search icon

Αγορές

Τραπεζικό sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Διευρύνεται το πτωτικό σερί (upd)

Έχουν παραβιαστεί τα σημεία στήριξης των 1.400 και των 1.390 μονάδων - «Βαρίδι» η νέα έκθεση της Morgan Stanley - Γεμάτη και η τρέχουσα εβδομάδα στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων - Επί τάπητος ο χρησμός της Fitch και οι πολιτικές εξελίξεις

(Τελευταία ενημέρωση – 15:10)

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αδυνατεί να βγάλει αντίδραση και κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ήδη από τα πρώτα λεπτά έχει παραβιαστεί το σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων, αλλά και εκείνο των 1.390 μονάδων, στην τέταρτη διαδοχική πτώση για το Χ.Α.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (18/11) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -0,82% και διαπραγματεύεται στις 1.392,29 μονάδες, με το υψηλό ημέρας στις 1.401,06 μονάδες και το αντίστοιχο χαμηλό στις 1.381,70 μονάδες. Οι πωλητές σπεύδουν μαζικά στους τραπεζικούς τίτλους, στον απόηχο του report της Morgan Stanley, η οποία υποβάθμισε τις συστάσεις και τις τιμές στόχους.

Αντίδραση των αγοραστών περιμένουν (αργά ή γρήγορα) οι αναλυτές, με την Eurobank Equities να επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα επανεκτιμήσουν τις προοπτικές για τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων. Παράλληλα, οι αγορές αναμένουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Nvidia την Τετάρτη (20/11), τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία των τεχνολογικών μετοχών και ευρύτερα της Wall Street.

Νέες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από διεθνείς και εγχώριους αναλυτές, οι εκθέσεις των οποίων τονίζουν ότι οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές, με διψήφια discount έναντι των άλλων τραπεζών στην ΕΕ. Θετικοί καταλύτες τα αυξημένα μερίσματα και η ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC).

Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές εστιάζουν στις πολιτικές εξελίξεις μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Η προσοχή στρέφεται και στο ρωσοουκρανικό μέτωπο, μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Μόσχας.

Η Αθήνα προέρχεται από ένα τριήμερο πτωτικό σερί, που της «κόστισε» -1,89%, με τις 1.400 μονάδες να τίθενται ξανά υπό απειλή. Στο επίκεντρο το ρευστοποιήσεων οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να διορθώνει κατά -4,53% το τελευταίο τριήμερο, κλείνοντας κάτω από τις 1.200 μονάδες. Ωστόσο, προηγήθηκε το 8ήμερο ράλι που τον είχε ενισχύσει κατά περίπου +9,5%. Σε περίπου -0,65% η εβδομαδιαία πτώση του Χ.Α., στο -2,6% των τραπεζών.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις. Σήμερα είναι η σειρά της Cenergy Holdings να δημοσιεύσει τα οικονομικά της μεγέθη για το γ’ τρίμηνο και το εννεάμηνο. Ακολουθούν την Τετάρτη (20/11) ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η ElvalHalcor και η Quest Συμμετοχών και την Πέμπτη (21/11) η Ideal. Μία ημέρα μετά (22/11) είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία της Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο βαθμολογεί με «ΒΒΒ-» και σταθερό outlook. Την Παρασκευή αναμένεται επίσης η τριμηνιαία ανασκόπηση του FTSE (FTSE All World Quarterly Index Review).

Στο στόχαστρο των πωλητών οι τράπεζες

Νέα ισχυρή πτώση σημειώνουν οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να «πέφτει» κατά -1,03% στις 1.186,08 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) καταγράφει απώλειες -0,82% στις 3.375,12 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,36% στις 2.235,43 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 65,224 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,442 εκατ. ευρώ αφορούν σε πακέτα. Στα 99,485 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Αρνητικά πρόσημα για 85 μετοχές, έναντι 19 που ενισχύονται και 12 που μένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς καταγράφει «βουτιά» -1,6% στα 3,625 ευρώ και ακολουθούν η Εθνική (-1,58% στα 6,99 ευρώ) και η Alpha Bank (-1,24% στο 1,5595 ευρώ), ενώ η Eurobank διατηρείται αμετάβλητη στο 1,97 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πτώση άνω του -2% σημειώνουν η Viohalco, η Lamda Development και η Σαράντης. Κατά τουλάχιστον -1% υποχωρούν η Metlen, η Cenergy Holdings, ο ΟΠΑΠ, η ElvalHalcor και η Aegean. Αντίθετα, η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά +1%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, άνω του -2% οι απώλειες για τη Fourlis, την Ideal, την Intralot, την Τεχνική Ολυμπιακή και την Intracom Holdings. Ακολουθεί με πτώση τουλάχιστον -1% η Profile, η Κρι Κρι, η Dimand, η ΑΒΑΞ, η Austriacard, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΧΑΕ, η Quest και η Lavipharm. Νέο limit down (το τέταρτο διαδοχικό) για την Attica Bank, η τιμή της οποίας κυμαίνεται στο 1,515 ευρώ.

Τα αρνητικά ρεκόρ και η αντίδραση της Austriacard

Τρεις ημέρες ισχυρών απωλειών μετρούν η Εθνική και η Πειραιώς. Αμφότερες απομακρύνθηκαν εκ νέου από τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν τα φετινά placements (7,55 ευρώ η ΕΤΕ και 4 ευρώ η Πειραιώς) για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Στην περίπτωση της Εθνικής, η μετοχή διολίσθησε από τα 7,59 ευρώ στα 7,102 ευρώ το τελευταίο τριήμερο (-6,43%). Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων τριών εβδομάδων (7,054 ευρώ – 25 Οκτωβρίου), ενώ επόμενο αρνητικό ρεκόρ αποτελούν τα 7,048 ευρώ της 17ης Απριλίου (χαμηλό 7μήνου). Όσο για την Πειραιώς, υποχώρησε κατά -5,85% το τελευταίο τριήμερο, χάνοντας ένα μέρος των κερδών που αποκόμισε την περίοδο 1 με 12 Νοεμβρίου (8 σερί ανοδικές συνεδριάσεις). Υπό των 6,5 δισ. ευρώ πλέον η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ και στα 4,6 δισ. ευρώ η αντίστοιχη της Πειραιώς.

Κάτω από τα 9,7 ευρώ βρέθηκε η Aegean, κλείνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 13 μηνών και συγκεκριμένα από τα 9,53 ευρώ της 9ης Οκτωβρίου 2023. Στο -14,55% η φετινή απόδοση του τίτλου, ο οποίος αποτιμάται στα 873 εκατ. ευρώ. Εξαήμερη πτώση για την έτερη εισηγμένη του ομίλου Βασιλάκη, Autohellas, που της κόστισε συνολικά -6,63%. Έκλεισε στα 10,42 ευρώ την Παρασκευή, ελάχιστα πάνω από το χαμηλό έτους των 10,38 ευρώ (9 Οκτωβρίου). Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, το επόμενο αρνητικό ρεκόρ εντοπίζεται στις 2 Φεβρουαρίου 2023 και τα 10,3 ευρώ. Λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία, χάνοντας -18,47% φέτος.

Το χαμηλό σχεδόν 6 μηνών των 8,5 ευρώ ισοφάρισε η Cenergy Holdings, η οποία δημοσιεύει σήμερα τα οικονομικά μεγέθη γ’ τριμήνου και 9μήνου. Στις 29 Μαΐου και τα 8,48 ευρώ το αμέσως επόμενο χαμηλότερο κλείσιμο. Με αυτό τον τρόπο, η εισηγμένη χάνει την επαφή της με τα 9 ευρώ, δηλαδή την τιμή που έλαβε χώρα η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παραμένει αξιόλογη η απόδοσή της εντός του 2024 (+18,72%) και αποτιμάται στο 1,805 δισ. ευρώ.

Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάκτωρ, καθώς οπισθοχώρησε ελάχιστα πάνω από το 1,7 ευρώ, στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 22 και πλέον μηνών και συγκεκριμένα από τις 28 Δεκεμβρίου 2022 και το 1,666 ευρώ. Μέσα σε πέντε ημέρες διολίσθησε κατά -4,27% και φέτος καταγράφει απώλειες της τάξης του -33,18%. Στα 593,32 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία.

Ξέφυγε από τα χαμηλά έτους των 5,3 ευρώ η Austriacard Holdings, σημειώνοντας την Παρασκευή (+3,74% στα 5,55 ευρώ) την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 8 μηνών και ειδικότερα από το +4% της 6ης Μαρτίου. Ξεκάθαρη ώθηση παρείχαν τα αποτελέσματα της dual-listed εισηγμένης σε Αθήνα και Βιέννη, με διψήφια αύξηση της κερδοφορίας σε επίπεδο εννεαμήνου. Στο -11,9% η φετινή της απόδοση, με την κεφαλαιοποίηση στα 201,763 εκατ. ευρώ.

Επικρατούν οι πωλητές στο εξωτερικό

Σε μερική κατοχύρωση των κερδών τους προχώρησαν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές. Εύλογο το profit taking στη Wall Street, η οποία είχε σπάσει το «ταβάνι» της αρκετές φορές αφότου εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Νέα πτώση δείχνουν για σήμερα τα προθεσμιακά συμβόλαια των βασικών δεικτών (futures).

Δυσκολεύονται να βγάλουν αντίδραση οι αγοραστές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη συνεδρίαση της Δευτέρας να εξελίσσεται σε πτωτικό έδαφος. Στο -0,6% και τις 500 μονάδες διαπραγματεύεται ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600. Ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά -1,9% και έπονται ο γερμανικός DAX (-0,6%) και ο γαλλικός CAC 40 (-0,5%).

Μεικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Πιέσεις δέχθηκε το Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να χάνει πάνω από -1%, ήτοι περισσότερες από 400 μονάδες. Χαμηλότερα κατά -1,9% κινήθηκε ο κινεζικός Shenzhen Component. Αντίθετα, ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη +2%.

Διαβάστε ακόμη

Σάμι Φάις: Το «ορόσημο» των 200 εκατ., οι νέες επενδύσεις και το Χ.Α.

ΑΔΜΗΕ: Κινεζική απόβαση της State Grid για επαφές υψηλού επιπέδου με τις ελληνικές αρχές

Ακαδημία Τεχνών και Πολιτιστικό Κέντρο το παλιό εργοστάσιο της Βιοχρώμ στην Αγία Βαρβάρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version