Με εμφατικότερο τρόπο απ’ ότι αρχικά διαφαινόταν επικράτησαν την Πέμπτη (25/1) οι πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο, βάζοντας τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί που έδωσε σωρευτικά κέρδη άνω του 1,5%.
Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από το υψηλό σχεδόν 10 ετών (συγκεκριμένα 118 μηνών) των 1.363 μονάδων που σημείωσε την Τετάρτη. Μάλιστα, ρευστοποιήθηκαν όλα τα χθεσινά κεκτημένα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει η εγχώρια αγορά στο προηγούμενο σημείο αντίστασης των 1.353 μονάδων.
Ειδικότερα στη σημερινή συνεδρίαση ο ΓΔ υποχώρησε κατά 9,19 μονάδες ή 0,67% και έκλεισε στις 1.352,86 μονάδες. Στο υψηλό ημέρας, που «χτύπησε» ο δείκτης στην έναρξη των συναλλαγών, βρέθηκε στις 1.363,78 μονάδες, ενώ χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.344,94 μονάδες, με την έντονη μεταβλητότητα να γίνεται εύκολα αντιληπτή. Από τις αρχές της εβδομάδας τα κέρδη συρρικνώθηκαν στο 0,96% και εντός του Ιανουαρίου το Χ.Α. ενισχύεται κατά 4,62%.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (24/1) ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.362,05 μονάδες. Αμέσως επόμενο υψηλότερο σημείο είναι οι 1.363,30 μονάδες, στις οποίες είχε βρεθεί ο δείκτης στις 20 Μαρτίου του 2014.
Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων τέθηκαν οι τράπεζες, αλλά και μετοχές που υπεραποδίδουν το τελευταίο διάστημα ή βρίσκονται σε ιστορικά και πολυετή υψηλά. Από την άλλη πλευρά, ως μίνι αντίβαρο λειτούργησε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Τα συμπτώματα κόπωσης του Χρηματιστηρίου συνοδεύθηκαν από αρχικά υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία στην πορεία ενισχύθηκε φτάνοντας τα 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές, η mega IPO του Ελ. Βενιζέλος ίσως αποτελέσει αφορμή για διόρθωση, καθώς αρκετοί επενδυτές θα αναζητήσουν ρευστότητα για τη δημόσια εγγραφή.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) σημείωσε πτώση 0,87% στις 3.292,22 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχασε 0,48% στις 1.138,66 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) διαφοροποιήθηκε από το γενικό κλίμα και ενισχύθηκε κατά 0,78% στις 2.332,46 μονάδες, διευρύνοντας το ρεκόρ που κρατά από το 2010.
Στους τραπεζικούς τίτλους, η Eurobank υποχώρησε -1,02% στα 1,7415 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στο -0,29% και τα 6,85 ευρώ, η Alpha Bank στο -0,28% και τα 1,5955 ευρώ και η Πειραιώς στο -0,17% και τα 3,434 ευρώ.
Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο ΟΤΕ με πτώση 2,63% και ακολούθησε η Quest Συμμετοχών στο -2,2%. «Φρένο» στα ιστορικά υψηλά τους έβαλαν η Mytilineos (-1,42%) και η Titan (-0,86%), ενώ από την άλλη πλευρά η Motor Oil (+0,46%) ανανέωσε το ρεκόρ της. Η ΔΕΗ έχασε 2% και απομακρύνθηκε από το υψηλό 10ετίας. Απώλειες άνω του 1% για τη Lamda Development, την Ελλάκτωρ, την Jumbo, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΕΥΔΑΠ.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, η Intracom Holdings συνέχισε ακάθεκτη την «αλματώδη» πορεία της με κέρδη 3,33% και νέο υψηλό από το 2009. Σε πολυετές υψηλό με ημερήσια άνοδο 4,1% η Intralot. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν, μεταξύ άλλων, οι ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, Premia Properties, Alumil, ΕΛΙΝΟΙΛ και Space Hellas. Αντίθετα, ισχυρή ήταν η άνοδος για την ΑΒΑΞ και την Πλαστικά Θράκης.
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101,742 εκατ. ευρώ -26,891 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα- και η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται πλέον στα 91,324 δισ. ευρώ. Πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ ο τζίρος για τη Lamda Development και τη Eurobank. Πτωτικά κινήθηκαν 73 μετοχές, ανοδικά 37 και 20 παρέμειναν αμετάβλητες.
Η ατζέντα μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Η εγχώρια αγορά κινήθηκε σήμερα στο ρυθμό του Greece Investment Forum, που συνδιοργανώνουν η JP Morgan και ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με 24 εταιρείες εισηγμένες και μη να συμμετέχουν. Ο αριθμός των συναντήσεων μεταξύ στελεχών των ελληνικών εταιρειών και εκπροσώπων των funds είναι υψηλός, με το ενδιαφέρον να έχει επικεντρωθεί στις τράπεζες.
Σήμερα άνοιξε επίσης το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου των μετοχών). Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει έξι μέρες και η τιμή διάθεσης θα κινηθεί στο εύρος των 7 με 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η διαπραγμάτευση των μετοχών θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.
Με «αέρα» αισιοδοξίας από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε η μετοχή της, η Mytilineos ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερέβησαν τα 600 εκατ. ευρώ, σε ακόμη μία χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο. Παράλληλα, προτείνεται η διανομή μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή.
Το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ να χαρακτηρίζει πρόωρες τις όποιες συζητήσεις περί μειώσεων των επιτοκίων.
Την Παρασκευή (26/1) η Scope Ratings θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για το ελληνικό αξιόχρεο. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης έχει δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, ενώ επόμενο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση του outlook.
Διαβάστε ακόμη
Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης
Δημήτρης Μπακάκος: Η SingularLogic σήμερα, τα μεγάλα έργα και οι εκλογές (pic)
Γιατί η Καλιφόρνια κινδυνεύει να καταστραφεί από σεισμό 7 Ρίχτερ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ