search icon

Αγορές

Ανεβάζει ρυθμούς το Χρηματιστήριο – Κέρδη έως 3% στις τράπεζες, ξέφρενο ράλι για την ΤΕΝΕΡΓ (upd)

Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αντιδράσει μετά τις ισχυρές απώλειες του τελευταίου πενθήμερου (-9%) - Ράλι για τις μετοχές του Ομίλου ΤΕΡΝΑ - Παραμένουν οι επιφυλάξεις - Η πρώτη (ουσιαστική) «ανάσα» για τα ομόλογα – Κάτω του 4% το ελληνικό 10ετές

(upd) Προσπάθεια επιστροφής στη ζώνη των 830 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να πραγματοποιούν δυναμική επανεμφάνιση, σε μια προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των μεγάλων απωλειών του τελευταίου πενθήμερου (-9%). Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το περιβάλλον παραμένει εξόχως αρνητικό, με τους αναλυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, εν μέσω των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,92% και διαμορφώνεται στις 830,91 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 15,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (815,27 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 20 μονάδες (από 814,37 έως 834,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 48 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος ανεβάζει αισθητά ρυθμούς μετά τη λήξη των παραγώγων (σειράς Ιουνίου) και πλέον ενισχύεται στο +1,57% και τις 526,61 μονάδες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται δυναμικά στο +3,2% και το 0,87 ευρώ. Στο +2,4% κινείται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσπαθεί να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ και να «ξεφύγει» από το ιστορικό χαμηλό. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κερδίζει 1,6%, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,5% και το 0,87 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,92% και 2.003 μονάδες), η προσοχή εστιάζει στις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες εκτοξεύονται στο +4% και στο +8,1% αντίστοιχα, χάρη στις εξελίξεις που αφορούν τα δύο εταιρικά ομόλογα και συνδέονται εμμέσως με το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή. Κατά 2,5% αυξάνεται η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία διαπραγματεύεται στα 16,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 3% και ανακτά τα 21 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, παράλληλα, βρίσκεται στο +4,4% και τα 5,4 ευρώ, αντιστρέφοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών (-17% στο 30ήμερο). Κέρδη της τάξης του 2% παρουσιάζουν, ακόμα, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Τιτάνα και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Quest Συμμετοχών διολισθαίνει στο -3% και τα 4,3 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,42% και 1.273 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο +6,7% και τα 2,77 ευρώ, ενώ κέρδη κατά 4% εμφανίζουν οι μετοχές των Intrakat και Κρι – Κρι. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 60 μετοχές κινούνται ανοδικά, 35 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 17 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Στη μέγγενη των κεντρικών τραπεζών

Παρά τη σημερινή ανοδική κίνηση, η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει «εγκλωβισμένη» στη μέγγενη του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων, η οποία έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου (από το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου). Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τελευταίο πενθήμερο οι σωρευτικές απώλειες προσεγγίζουν το 9%, ενώ μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η συνολική πτώση αγγίζει το 5,5%.  

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (από 1% σε 1,25%), ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια κίνηση έκπληξη, αναθεώρησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από -0,75% σε -0,25%). Το βράδυ της Τετάρτης είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%) των επιτοκίων της Federal Reserve, ενώ τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσει η ΕΚΤ με μια παρέμβαση της τάξης των 25 μονάδων βάσης (από 0% σε 0,25%). 

Όλες αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται με γνώμονα την αντιμετώπιση του πληθωριστικού προβλήματος, επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας. Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους και να ρευστοποιήσουν τα περιττά και υψηλού ρίσκου assets, με το κύμα των πωλήσεων να είναι μεγαλύτερο στον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος θεωρείται πιο ευάλωτος στις επιτοκιακές αλλαγές. Για όσο δε, το κλίμα στις ξένες αγορές παραμένει αρνητικό, δύσκολα θα υπάρξει φως στο τούνελ και στην Ελλάδα. Ως βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 800 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις συναντώνται στις 840 και 850 μονάδες.  

Στο μεταξύ, βελτίωση παρατηρείται στην αγορά του κρατικού χρέους, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχωρεί σήμερα κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,98%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ημερών. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά spreads, δηλαδή την απόκλιση σε σχέση με τις αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου (κυμαίνεται στο 1,65%), περιορίζονται στις 233 μονάδες βάσης

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +1,02% και τις 406 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,91%, τον γαλλικό CAC 40 κατά 1,10% και τον ιταλικό FTSE MIB κατά 1,67%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,71%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν άνοδο κατά περίπου 300 μονάδες.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, η τιμή επανέρχεται στα επίπεδα των 120 δολαρίων, καθώς τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,57% και τα 120,49 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI καθορίζονται στο +0,62% και τα 118,33 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,1% και τα 1.851 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει ο εφιάλτης της ύφεσης – Βαριές σκιές στις διεθνείς αγορές

Ελλάδα χωρίς Μνημόνια: Eπόμενος στόχος η επενδυτική βαθμίδα με αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης

Τα (επιμένω) καθημερινά νέα γκάλοπ, οι τσιγκουνιές του Σαράντη, η ώρα της ΙΟΝ και τα σχέδια του ΟΤΕ

Exit mobile version