search icon

Αγορές

DBRS: Ποιες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κινδυνεύουν λόγω Ρωσίας

Σχεδόν 60 δισ. ευρώ η έκθεση των Société Générale, Unicredit, Raiffeisen Bank International, ING και Crédit Agricole στη ρωσική αγορά μέσω θυγατρικών, διασυνοριακών συναλλαγών και θέσεων σε παράγωγα - Η διάρκεια του πολέμου θα καθορίσει τον συνολικό αντίκτυπο

«Η άμεση έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμη», εκτιμά o καναδοβρετανικός οίκος αξιολόγησης της DBRS Morningstar. Από την έναρξη της σύγκρουσης, κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημοσιοποιήσει τις ακαθάριστες (gross) εκθέσεις τους στη Ρωσία και την Ουκρανία, με την έκθεση στην Ουκρανία να είναι σχεδόν αμελητέα.

Η έκθεση στη Ρωσία, όμως, δεν είναι και συγκεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς: τραπεζικές θυγατρικές στη Ρωσία, διασυνοριακά ανοίγματα στη Ρωσία και οι θέσεις σε παράγωγα.

Ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν θυγατρικές στη Ρωσία και είναι σχετικά μικρές σε μέγεθος, αντιπροσωπεύοντας το πολύ το 3% των εσόδων και του καθαρού εισοδήματος κάθε τράπεζας, υπολογίζει η DBRS. Το μεγαλύτερο ονομαστικό αναφερόμενο άνοιγμα (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης των ρωσικών θυγατρικών τους και των διασυνοριακών ανοιγμάτων, κατέχει η γαλλική Société Générale με 18,6 δισ. ευρώ, ακολουθεί η ιταλική Unicredit με 13,3 δισ. ευρώ και η αυστριακή Raiffeisen Bank International με 12,2 δισ. ευρώ, η ολλανδική ING με 7,2 δισ. ευρώ και τέλος η επίσης γαλλική Crédit Agricole με 4,9 δισ. ευρώ. Η γερμανική τράπεζα Commerzbank γνωστοποίησε ότι η καθαρή άμεση έκθεσή της στη Ρωσία ήταν 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,3 δισ. ευρώ είναι έσω της ρωσικής θυγατρικής της και 0,6 δισ. ευρώ σε δραστηριότητες χρηματοδότησης εξαγωγών.

Ωστόσο, για τις περισσότερες τράπεζες, η συνολική έκθεση στον ισολογισμό αντιπροσωπεύει ένα μέτριο ποσοστό του συνολικού ενεργητικού, που κυμαίνεται μεταξύ 0,1% και 1,5%. Το άνοιγμα για την RBI είναι περισσότερο σημαντικό, αντιπροσωπεύοντας το 6,4% του συνολικού ενεργητικού (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021). Η DBRS Morningstar εξετάζει την άμεση έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία, είτε μέσω των ρωσικών θυγατρικών τους είτε και των διασυνοριακών ανοιγμάτων τους και καταλήγει πως σε γενικές γραμμές είναι διαχειρίσιμες. Ωστόσο, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με σημαντικά ανοίγματα θα επηρεαστούν από χαμηλότερα έσοδα, υψηλότερες προβλέψεις, καθώς και από την ανάγκη απομείωσης ορισμένων ανοιγμάτων.

Η DBRS Morningstar εξηγεί ότι ο πλήρης αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια της σύγκρουσης και την επακόλουθη επίδραση στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Προς το παρόν, το λειτουργικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται όλο και πιο δύσκολο, με υψηλότερο πληθωρισμό και εξαιρετικά ευμετάβλητες τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και εμπορευμάτων και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού», εξηγεί η DBRS. «Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από την οριστική κατάργηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Τέλος, πέραν από τον αντίκτυπο σε επίπεδο λειτουργίας, η DBRS βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους που έχουν αυξηθεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος αγοράς, κυρίως για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή/και διατηρούν διασυνοριακά ανοίγματα στη Ρωσία, καθώς και ο ευρύτερος κίνδυνος στη λειτουργία τους, μετά την επιβολή κυρώσεων σε σειρά από ρωσικές οντότητες.

Διαβάστε ακόμα:

Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Netflix: Έρχεται επιπλέον χρέωση για κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης

Ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων: Πώς θα γίνεται η επιδότηση – Το κέρδος για τους δικαιούχους (upd)

Exit mobile version