Αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενη την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Πλέον, αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας κατά μέσον όρο στα 102,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, το 70% της αύξησης οφείλεται στην Κίνα. Στην προηγούμενη πρόβλεψή της πριν από περίπου έναν μήνα, η Υπηρεσία εκτιμούσε ότι η αύξηση θα ανερχόταν στα 2,4 εκατ. την ημέρα. Βέβαια, η ζήτηση είναι και πάλι πιθανό να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ εντός του έτους, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων το δεύτερο εξάμηνο.

«Τα επίμονα μακροοικονομικά εμπόδια, τα οποία είναι εμφανή στην περαιτέρω διολίσθηση του τομέα της μεταποίησης, μας οδήγησαν για πρώτη φορά φέτος στην επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψής μας για το 2023», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

«Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ιδίως λόγω της δραματικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες το τελευταίο δωδεκάμηνο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού καταγράφουν άνοδο ήδη από την Τετάρτη, φτάνοντας μάλιστα σε υψηλό διμήνου λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια εξαιτίας της αισιοδοξίας για το τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Σημειώνεται πως οι παγκόσμιες πετρελαϊκές αγορές αναταράσσονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε παράταση της απόφασης για μειωμένη παραγωγή και τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ βέβαια τα αποθέματα πετρελαίου το τρέχον τρίμηνο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών περίπου. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η μείωση από τη Σαουδική Αραβία αντισταθμίστηκε από άλλους πετρελαιοπαραγωγούς, όπως το Ιράν και οι ΗΠΑ.

Η ΙΕΑ αναμένει για το 2024 ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με ακόμη βραδύτερο ρυθμό, κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, «καθώς η ανάκαμψη θα χάσει τη δυναμική της και όσο εδραιώνεται η ηλεκτροκίνηση και τα μέτρα αποδοτικότητας», αναφέρουν οι αναλυτές.

Τον περασμένο μήνα, η ΙΕΑ δήλωσε πως η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση σχεδόν θα μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια και θα φτάσει στην κορύφωση πριν το 2030, διότι θα έχει αρχίσει να φαίνεται ο αντίκτυπος της πράσινης μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Πώς τα μικροδάνεια ανοίγουν το δρόμο στους «μικρούς» Έλληνες επιχειρηματίες

Βαρβιτσιώτης για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Η πίεση που ασκήσαμε απέδωσε, αλλά περιμένουμε ακόμα περισσότερα

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πακέτα με εκπτώσεις από 20% έως 50% ανακοίνωσε η Minoan Lines

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ