Στη μηνιαία ανασκόπηση των αγορών της Deutsche Bank, το Χρηματιστήριο της Αθήνας και ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε την πορεία της υπεραπόδοσης του. Παρόλα αυτά, η σχετικά καλύτερη πορεία του τους προηγούμενους μήνες, διατήρησαν την εγχώρια αγορά στις υψηλές θέσεις απόδοσης, μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα. Ο Γενικός Δείκτης έχει αποδώσει από τις αρχές του έτους +5% τον Ιανουάριο, -4,8% το Φεβρουάριο, -1,4% το Μάρτιο, +5,1% τον Απρίλιο και τέλος -3,4% τον προηγούμενο μήνα.
Η DB εξηγεί ότι μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα του έτους, ο Μάιος σηματοδότησε την πρώτη φορά μέχρι στιγμής το 2022 που η πλειοψηφία των μη νομισματικών περιουσιακών στοιχείων ήταν σε θετικό έδαφος. Σε αυτό συνέβαλε ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής λιγότερων επιθετικών αυξήσεων από τη Fed, καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών της Covid – 19 στην Κίνα. Ο κίνδυνος ύφεσης, ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται και ο δείκτης S&P 500 μόλις γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια σε ετήσια βάση μετά από 5 μήνες από το 1970. Επιπλέον, 29 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δείγμα της γερμανικής τράπεζας εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του έτους, η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.
Η μεγαλύτερη μετατόπιση της αγοράς το Μάιο ήταν η αλλαγή του αφηγήματος από τους κινδύνους του πληθωρισμού σε κινδύνους ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη, τη συνεχιζόμενη στρατηγική μηδενικού Covid στην Κίνα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σήμαιναν ότι οι επενδυτές άρχισαν να τιμολογούν μια λιγότερο επιθετική Fed κατά τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, η κερδοσκοπία σχετικά με την πιθανή αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μ.β. στις αρχές του μήνα αναβλήθηκε, και ο πρόεδρος της Fed Powell έδωσε έντονα το στίγμα ότι θα υπάρξουν δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Μάιο;
Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent (+12,3%) κινήθηκε ανοδικά για έκτο συνεχόμενο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη σειρά κερδών του από το 2011 και με την άνοδο αυτή επιστρέφει πάνω από τα 120 δολάρια/βαρέλι και πάλι. Το πετρέλαιο τύπου WTI ήταν υψηλότερα κατά +9,5% επίσης υψηλά του μηνιαίου πίνακα κατάταξης. Οι μετοχικοί δείκτες DJ Stoxx Banks και ο δείκτης στην Πορτογαλία PSI ακολούθησαν σε κέρδη το πετρέλαιο.
Όμολογα ΗΠΑ: Η προοπτική ενός λιγότερο επιθετικού κύκλου αυξήσεων από τη Fed αποδείχθηκε υποστηρικτική για το αμερικανικά ομόλογα. Τα κρατικά ομόλογα (+0,03%) σημείωσαν την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο πέρυσι, όταν εμφανίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Omicron για πρώτη φορά. Η αμερικανική πιστωτική αγορά σημείωσε επίσης αξιοπρεπείς επιδόσεις, καθώς τόσο τα αμερικανικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG) +0,9%, όσο και τα υψηλής απόδοσης (HY) με +1,0%, που σημείωσαν τα πρώτα μηνιαία κέρδη τους μέχρι στιγμής φέτος.
Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάιο
Ευρωπαϊκά ομόλογα: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές συνέχισαν να επιλέγουν τις προσδοκίες τους για έναν πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων από την ΕΚΤ εν μέσω υψηλότερων από ό,τι αναμενόμενου πληθωρισμού. Αυτό επηρέασε αρνητικά τα κρατικά ομόλογα, με τα γερμανικά bunds στο -1,8%, τα γαλλικά OATs στο -1,9% και τα ιταλικά BTPs στο -2,1% να συνεχίζουν το σερί των απωλειών τους σε κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος. Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα ΙG κινήθηκαν χαμηλότερα στο -1,4% και τα υψηλής απόδοσης στο -1,2% να χάνουν έδαφος επίσης.
Δολάριο ΗΠΑ: Έχοντας βιώσει μια ισχυρή σειρά κερδών μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο άρχισε να αντιστρέφεται το Μάιο, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά -1,2%, αλλά παραμένει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις των χωρών G-10 σε ετήσια βάση.
Μέταλλα (πολύτιμα και βιομηχανικά): Ενώ ορισμένα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, είδαν ισχυρά κέρδη, η επίδοση των μετάλλων τον Μάιο δεν ήταν τόσο καλή. Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά με -3,1% και το ασήμι με υψηλότερες απώλειες -5,4% και έχασαν έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα βιομηχανικά μέταλλα συμπεριλαμβανομένου του χαλκού (-2,3%) αγωνίστηκαν επίσης, και στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου το αλουμίνιο κινήθηκε πτωτικά κατά -8,7%, ο κασσίτερος -13,9%, το νικέλιο -10,6%, ο ψευδάργυρος -4,7% και ο μόλυβδος -3,5%) ήταν όλα σε αρνητικό έδαφος.
Διαβάστε ακόμα:
Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και νέοι στόχοι στο «ραντάρ» για τη Sarantis
ΟΛΠ: Δυναμική πορεία της κρουαζιέρας στον Πειραιά με 750 προσεγγίσεις το 2022
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: «Η Αθήνα έχει συμμάχους – Κάθε απειλή θα τιμωρηθεί αυστηρά»