεισίματος. Σε ενδοσυνεδριακό επίπεδο, η μετοχή είχε «αγγίξει» ακόμη και τα 12,6 ευρώ πριν από μερικές ημέρες. Την Παρασκευή κατέγραψε «άλμα» +3,33%, στην καλύτερη συνεδρίασή της σε «βάθος» 5μήνου. Ενισχύεται κατά +29,44% φέτος και αποτιμάται στα 410 εκατ. ευρώ.
Σε ελεύθερη πτώση η Attica Bank, μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των 5,55 εκατ. νέων μετοχών στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ο τίτλος διολίσθησε -10,4% την Παρασκευή, -20,38% την Πέμπτη και -31,57% στο τελευταίο τριήμερο, με αποτέλεσμα να έχει «πέσει» στα 6,72 ευρώ (χαμηλό άνω του ενός έτους), από τις παρυφές των 10 ευρώ που βρισκόταν προηγουμένως.
Ήπιες μεταβολές στις διεθνείς αγορές
Σταθεροποιητικό αναμένεται ότι θα είναι το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street. Η αμερικανική αγορά κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από το Νοέμβριο του 2023, «απορροφώντας» το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ξεκίνησε με το αριστερό. Πέντε συνεχόμενες ανόδους μετρούν ο S&P 500 και ο Nasdaq. Κομβική η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η Fed αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2020.
Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται οριακά κατά +0,1%. Μεταξύ -0,25% και +0,3% κινούνται οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Με ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η μέρα για τα λιγοστά χρηματιστήρια της Ασίας/Ωκεανίας που παρέμειναν ανοικτά. Κλειστές λόγω αργίας έμειναν οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Διαβάστε ακόμη
Μακεδονία Παλλάς: Γιατί βλέπει καλύτερες μέρες – Αύξηση από 5 έως 10% φέτος (pic)
Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ