Από τη ζώνη των 910 μονάδων αποχαιρέτησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες ρευστοποιήσεις, υπό τον φόβο μιας ύφεσης στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία. Στο επίκεντρο των πωλητών τέθηκαν κατά κύριο λόγο οι μετοχές των Motor Oil – ΕΥΔΑΠ – ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, τα στηρίγματα σε Lamda – Viohalco – ΕΛΠΕ βελτίωσαν εν μέρει την ψυχολογία και περιόρισαν τις ζημιές.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες κατά 0,57% και διαμορφώθηκε στις 911,85 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (917,10 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 902,81 έως 913,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 87 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE (η Autohellas παίρνει τη θέση του ΑΔΜΗΕ στον 25άρη).
Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης να «οδηγηθεί» σε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,5%. Σήμερα, στο μεταξύ, είχαμε και την τριπλή λήξη στα παράγωγα, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια σημαντική επίδραση στο ταμπλό.
Πιέσεις στις τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την καθοδική πορεία της υπόλοιπης αγοράς, υποχωρώντας στο -0,85% και τις 624 μονάδες. Οι εντονότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε στο -1,4% και το 1,36 ευρώ, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική συνεδρίαση. Κατά 1,1% μειώθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία κατήλθε στο όριο του 1 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, από την πλευρά της, διολίσθησε στο -0,7% και τα 3,7 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -0,3% και το 0,98 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -0,34% 0,9866 ευρώ
- Eurobank -1,11% 1,021 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,75% 3,70 ευρώ
- Πειραιώς -1,45% 1,36 ευρώ
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 2.210 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil συρρικνώθηκε κατά 3% και οπισθοχώρησε στα 20,6 ευρώ, διορθώνοντας από το υψηλό τριετίας. Κάμψη κατά 1,5% παρουσίασε και η μετοχή της Coca – Cola, ενώ οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΑΔΜΗΕ απώλεσαν τουλάχιστον 2%. Πέριξ του 1% καθορίστηκαν οι απώλειες, επίσης, για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε δυναμικά στο +3,5% και τα 4,1 ευρώ, με τη μετοχή της Lamda Development να διευρύνεται κατά σχεδόν 4%. Η μετοχή των ΕΛΠΕ ακολούθησε στο +2%, ενώ η μετοχή της Aegean έκλεισε στο +1,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,24% και 1.395 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε θετικά στο +4% και το 0,73 ευρώ, ενώ η μετοχή της Παπουτσάνη περιορίστηκε κατά 4,3%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στη μετοχή της Attica Group, η οποία για 3η σερί συνεδρίαση έκανε άλμα της τάξης του 10%, χάρη στο deal Πειραιώς – MIG. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές σημείωσαν άνοδο, 59 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,5 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.
Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
- Εθνική Τράπεζα -0,75% 15,6 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ -0,94% 11,8 εκατ. ευρώ
- Mytilineos -0,71% 6,7 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank -0,34% 6,1 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ -1,12% 6,1 εκατ. ευρώ
- Eurobank -1,11% 5,4 εκατ. ευρώ
- Motor Oil -3,01% 4,6 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή -0,89% 4,4 εκατ. ευρώ
- Jumbo +0,06% 4,3 εκατ. ευρώ
- ΔΕΗ -0,91% 3,2 εκατ. ευρώ
Επανήλθαν οι πωλητές
Το κλίμα στη Λεωφόρο Αθηνών, οπωσδήποτε, επιδεινώθηκε το τελευταίο διήμερο, καθώς οι πωλητές ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να προσεγγίζουν το 0,5%.
Η βασική αιτία των ρευστοποιήσεων εδράστηκε στις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ, Federal Reserve) εμφανίζονται πρόθυμες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.
Και τα αυξημένα επιτόκια, ναι μεν συμβάλλουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές.
Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέστησαν τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Μάιο, ενώ με πτώση άνω των 700 μονάδων έκλεισε και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στη Wall Street.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων «τραβούν» ξανά την ανηφόρα, με το κόστος δανεισμού στο ελληνικό 10ετές να εκτινάσσεται κατά 26 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,4% (υψηλό ενός μήνα). Στη γειτονική Ιταλία η απόδοση καταγράφει άλμα 24 μονάδων βάσης και καθορίζεται στο 4,4%.
Από την άλλη πλευρά, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και μια σειρά επιχειρηματικών εξελίξεων (Attica Group, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.), οι οποίες έρχονται να προσφέρουν ορισμένα στηρίγματα, περιορίζοντας εν μέρει το εύρος των ρευστοποιήσεων (κυρίως την Πέμπτη).
Χθες, στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, με την πλειονότητα των εισηγμένων -ιδίως των μεγαλύτερων- να ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους και να βελτιώνουν τα νούμερά τους. Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και οι απογοητεύσεις.
Ας σημειωθεί ότι, παρά τις ποικίλες και πολλαπλές κρίσεις του 2022 (ουκρανικό, πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.), ο Γενικός Δείκτης μετράει κέρδη της τάξης του 2% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει νέες απώλειες στο -0,9% και τις 425 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,4%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,2%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,0% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones σημειώνει κάμψη κατά 200 μονάδες, υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης.
Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επηρεάζονται αρνητικά από την προοπτική διατήρησης των υψηλών επιτοκίων, κάτι που δημιουργεί νέες προκλήσεις στη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -2,7% και τα 74 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -2,6% και τα 79 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καθορίζεται στο +0,58% και τα 1.798 δολάρια ανά ουγγιά.
Διαβάστε επίσης
Ο γρίφος ΠΑΣΟΚ, η στοιχειωμένη βίλα, η αερομαχία στην Καλαμάτα και ένα φλερτ που… δεν βγήκε!
Πλειστηριασμοί: Για ποια παραλιακά ακίνητα-φιλέτα «κληρώνει» (pics)