Ένα έντονο κύμα πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων που εκδηλώθηκε το πρωί πίεσε τις τιμές τους και αύξησε τις αποδόσεις τους. Το ενδεικτικό κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στη δεκαετία από το 1,25% από το οποίο άνοιξε η αγορά, ανήλθε στο 1,37% – μια αύξηση 10%. Είναι μια μέρα που το ελληνικό ομόλογο δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις από την υπόλοιπη περιφέρεια. Ωστόσο χθες Πέμπτη, η εικόνα ήταν αντίθετη: ήταν το Ιταλικό ομόλογο που αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες πιέσεις, υποχωρώντας κάτω από το ελληνικό.
Πιο ασφαλής ερμηνεία για τη συμπεριφορά του ελληνικού ομολόγου προκύπτει αν εξεταστεί η ευρύτερη τάση της τελευταίας εβδομάδας. Καθώς η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές ενισχύεται, τα κρατικά ομόλογα πιέζονται, ενώ τα περιφερειακά ομόλογα της Ευρωζώνης πιέζονται ακόμα περισσότερο – ωστόσο sisxyr;ew πιέσεις δέχεται και ο ευρωπαϊκός “πυρήνας”:
Στο διάστημα μιας εβδομάδας είναι χαρακτηριστικό ότι.
- Η αύξηση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας και Ελβετίας αυξήθηκαν από 8 με 9 μονάδες βάσης.
- Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας (που είναι σε αρνητική επικράτεια) αλλά και της Σουηδίας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης.
- Οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ενισχύθηκαν κατά 15 μονάδες βάσης.
- Πρώτη σε απώλειες τιμής ομολόγου άρα μεγαλύτερη αύξηση απόδοσης είδε η Ιταλία με άνοδο 20 μονάδεων βάσης.
Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας κάνουν σαφές ότι οι τιμές ομολόγων πιέζονται γενικότερα. Τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ξεχωρίσει αρνητικά μέχρι στιγμής – η Ιταλία παραμένει η χώρα που βλέπει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στις αγορές ομολόγων. Ωστόσο η Ελλάδα, όντας στην περιφέρεια, δέχεται ισχυρότερες πιέσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.