search icon

Αγορές

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο – «Μάχη» αγοραστών – πωλητών για το πρόσημο (upd)

Ο Γενικό Δείκτη εμφανίζει μικρές μεταβολές, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου των 860 μονάδων - Πιέσεις σε Coca Cola και ΔΕΗ, στηρίγματα από τη Motor Oil - Οριακές διακυμάνσεις στις τράπεζες - Σε υψηλό ενός μήνα το ευρώ, επέστρεψε άνω του $1

(last update 15.15) Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις, αφενός προσπαθώντας να αφομοιώσουν τα επίπεδα των 860 μονάδων, αφετέρου τηρώντας στάση αναμονής εν όψει των επόμενων κινήσεων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 862,00 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (863,35 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 859,39 έως 865,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 34 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, όμοια με τον Γενικό Δείκτη, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 592 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί στο -0,9% και το 1,22 ευρώ. Κατά 0,4% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,92 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αντίθετα, ενισχύεται στο +0,5% και τα 3,6 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,1% και το 0,97 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 2.088 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola τίθεται στο επίκεντρο των πωλητών, καθώς διολισθαίνει κατά 2% και χάνει το όριο των 22 ευρώ. Απώλειες κατά 2,3% παρουσιάζει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία πάντως συντηρείται άνω του ψυχολογικού ορίου των 6 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για επέκταση στη Ρουμανία. Οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΛΠ ακολουθούν στο -1,3% και στο -1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil εκτινάσσεται στο 3,6% και τα 17,6 ευρώ, ενώ κατά 2,1% διευρύνεται και η μετοχή της Jumbo, η οποία ανακτά τα 14 ευρώ. Την ίδια στιγμή, άνοδο κατά 1,8% εμφανίζουν οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ – Aegean.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 1.314 μονάδες), η μετοχή της Cenergy ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,4% και τα 2,9 ευρώ, ενώ η μετοχή της Autohellas ενισχύεται στο +1,3% και τα 10,9 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 61,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Επικράτηση της στασιμότητας

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει σε… mood στασιμότητας, με τους επενδυτές να κατεβάζουν αισθητά ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, επιχειρώντας να αφομοιώσουν τα νέα υψηλά επίπεδα διμήνου. Αποτέλεσμα είναι η αγορά να κυμαίνεται πέριξ του ορίου των 860 μονάδων, αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις και περιμένοντας τους νέους καταλύτες. 

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 2% (από 1,25% σήμερα), με στόχο την αναχαίτιση του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. 

Όμως, τα ανεβασμένα επιτόκια, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να προεξοφλούν το σενάριο της ύφεσης στην Ευρωζώνη, και ιδίως σε Γερμανία και Ιταλία. Όσον αφορά την Ελλάδα, αν και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η συρρίκνωση, η αισθητή επιβράδυνση θεωρείται σχεδόν δεδομένη.  

Από την άλλη πλευρά, τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου, καθώς και η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου (και κατ’ επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος) παρέχουν στηρίγματα στην αγορά, τα οποία ενισχύονται περαιτέρω από την πρόσφατη αποκλιμάκωση των πιέσεων στα κρατικά ομόλογα. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί σήμερα στο 4,6% -από 5,1% την προηγούμενη εβδομάδα.  

«Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γ.Δ. που έχει ήδη δείξει την ανθεκτικότητά του» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, ο οποίος θεωρεί ότι επόμενος στόχος είναι η αναμέτρηση με τις 870 μονάδες, προτού τεθεί επί τάπητος ο μηδενισμός των φετινών απωλειών. «Άθλος που για να υλοποιηθεί θα απαιτήσει η αισθητή συναλλακτική αναβάθμιση και η ουσιαστική εξασθένηση των αρνητικών παραγόντων που συνεχίζουν να παραμένουν στο διεθνές περιβάλλον» καταλήγει. 

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδο 12μήνου, χάνει περίπου 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του 2022 η σωρευτική «χασούρα» υπολογίζεται σε 3,3%. Ωστόσο, στο τελευταίο 30ήμερο ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 9%. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,28% και τις 408 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,62%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,03% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32%. Στο Μιλάνο, αντίθετα, ο FTSE MIB χάνει οριακά 0,02%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητα εν μέσω της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές καταγράφουν μικρές απώλειες στον απόηχο της ισχυροποίησης του δολαρίου. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,50% και τα 84,88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,77% και τα 92,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, σημειώνει κέρδη στο +1% και τα 1.674 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Τα χρυσά διαμερίσματα του Hilton, οι προσφορές για ΛΑΡΚΟ, η νέα κίνηση του Ευτύχη Βασιλάκη και η βοήθεια του μεγάλου αδελφού στην Coca Cola 3E

Μύκονος: Το «πριγκιπικό» ακίνητο στα Ματογιάννια ξανά στο σφυρί (pic)

To top 20 των ξένων που θέλουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα (πίνακες)

Exit mobile version