Άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς οι αγορές προσαρμόζονται στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται από την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από την επιβολή και την αναστολή δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η τιμή του Brent αυξήθηκε κατά 2,4%, φτάνοντας τα 64,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά 2,55%, στα 61,60 δολάρια το βαρέλι.
Όπως σχολίασε ο John Kilduff της Again Capital, «το να θεωρείται οι ΗΠΑ γεωπολιτικός κίνδυνος είναι κάτι νέο για την αγορά – η παγκόσμια σκακιέρα αναδιαμορφώνεται, όπως συνέβη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Σε εβδομαδιαία βάση, και οι δύο δείκτες αναφοράς κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Το Brent υποχώρησε κατά 4% αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην πτώση 11% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το WTI σημείωσε πτώση 3,8%, μετά από πτώση επίσης περίπου 11% την προηγούμενη εβδομάδα .
Την Παρασκευή, το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα στο 125%, ως απάντηση στην αναπροσαρμογή των δασμών από τις ΗΠΑ στο 145% την προηγούμενη ημέρα. Αν και η Ουάσιγκτον «πάγωσε» προσωρινά την επιβολή νέων δασμών σε άλλους εμπορικούς εταίρους, η συνέχιση της κόντρας με την Κίνα αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο, περιορίζοντας τις μεταφορές και τη ζήτηση για πετρέλαιο.
«Η καθυστέρηση στην επιβολή ορισμένων δασμών (εκτός αυτών προς την Κίνα) δεν ήταν αρκετή για να αναστρέψει τις αρνητικές προσδοκίες των αγορών», ανέφερε ο Ole Hansen της Saxo Bank.
Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου τόσο για φέτος όσο και για το 2026, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί θα έχουν σημαντική επίπτωση στις τιμές.
Σύμφωνα με αναλυτές της ANZ Bank, αν η παγκόσμια ανάπτυξη πέσει κάτω από το 3%, η κατανάλωση πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί κατά 1%, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσε να είναι «καταστροφικός».
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα