Έντονα αρνητική ήταν η απόδοση του ΧΑ για το προηγούμενο μήνα με απώλειες της τάξεως του 3,1%,σύμφωνα με τη μηνιαία ανασκόπηση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank για την πορεία των αγορών στον κόσμο.
«Ο Αύγουστος ήταν ένας μήνας με μεγάλες αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX στις ΗΠΑ να φτάνει για λίγο σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020 κατά τη διάρκεια του Covid-19. Ο καταλύτης για αυτό ήταν μια αδύναμη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε φόβους ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδεύουν προς μια ύφεση. Το γεγονός αυτό αλληλεπίδρασε με το carry trade του ιαπωνικού νομίσματος και σημειώθηκε μαζική πτώση στις ιαπωνικές αγορές, με τον δείκτη TOPIX να υποχωρεί πάνω από -12% σε μία μόνο ημέρα στις 5 Αυγούστου», εξηγεί η γερμανική τράπεζα.
Η ηρεμία επανήλθε γρήγορα, αφού τα καλύτερα στοιχεία και το ήπιο μήνυμα του προέδρου της Fed, Πάουελ στο Jackson Hole βοήθησαν να καθησυχαστούν οι ανησυχίες στους επενδυτές και τελικά οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο τον Αύγουστο, με τον δείκτη S&P 500 και τα αμερικανικά ομόλογα να σημειώνουν τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο. Επίσης, στην ηρεμία συνέβαλαν τα πιο θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τα οποία βοήθησαν να αμβλυνθούν οι φόβοι περί μιας επικείμενης ύφεσης. Οι λιανικές πωλήσεις για τον Ιούλιο ήταν επίσης ισχυρές και τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας Ιαπωνίας βοήθησαν να ηρεμήσει η μεταβλητότητα στις αγορές. Οι δηλώσεις του Ιάπωνα κεντρικού τραπεζίτη δεν θα αυξήσουν τα επιτόκια για όσο οι χρηματοπιστωτικές και κεφαλαιαγορές είναι ασταθείς, ενώ αργότερα μέσα στον μήνα, η ομιλία του προέδρου της Fed Πάουελ στο Jackson Hole βοήθησε να εδραιωθεί η πεποίθηση των επενδυτών ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ήταν επιτέλους στον ορίζοντα.
Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων πήραν περισσότερη στήριξη από την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού υποχώρησε στο 3,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από Απρίλιο του 2021. Αυτό εδραίωσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, με το ενδεχόμενο ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες κινήσεις 50 μ.β., αν απαιτηθεί ως απάντηση στην οικονομική αδυναμία.
«Τα παραπάνω στοιχεία, έδωσαν ώθηση τελικά στις μετοχές, οι οποίες κατάφεραν πράγματι να ανακάμψουν τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας γρήγορα από την πτώση τους. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,4% σε όρους συνολικής απόδοσης, σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτη STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,6%. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ήπια πτώση 1,1%, ενώ ο δείκτης MSCI EM σημείωσε άνοδο 1,6%. Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν επίσης κέρδη, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ. Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, σημειώνοντας κέρδη 1,3% σε όρους συνολικής απόδοσης, ενώ τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο 0,4%. Τέλος, το πολύτιμο μέταλλο χρυσός με θετική απόδοση 2,3% ήταν άλλο ένα κερδισμένο περιουσιακό στοιχείο από τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων, σκαρφαλώνοντας για πρώτη φορά στα 2.500 δολάρια η ουγγιά», καταλήγει η τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Τα «βαριά σφυριά» που έρχονται τον Σεπτέμβριο (pics)
Real-time έλεγχοι της εφορίας σε αυξήσεις κεφαλαίων και μετοχικές αλλαγές σε επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ