search icon

Αγορές

Δυναμικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές – Υψηλό δύο ετών για τον Stoxx 600 και ρεκόρ για τον CAC 40

Για πρώτη φορά πάνω από τις 7.600 μονάδες ο γαλλικός δείκτης - Πιο επιφυλακτική κίνηση από τον DAX, μετά την πτώση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος - Κατά 28 δισ. ευρώ αυξήθηκε η αξία της LVMH - Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 5% για το πετρέλαιο

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εξακολουθούν να… παρακάμπτουν τα χθεσινά μηνύματα από την ΕΚΤ και να εστιάζουν στα νεότερα οικονομικά στοιχεία και τη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου. Μάλιστα, ο Stoxx 600 «έπιασε» το υψηλότερο επίπεδο του εδώ και μια διετία και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε ρεκόρ ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 7.600 μονάδων!

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης παρουσίασε δυναμικό άλμα ύψους 1,11% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 483 μονάδες, ήτοι την καλύτερη επίδοση του από τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, και οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση τις τεχνολογικές μετοχές.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα η μετοχή του γαλλικού κολοσσού ειδών πολυτελείας, LVMH, που μετά και τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε επιδόθηκε σε ένα μίνι ράλι της τάξεως του 12% που προσέθεσε περίπου 28 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση του.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,32% στις 16.961 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εκτινάχθηκε σε ποσοστό 2,28% και τις 7.634 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 1,40% φτάνοντας έτσι τις 7.635 μονάδες, που ήταν και η καλύτερη επίδοση του για τη φετινή χρονιά.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 0,73% στις 30.379 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.936  μονάδες αυξημένος κατά 0,20%.

Η επιφυλακτικότητα της γερμανικής αγοράς που οδήγησε τον DAX σε χαμηλά μόνο κέρδη αποδόθηκε στα απογοητευτικά στοιχεία από το δείκτη καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK, ο οποίος παρουσίασε μη αναμενόμενη κάμψη λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Ο δείκτης του GfK έπεσε στις -29,7 μονάδες τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις -25,4 μονάδες τον Ιανουάριο και αρκετά κάτω των προβλέψεων που τον ανέμεναν στις -24,5 μονάδες.

Αντιθέτως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία αυξήθηκε άνω του αναμενόμενου στις 91 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 89 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο του από τον Φεβρουάριο του 2022. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων πλησιάζει συνεχώς προς το επίπεδο αυτό, γεγονός που ενθουσίασε τους επενδυτές και έφερε ισχυρά κέρδη στο χρηματιστήριο. Για τον CAC 40 ήταν η πρώτη φορά που ξεπέρασε το όριο των 7.600 μονάδων!

Αντιστοίχως και στη Βρετανία o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο φτάνοντας μάλιστα σε νέο υψηλό δύο ετών, στις -19 μονάδες από τις -22 το Δεκέμβριο και τις -24 μονάδες τον Νοέμβριο.

Από το μέτωπο της ΕΚΤ, μπορεί το συμβούλιο χθες να υιοθέτησε άκρως επιφυλακτική στάση απέναντι στην προοπτική έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε να πτοεί στο ελάχιστο τους επενδυτές. Μάλιστα, η πεποίθηση των traders πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει ακόμη και μέσα στην άνοιξη ενισχύθηκε αν λάβουμε υπόψη τα… στοιχήματα στις αγορές swaps.

Αστάθμητος παράγοντας, πάντως, παραμένει η πορεία των πετρελαϊκών τιμών που μπορεί να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν σήμερα στις διεθνείς αγορές, ωστόσο ο απολογισμός παραμένει άκρως θετικός για το σύνολο της εβδομάδας.

Σήμερα η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 0,68% στα 81,87 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού αργού WTI πέφτει 0,96% στα 76,62 δολάρια το βαρέλι. Όμως, σε πενθήμερο επίπεδο αμφότεροι οι δείκτες μετρούν κέρδη άνω του 5% που καθιστούν την τρέχουσα εβδομάδα ως την καλύτερη για τις τιμές από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σημειωτέον πως και σε ετήσια βάση τα κέρδη για τους δείκτες είναι υψηλά με το WTI να κινείται στο +8,3% και το Brent στο +7,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μικρά κέρδη αποκόμισε και ο χρυσός ανεβαίνοντας ανεπαίσθητα κατά 0,05% στα 2.018 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος μετά τα στοιχεία για την τάση του πληθωρισμού με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,24% στο 103,33 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0862.

Διαβάστε ακόμη

POS: Παράταση ενός μήνα στην προθεσμία εγκατάστασής τους από τους επαγγελματίες

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Μεγάλη έρευνα της BoatsAdvisor Hub & Events: Το Yachting στο Νότιο Αιγαίο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version