«Καθώς οι φόβοι για την πορεία της Όμικρον υποχωρούν, οι επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν πλέον τη βασική ανησυχία για τις κρατικές αξιολογήσεις, αναφέρει η DBRS Morningstar.
Σε report του οίκου, η Nichola James, Co-Head of Sovereign Ratings αναφέρει πως «εκτός από την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Λιθουανία, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – η Γερμανία και η Ιταλία, αλλά και η Αυστρία – εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στις κρατικές αξιολογήσεις της DBRS Morningstar, αλλά θα έχει συνέπειες για τις οικονομίες και θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στην πίεση προς τα κάτω των αξιολογήσεων, συνεχίζει η κ. James.
Αναλυτικά, επί του παρόντος, οι επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απίθανο να έχουν άμεσες επιπτώσεις στις κρατικές αξιολογήσεις της DBRS Morningstar. Ωστόσο, η ενδεχόμενη διακοπή της προμήθειας ενέργειας και των εμπορικών σχέσεων, μαζί με πιθανές προσφυγικές ροές, θα έχουν σίγουρα συνέπειες για τις οικονομίες, και θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στην άσκηση πιέσεων προς τα κάτω σε ορισμένες κρατικές αξιολογήσεις.
«Πρόσθετα σοκ θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», σημειώνει ο Thomas Torgerson, Co-Head of Sovereign Ratings. «Στο πλαίσιο της περιορισμένης χαλαρότητας στις αγορές εργασίας, της αύξησης των μισθών και της πλεονάζουσας αποταμίευσης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να κινηθούν πιο επιθετικά στα επιτόκια, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να εκθέσει τα πιο μοχλευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις» συνεχίζει ο οίκος.
Καθώς το 2022 προχωρά, η πορεία της πανδημίας συνεχίζει να καθορίζει τις παγκόσμιες οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές.
Πολλοί από τους κινδύνους που επισημάναμε δεν έχουν (ακόμη) υλοποιηθεί και οι βασικές προοπτικές για τις κρατικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι σχετικά σταθερές, με την επιφύλαξη της εξέλιξης της κατάστασης στη Ρωσία – Ουκρανία και άλλων κινδύνων, εξηγεί η DBRS Morningstar.
«Παρά τα κάπως ασθενέστερα στοιχεία δραστηριότητας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να επιταχύνεται, καθώς προχωρούμε προς το δεύτερο τρίμηνο.
Ο κίνδυνος μιας πιο επικίνδυνης παραλλαγής του ιού εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά είναι επίσης πιθανό ότι, όπως η Omicron, οι μελλοντικές μεταλλάξεις θα είναι λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία, υποβοηθούμενες από την πρόοδο στον εμβολιασμό των πληθυσμών και άλλες αντι-ιικές εξελίξεις», εκτιμάει η εταιρεία αξιολόγησης.
Η DBRS Morningstar έχει την άποψη ότι ενώ η Omicron αποτελεί υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο η πανδημία εξακολουθεί να διαμορφώνει την ανάκαμψη, καταδεικνύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες προσαρμόζονται και προσαρμόζονται προκειμένου να μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία και την οικονομία.
Τα κύρια σημεία αναφοράς της έκθεσης είναι:
- Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά εξελίσσονται νέοι κίνδυνοι, με κυριότερο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Τρεις βασικοί κίνδυνοι που θολώνουν τις παγκόσμιες προοπτικές είναι η γεωπολιτική, η πανδημία και οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
- Οι προοπτικές των κρατικών αξιολογήσεων είναι σχετικά σταθερές, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία υποδηλώνουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν πρόσθετοι κλυδωνισμοί.
Διαβάστε ακόμα
Reuters: «Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT»
Κρουαζιέρα – Yachting: Οι προκρατήσεις δείχνουν μια χρονιά κοντά στο 2019
Πόλεμος στην Ουκρανία: To Facebook «κόβει» τα έσοδα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης