O Ιανουάριος αποδείχθηκε ο χειρότερος μήνας για τις αγορές μετά το Μάρτιο του 2020, όμως το ΧΑ μπόρεσε να κινηθεί σε θετικό έδαφος και η Αθήνα κατάφερε να αντισταθεί στο κύμα των και κόντρα στο ρεύμα των ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.
Με επίδοση 5% κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ εμφάνισε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, μόνο ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας ξεπέρασε σε επίδοση το ΓΣ.
Πιο αναλυτικά, στις μετοχές, το ΧΑ ήταν ευχάριστη έκπληξη με τη δεύτερη επίδοση στον κόσμο ανάμεσα στις μετοχικές αγορές που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα με 5% απόδοση. Συνολικά, σε όρους απόδοσης, ο S&P 500 (-5,2%) υπέστη τη χειρότερη μηνιαία απόδοσή του από το Μάρτιο του 2020, στο αποκορύφωμα του αρχικού κύματος της πανδημίας, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600 (-3,8%) έχασε επίσης έδαφος. Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν της πτώσης, με το δείκτη NASDAQ (-9,0%) να σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση, η οποία τον κατέστησε τη χειρότερη επίδοση σε ολόκληρο το δείγμα της DB. Από τους λίγους δείκτες που είδαν θετική απόδοση ήταν οι τραπεζικές μετοχές, υποστηριζόμενες από τις υψηλότερες αποδόσεις.
Παράλληλα, ήταν ένας κακός μήνας για να είναι κανείς στα κρυπτονομίσματα, καθώς το ξεπούλημα από το τέλη του 2021 συνεχίστηκε. Το Bitcoin έκλεισε τον μήνα με περαιτέρω πτώση -17,0%, τρίτη διαδοχική πτώση, και άλλα, συμπεριλαμβανομένων των XRP (-26,5%), Ethereum (-27,3%) και Litecoin (-25,3%) υπέστησαν επίσης σημαντικές απώλειες.
Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος σε όλο τον πίνακα και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (-1,9%) υποαπέδωσαν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όπως τα bunds (-1,1%). Πράγματι, ήταν η χειρότερη μηνιαία απόδοση για τα US Treasuries από τον Φεβρουάριο του 2021. Τα ιταλικά ομόλογα BTPs (-0,6%) σημείωσαν σχετική υπεραπόδοση, χάρη στη χαλάρωση της ανησυχίας για τον πολιτικό κίνδυνο, δεδομένου του επαναδιορισμού του Προέδρου Mattarella, η οποία επέτρεψε στην κυβέρνηση Draghi να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της.
Οι στροφές των κεντρικών τραπεζών προς πιο αυστηρές πολιτικές συνέβαλαν στην υπονόμευση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, καθώς τόσο ο χρυσός (-1,8%) όσο και το ασήμι (-3,6%) υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του μήνα.
Διαβάστε ακόμα:
Μεγάλη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο στη Γερμανία