Χωρίς ξεκάθαρη τάση κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς στους επενδυτικούς κύκλους ξεθώριασε ο ενθουσιασμός από τα στοιχεία για τη μεταποίηση τον Ιούλιο, τα οποία έδειξαν ότι ο εν λόγω κλάδος ανέκαμψε φθάνοντας σε πολύμηνα υψηλά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 απώλεσε 0,07%, σε μια συνεδρίαση στην οποία πρωταγωνίστησαν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων
Η ΒΡ ανακοίνωσε ζημίες για το β΄ τρίμηνο του 2020 ύψους 6,7 δισ. δολαρίων και αποσβέσεις ύψους 10,9 δισ. δολαρίων, ενώ ο ενεργειακός βρετανικός κολοσσός θα προχωρήσει σε μείωση του μερίσματος για πρώτη φορά σε μια 10ετία κατά 50% σε σχέση με αυτό του α΄ τριμήνου στα 5,25 σεντ.
Εντούτοις η μετοχής της έκανε ράλι κλείνοντας 6,48% ψηλότερα, βοηθώντας μαζί με τις τιμές πετρελαίου που σήμερα ακολούθησαν την ανιούσα τον ενεργειακό κλάδο να ενισχυθεί κατά 2,40%.
Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Bayer (-2,89%) μετά τις ζημίες 11,2 δισ. δολαρίων, με τη γερμανική χημική εταιρεία να διανύει μια δύσκολη περίοδο, καθώς υποχρεούται να καταβάλει και 10,9 δισ. δολάρια στον διακανονισμό στις ΗΠΑ για το φάρμακο Roundup.
Ζημίες μεγαλύτερες του αναμενομένου για το προηγούμενο τρίμηνο ανακοίνωσε και η μεγαλύτερη εταιρεία οινοπνευματωδών Diageo -σε όλο τον κόσμο πέραν της Βόρειας Αμερικής οι πωλήσεις ουίσκι, βότκας και τζιν υποχώρησαν-, με τη μετοχή της να υποχωρεί 5,55%.
Συνέχισε να ίπταται για 2η συναπτή συνεδρίαση ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (+2,42%), βρίσκοντας και σήμερα στήριξη από τις μετοχές των γερμανικών εταιρειών στον απόηχο της επιστροφής του γερμανικού μεταποιητικού κλάδου στην ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2019.
Ωστόσο το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δεν βοηθήθηκε και έκλεισε με απώλειες 0,36%, το Λονδίνο έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,05%), το Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,28%, το Μιλάνο ξεχώρισε και έκλεισε με κέρδη 1,21%, μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ για τις αγορές κρατικών ομολόγων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, διάστημα κατά το οποίο τα ιταλικά ομόλογα ήταν αυτά που η ΕΚΤ αγόρασε περισσότερο.