search icon

Αγορές

CVC Capital: Επαναφέρει τα σχέδια του για είσοδο στο Χρηματιστήριο

Ο κορυφαίος όμιλος εξαγορών στην Ευρώπη, με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, διαχειρίζεται assets ύψους 140 δισ. ευρώ - Αναγκάστηκε να παγώσει τα σχέδια δημόσιας εγγραφής του πέρυσι, λόγω του πολέμου, αλλά πλέον οι συνθήκες έχουν και πάλι ωριμάσει

Τα σχέδια για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο βγάζει και πάλι από το… συρτάρι η CVC Capital Partners, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times». Δεδομένου πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εξαγορών στην Ευρώπη, με πλήθος συμφωνιών τα τελευταία χρόνια και σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι εύλογο.

Ο όμιλος που ελέγχει, μεταξύ άλλων, την εταιρεία τσαγιού PG Tips και κατέχει μερίδια σε αθλητικούς ομίλους, από το ράγκμπι μέχρι τη Φόρμουλα 1, αναγκάστηκε να παγώσει πέρυσι τα σχέδια του για δημόσια εγγραφή, λόγω της αναταραχής που έφερε στις αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τότε δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι μελετούσε την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. 

Έκτοτε, ωστόσο, η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η πρόσφατη άντληση του ποσού ρεκόρ των 26 δισ. ευρώ από τις αγορές φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα και δημιούργησαν και πάλι καλές συνθήκες για την εισαγωγή του fund στο Χρηματιστήριο. Πάντως, το δημοσίευμα των FT ξεκαθαρίζει πως δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, πόσο μάλλον να έχουν διαμορφωθεί λεπτομέρειες για το ύψος του IPO και την αγορά που θα επιλέξει.

Σε κάθε περίπτωση το IPO του CVC θα είναι ένα σημαντικό τεστ για το βαθμό εμπιστοσύνης των επενδυτών στον κλάδο των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων, ειδικά σε ένα διάστημα αυξημένων επιτοκίων.

Το CVC αποτιμήθηκε σε περίπου 15 δισ. ευρώ, όταν συμφώνησε να πουλήσει το μειοψηφικό μερίδιο που κατείχε στη μονάδα Dyal Capital της Blue Owl το 2021.

Έτεροι όμιλοι του κλάδου, όπως το Bridgepoint, το TPG και η Antin Infrastructure Partners πρόλαβαν να προχωρήσουν στην εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο όσο ακόμη ο κλάδος βρισκόταν σε άνθιση και οι υψηλές αποτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιο τους απέφερε σημαντικά έσοδα. Όμως, η αλλαγή οικονομικών δεδομένων και η ανοδική τροχιά των επιτοκίων έφεραν ανατροπή του τοπίου, όπως φάνηκε και από την ελεύθερη πτώση των μετοχών τους.

Πάντως, η είσοδος στο χρηματιστήριο παραμένει ψηλά στην ατζέντα του CVC που έχει φιλοδοξίες να επεκταθεί πέρα από τις ρίζες του ως πρωτοπόρος στις εξαγορές εταιρειών με υψηλή μόχλευση στην Ευρώπη με απώτερο σκοπό να εξελιχτεί σε ένα κορυφαίο χρηματοοικονομικό ίδρυμα με ένα ευρύτατο φάσμα περιουσιακών στοιχείων.

Υπό την ηγεσία του Ρομπ Λούκας, το CVC διαθέτει 25 γραφεία σε όλο τον κόσμο και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Όμως, τα κονδύλια που θα αντλήσει από τη δημόσια εγγραφή του θα του επιτρέψουν την περαιτέρω επέκταση του και την απόκτηση επιπλέον assets.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσικός… εμφύλιος για το ρούβλι: Εκνευρισμός στο Κρεμλίνο – Έκτακτη συνεδρίαση για την Κεντρική Τράπεζα

Κίνα: Αθέτηση πληρωμών από τον κολοσσό Zhongzhi Enterprise

Ναυτιλία: Σε ποιον δείκτη η Κίνα ξεπέρασε την Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2013

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version