search icon

Αγορές

Πληθαίνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Απώλειες άνω του 1,5% στο ταμπλό (Upd)

Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει στη ζώνη των 860 μονάδων - Απώλειες κοντά στο 2% για τις τράπεζες - JP Morgan: Σημαντικό περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές μετοχές 

(upd) Αρνητικά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 1,5%, με αποτέλεσμα να χάνει τα τεχνικά σημεία των 870 – 860 μονάδων και να επιστρέφει στη ζώνη των 850 μονάδων, ενόσω οι επενδυτές προσπαθούν αφενός να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη της Τετάρτης (+5,68%), αφετέρου να αποτιμήσουν τις νέες εξελίξεις σε Ουκρανία, Federal Reserve και εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 14.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση κατά 1,75% και διαμορφώνεται στις 856,56 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (871,99 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 22 μονάδες (από 856,52 έως 878,82 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 65 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος καθορίζει (και πάλι) την τάση στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς ηγείται της καθοδικής πορείας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι διολισθαίνει κατά 2,83% και βρίσκεται στις 607,60 μονάδες, χάνοντας ένα μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών (+10%). Οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία μειώνεται κατά 3% και επιστρέφει στο 1 ευρώ. Κατά 2,9% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο -2,3% και τα 3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank κινείται στο -1,7% και το 0,99 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,49% και τις 2.072 μονάδες), η μετοχή της Viohalco αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή, καθώς κατακρημνίζεται στο -4% και τα 4,1 ευρώ. Κατά 3% υποχωρεί και η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία δίνει μάχη για την υπεράσπιση των 20 ευρώ. Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, παράλληλα, μειώνεται κατά 4,5% και το 1,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υπαναχωρεί από το ιστορικό υψηλό, καθώς βρίσκεται στο -2%. Στον αντίποδα, στηρίγματα προσπαθούν να παράσχουν οι μετοχές των Σαράντης, Τιτάνα και ΟΤΕ, οι οποίες ενισχύονται μεταξύ 1% και 2%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,66% και τις 1.493 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει στο -6,6% και τα 3,68 ευρώ, καθώς τα μεγέθη του 2021 δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές. Κατά 3% υποχωρεί, επίσης, η μετοχή της Fourlis, ενώ η μετοχή της Πλαστικά Θράκης μειώνεται κατά σχεδόν 3,5%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 21 μετοχές κινούνται ανοδικά, 75 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.   

Στάση για τους επενδυτές, μετά το ράλι

Το momentum στην ελληνική αγορά φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό» στάδιο, καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις υποστηρίζουν την απομάκρυνση του αρνητικού σεναρίου και την εξάλειψη ενός μέρους της επικρατούσας αβεβαιότητας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν, αξιοποιώντας την πρόσφατη πτώση και τις χαμηλές τιμές των μετοχών. 

Οι αναλυτές, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, ήδη προεξοφλούν την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία, ενόσω βέβαια οι εχθροπραξίες και το αιματοκύλισμα συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα. Την ίδια ώρα, τα εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για βελτίωση της κερδοφορίας, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και στην περίπτωση του Τιτάνα. 

Σήμερα, άλλωστε, η JP Morgan εκτίμησε ότι τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών μετοχών κυμαίνονται στο 30% έως 40% για το επόμενο διάστημα, αποτελώντας μία από τις πλέον ελκυστικές αγορές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μεταβλητότητα εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στις αγορές μετοχών. Μπορεί ο πόλεμος κάποια στιγμή να τελειώσει, αλλά οι επιπτώσεις του θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα ακόμη. Υψηλό ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός, νέος ψυχρός πόλεμος, ρωσικές κυρώσεις είναι μερικά από τα «κληροδοτήματα» αυτής της περιόδου. 

Ας σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται η ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης Moody’s και DBRS για την ελληνική οικονομία, χωρίς πάντως να υπάρχουν πολλές προσδοκίες για μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Χθες, στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, έκανε το πρώτο βήμα προς τη νομισματική ομαλοποίηση, καθώς αναθεώρησε στο 0,25% το βασικό επιτόκιο, ενώ προανήγγειλε τουλάχιστον ακόμη πέντε γύρους αυξήσεων μέσα στο 2022. Το ζήτημα είναι πλέον, τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δείξει ότι ακολουθεί τις αμερικανικές αποφάσεις με μικρή χρονική απόσταση. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια κατά περίπου 0,2% και καθορίζεται στις 447 μονάδες, ενώ μικρές απώλειες έως 0,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι. Ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB χάνουν άνω του 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το άνοιγμα της Wall Street αναμένεται σταθεροποιητικό.   

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΥ: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως

Νέο πακέτο στήριξης: Επίδομα ακρίβειας και μειώσεις φόρων σε ευάλωτους

Η ΤΕΡΝΑ «πετάει», οι Μαρινόπουλοι επιστρέφουν, η Mondelez παντρεύεται και οι τιμές… τρελαίνουν

Exit mobile version