(Last update – 14:25)

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων από το εξωτερικό βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου η διόρθωση συνεχίζεται για τρίτη διαδοχική μέρα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα καταγράφει μία από τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις σε παγκόσμια βάση. Ιδιαίτερα θετικός και ο Μάρτιος, καθώς μέσα στον μήνα που ολοκληρώνεται σήμερα το ΧΑ ανέβασε αρκετές φορές τον πήχη, φτάνοντας πάνω από τις 1.700 μονάδες, σε υψηλά 15ετίας (Αύγουστος 2010). Ωστόσο, το συγκεκριμένο ορόσημο απειλείται σήμερα, υπό το «βάρος» των δασμών Τραμπ.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (31/3), ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 3% και διαπραγματεύεται στις 1.683,68 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.718,52 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.696,01 μονάδες. Οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στις διεθνείς αγορές, καθώς οι ανησυχίες για τους αμερικανικούς δασμούς παραμένουν στο προσκήνιο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από τις μετοχές και οδηγώντας τους σε πιο ασφαλή assets, όπως τα κρατικά ομόλογα και ο χρυσός. Ημερομηνία ορόσημο η 2α Απριλίου, καθώς τότε θα δοθούν οι λεπτομέρειες και θα τεθούν σε ισχύ οι ανταποδοτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Alpha Bank μετά την εξαγορά της Axia Ventures. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία, πρόκειται να ενοποιηθούν η Axia, η Alpha Finance και η μονάδα investment banking της Alpha Bank. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του γ’ τριμήνου του 2025. Η προσοχή στρέφεται και στη Lamda Development, καθώς το ποσοστό της Brevan Howard Capital ξεπερνά πλέον το 5%, με τη συνολική συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση να αγγίζει το 8,624%.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σήμερα θα ανακοινώσουν τα οικονομικά μεγέθη για το 2024 η ΕΧΑΕ, ο ΟΛΠ και η Austriacard. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Intralot ανακοίνωσε αύξηση εσόδων στα 376,4 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο EBITDA στα 130,7 εκατ. ευρώ για το δωδεκάμηνο του 2024. Αυξημένη κερδοφορία και για την Performance Technologies, ενώ η διοίκηση της εισηγμένης προτείνει τη διανομή μερίσματος 35% επί των κερδών.

Την Τρίτη ακολουθεί η BriQ Properties, την Τετάρτη σειρά έχουν η Motor Oil και η Trade Estates, την Πέμπτη την «σκυτάλη» θα πάρουν η Dimand και η Lavipharm και την Παρασκευή θα ανακοινώσει τις επιδόσεις της η Premia Properties. Ταυτόχρονα, από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Απριλίου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ΧΑ.

Οι τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών

«Βουτιά» -3,5% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαπραγματεύεται στις 1.606,71 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) υποχωρεί κατά -2,47% στις 4.190,34 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) χάνει -1,8% στις 2.590,30 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 50,98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,88 εκατ. ευρώ αφορά σε πακέτα. Τζίρο άνω των 7 εκατ. ευρώ κάνουν η Alpha Bank και η Πειραιώς και ακολουθεί η Metlen με 6,5 εκατ. ευρώ. Στα 118,22 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται 83 μετοχές, κέρδη σημειώνουν 16 τίτλοι, ενώ 13 παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Στις συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank οπισθοχωρεί κατά -4,27% στα 2,24 ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς (-3,56% στα 5,208 ευρώ), η Εθνική (-3,31% στα 9,476 ευρώ) και η Eurobank (-3,23% στα 2,485 ευρώ).

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, στο -3,9% διαπραγματεύεται η Metlen, διορθώνοντας από το ιστορικό υψηλό των 43 ευρώ. Με απώλειες άνω του -3% ακολουθούν η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Viohalco, η ElvalHalcor και η Ελλάκτωρ. «Βουτιά» άνω του -2% καταγράφουν η Cenergy, η Aktor, η Titan, η Aegean, ο ΔΑΑ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κατά τουλάχιστον -1% υποχωρούν ο ΟΠΑΠ, η HELLENiQ ENERGY, η Σαράντης, η Optima bank και η Lamda Development.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση σημειώνουν η ΑΒΑΞ, η Autohellas, η Intralot, η ΕΧΑΕ, η Intracom Holdings, η Alumil, η Lavipharm, ο ΟΛΠ, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Profile και η Ideal. Έντονες πιέσεις δέχονται επίσης ο ΑΔΜΗΕ, η Fourlis, η Πλαστικά Θράκης, η Dimand, η Noval Property και η Austriacard.

«Εκρηκτικός» ο Μάρτιος – Ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα στο ΧΑ

Προς την καλύτερη μηνιαία επίδοση των τελευταίων δύο ετών και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2023 (+12,3%) οδεύει το Χρηματιστήριο, κερδίζοντας +7,95% εντός του Μαρτίου. Επιπλέον, η Αθήνα ολοκληρώνει ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα της ιστορίας της, με συνολική απόδοση +18,81%, ενώ προέρχεται από τέσσερις σερί ανοδικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Securities, η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα του Μαρτίου διαμορφώνεται στα 260 εκατ. ευρώ και είναι η υψηλότερη από τον Νοέμβριο του 2009. Παράλληλα, ο Απρίλιος αναμένεται να ξεκινήσει με ισχυρό ενδιαφέρον για το ΧΑ, καθώς για τις 8 του μήνα είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τον οίκο FTSE για την μετάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές. Από την ενδεχόμενη αναβάθμιση προβλέπεται ότι θα εισρεύσει τεράστιος όγκος κεφαλαίων από διεθνή funds, με το ύψος τους να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Παρά τη διήμερη τραπεζική διόρθωση, ορισμένα «χαρτιά» της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέκτησαν νέες κορυφές, λειτουργώντας ως τροχοπέδη απέναντι στη διάθεση για κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές. Στα 43 ευρώ «σκαρφάλωσε» η Metlen, ανανεώνοντας το ιστορικό υψηλό της και με την προσοχή να στρέφεται πλέον στην Capital Markets Day της 28ης Απριλίου. Στο ίδιο μοτίβο, η Coca Cola «χτύπησε» νέο record high, κλείνοντας πάνω από τα 42 ευρώ. Το ρεκόρ που κρατά εδώ και 25 χρόνια διεύρυνε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, φτάνοντας μία «ανάσα» από τα 20 ευρώ για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2000. Νέο ρεκόρ 16ετίας για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος έκλεισε στα 18,77 ευρώ, την υψηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2009. Με ράλι άνω του 5% ο ΑΔΜΗΕ έφτασε για πρώτη φορά στα χρονικά κοντά στα 3 ευρώ. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και ο ΟΛΠ, ο οποίος σταμάτησε στα 35 ευρώ.

Κόκκινα τα ταμπλό στις διεθνείς αγορές

Με ένα ακόμη sell off ολοκληρώθηκε η προηγούμενη εβδομάδα στη Wall Street, όπου οι τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τους δασμούς Τραμπ, έφεραν στην επιφάνεια τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού. Μάλιστα, ο S&P 500 και ο Nasdaq συμπλήρωσαν πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει και σήμερα σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, όπως προμηνύουν τα futures των βασικών δεικτών, που χάνουν πάνω από -1%.

Πιέσεις από τους δασμούς Τραμπ δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κοντά στο -1,3%. Πτώση πέριξ του -0,9% με -1,2% σημειώνουν οι κυριότεροι δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου. Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να διολισθαίνει κατά -4%, ήτοι κατά περίπου 1.500 μονάδες, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων έξι μηνών. Ηπιότερες ήταν οι απώλειες για τους κινεζικούς δείκτες.

Διαβάστε ακόμη

Εξοπλιστικά: Τι θα περιλαμβάνει το 12ετές πρόγραμμα – Ελληνικός Θόλος και αμυντική βιομηχανία στη κορυφή (pics)

Το Master Plan για το λιμάνι του Ηρακλείου

METLEN: Στρατηγική Συνεργασία με την ιταλική IVECO για εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα