H επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων έχει θέσει τον οίκο αξιολόγησης Morningstar DBRS σε μεγαλύτερη επιφυλακή αναφορικά με τα δημοσιονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, επεσήμανε σε δηλώσεις της στο Reuters, η Νίκολα Τζέιμς, διευθυντικό στέλεχος του καναδικού οίκου.

Ο έλεγχος των Ρεπουμπλικάνων στη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ θα επιτρέψει στον νέο πρόεδρο να δρομολογήσει την επιθετική ατζέντα του στο φορολογικό πεδίο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους και αυτό αναμένεται να δοκιμάσει έντονα τον στόχο που έχει θέσει το ίδιο το κόμμα για «συμμάζεμα» των δημοσιονομικών και περιορισμό του υπέρογκου χρέους των 35 τρισ. δολαρίων.

Την ίδια άποψη εκφράζουν κι άλλοι αναλυτές, αλλά και η ίδια η αγορά, όπως φαίνεται από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων που αντανακλά τις εκτιμήσεις για αύξηση της πίεσης στο δημοσιονομικό έλλειμμα και τον πληθωρισμό από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για την ώρα βέβαια, κατά την κυρία Τζέιμς, παράγοντες όπως το μέγεθος της οικονομίας και το καθεστώς που απολαμβάνει το δολάριο ως αποταμιευτικό νόμισμα θα συνεχίσει να ρυθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, ο οίκος θα παρακολουθεί στενά την πορεία των δεδομένων.

Σημειωτέον δε, πως η DBRS διατηρεί σήμερα μια πιο θετική εικόνα για την αμερικανική οικονομία από ότι άλλοι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι.

Βαθμολογεί δε, το αμερικανικό αξιόχρεο με την ανώτατη βαθμίδα του ΑΑΑ με σταθερό outlook.

Ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την αμερικανική οικονομία με ΑΑΑ, αλλά με αρνητικό outlook που παραπέμπει σε πιθανή υποβάθμιση της.

Πάντως, οι επιπτώσεις της πολιτικής Τραμπ δεν θα αφήσουν αλώβητες ούτε τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η Νίκολα Τζέιμς εντόπισε πιθανό πρόβλημα στα δημοσιονομικά δεδομένα των κρατών της Ευρώπης λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών, καθώς ενδεχόμενη μείωση της στήριξης των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η ΕΕ ώστε να καλύψει το κενό. Το ίδιο ισχύει με το ζήτημα του επιπέδου αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με τις επιταγές του ΝΑΤΟ.

Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει πως χώρες που είναι ήδη… στριμωγμένες δημοσιονομικά, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, θα είναι ακόμη πιο ευάλωτες!

Μάλιστα, υποστήριξε πως ακόμη και μια πιθανή μεταρρύθμιση στο περίφημο γερμανικό «φρένο του χρέους» είναι πιθανή, καθώς ακόμη και ο ηγέτης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε τη Δευτέρα δεκτικός σε μια τέτοια συζήτηση.

Διαβάστε ακόμη 

Reuters: Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για αντιαεροπορικό θόλο «Iron Dome» ύψους 2 δισ. ευρώ (vid) 

Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές στην Ελλάδα – Ο νέος τιμοκατάλογος 

PIMCO: Η Fed θα παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές – Το μήνυμα για τη νέα εποχή Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα