Πτωτικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς πολλοί αναλυτές αποτιμούν τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου και βέβαια περιμένουν την έκβαση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την Πέμπτη.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,80% στις 520 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.

Στις κερδισμένες ήταν οι μιντιακές και τηλεπικοινωνιακές μετοχές, ενώ αντιθέτως πιέσεις δέχτηκαν οι ενεργειακές εταιρείες λόγω της βουτιάς των πετρελαϊκών τιμών αλλά και οι τεχνολογικές με μεγάλη χαμένη την ολλανδική εταιρεία μικροτσίπ ASML μετά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρά κατά 0,11% στις 19.486 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση ύψους 1,05% και τις 7.521 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,52% φτάνοντας τις 8.249 μονάδες.

Στην περιφέρεια αντιστοίχως ο FTSE MIB στο Μιλάνο διόρθωσε σε ποσοστό 0,29% και τις 34.578 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.930 μονάδες αυξημένος κατά 0,67%.

Στο μέτωπο των μάκρο ξεχώρισαν τα στοιχεία από τα επίπεδα των μισθών στη Βρετανία που παρουσίασαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών τον Αύγουστο, στο 4,9%,επιβεβαιώνοντας την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων που ευνοεί την συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Από το πεδίο της Ευρωζώνης, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή που αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο (και κατά 1,3% για την ΕΕ), ενώ από τη Γαλλία και τη Γερμανία δημοσιοποιήθηκαν νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού. Στη Γαλλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ στη Γερμανία ο δείκτης τιμών χονδρικής μειώθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο ή κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Πάντως, σε γενικές γραμμές το ενδιαφέρον των επενδυτών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού έχει επικεντρωθεί από τις αρχές της εβδομάδας στο περιεχόμενο των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ανακοινώνουν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους.

Στις αγορές των commodities, σημαντική πτώση κατέγραψαν οι πετρελαϊκές μετοχές, καθώς η αγορά εμφανίζεται πλέον πεπεισμένη πως η ισραηλινή απάντηση στο Ιράν δεν θα έχει να κάνει με τον πετρελαϊκό κλάδο. Έτσι, η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 4,98% στα 73,57 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικάνικου WTI έκανε βουτιά ύψους 5,20% στα 70,02 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα έδαφος κέρδισε ο χρυσός λόγω κυρίως της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Η τιμή του μετάλλου ανέβηκε 0,58% στα 2.681 δολάρια την ουγγιά. τις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος παραμένοντας ωστόσο κοντά στο υψηλό δύο μηνών που είχε φτάσει, με το δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,11% στο 103,18 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0899.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη για την τρίτη φετινή μείωση των επιτοκίων της

Xατζηδάκης: Φορολογικές δηλώσεις από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου σταθερά κάθε χρόνο

ΑΑΔΕ: «Πλημμύρισαν» τα τελωνεία ευρώ, δολάρια και… ρούβλια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα