Ανοδικές τάσεις παρουσίασαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την έναρξη της νέας εβδομάδας, μετά τα χαμηλά έξι εβδομάδων που κατέγραψαν την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, αν και ξεκίνησε δυναμικά, δεν κατάφερε να κρατήσει μεγάλο μέρος των κερδών του με αποτέλεσμα να κλείσει με οριακή αύξηση ύψους 0,05% στις 448 μονάδες. Οι επιμέρους κλάδοι του παρουσίασαν μεικτά πρόσημα, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη άνοδο και τις κατασκευαστικές να οδηγούν την πτώση.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο ύψους 0,19% στις 15.603 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,47% στις 7.190 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε ελαφρά κατά 0,06% στις 7.257 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 27.986 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 9.262 μονάδες μειωμένος κατά 0,05%.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχώρισαν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε πάνω από τις προβλέψεις τον Ιούλιο, σε ποσοστό 6% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, σημαντική πτώση σε ποσοστό 19,3% παρουσίασαν οι τιμές ενέργειας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Bundesbank, ο δείκτης του πληθωρισμού στη χώρα πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από το όριο του 2% για αρκετό διάστημα, ενώ σε επίμονα υψηλά επίπεδα θα παραμείνει και ο δομικός πληθωρισμός.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και οι συνεχιζόμενες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε και πάλι το βασικό επιτόκιο του μονοετούς δανείου της, αν και λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, από 3,55% στο 3,45%, ενώ άφησε αμετάβλητο το πενταετές επιτόκιο στο 4,2%.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι το επιτόκιο θα μειωνόταν κατά 15 μονάδες βάσης μετά από παρόμοια μείωση την περασμένη εβδομάδα.

Με δεδομένα τα αδύναμα στοιχεία της κινεζικής οικονομίας, αναλυτές και επενδυτές θεωρούν βέβαιο ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει με νέο ισχυρό πακέτο στήριξης, αν και η καθυστερημένη αντίδραση του διατηρεί επιφυλακτικό το επενδυτικό κλίμα.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ξεκίνησαν την εβδομάδα με ελαφρά ανοδικές τάσεις, με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 0,58% στα 85,29 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει 0,92% στα 82 δολάρια. Αμφότεροι οι δείκτες κατέγραψαν απώλειες της τάξεως του 2% την περασμένη εβδομάδα, διακόπτοντας έτσι ένα σερί επτά κερδοφόρων εβδομάδων κυρίως λόγω της ανησυχίας του κλάδου για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και τα επίπεδα ενεργειακής ζήτησης.

Μικρά κέρδη και για τον χρυσό, η τιμή του οποίου ανέβηκε ελαφρά στα 1.918 δολάρια, αν και ουσιαστικά παραμένει κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της εδώ και πέντε μήνες υπό τη συνεχή πίεση της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί σήμερα από τα υψηλά δύο μηνών που είχε αγγίξει, έχοντας ωστόσο συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες εβδομάδες κερδών. Ο δείκτης δολαρίου χάνει 0,2% στο 103,18 με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0885.

Διαβάστε ακόμη 

Μέσα στο δάσος της Δαδιάς οι φλόγες – Μαίνεται η φωτιά σε Εύβοια και Βοιωτία (pics)

Bundesbank: Ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό – Κίνδυνος να παραμείνει «κολλημένος» πάνω από το 2%

Έλεγχοι σε παραλίες: Στο αυτόφωρο 18 επιχειρηματίες σε Πάρο και Αντίπαρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ