Στη ζώνη του «λυκόφωτος» φαίνεται ότι εισέρχεται η παγκόσμια αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς ο πάλαι ποτέ «χρυσός» κόσμος των crypto έχει απολέσει εδώ και μήνες τη… λάμψη του.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Νοέμβριο του 2021, όταν η αγορά «μεσουρανούσε» και ξεπερνούσε σε αξία τα 3 τρισ. δολάρια, οι απώλειες αγγίζουν το 70% ή αλλιώς τα 2 τρισ. δολάρια, με το συνολικό market value να κατρακυλάει μόλις στα 950 δισ. δολάρια.
Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αύξηση των επιτοκίων) των κεντρικών τραπεζών αποτέλεσε την αρχή του κακού, καθώς η απώλεια κάθε διάθεσης για επενδυτικό ρίσκο έπληξε -και εξακολουθεί να πλήττει- τη ριψοκίνδυνη αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Ως απόρροια αυτής της τάσης, ακολούθησαν οι διαδοχικές καταρρεύσεις μιας σειράς μικρών ή μεσαίων ανταλλακτηρίων ή και εταιρειών που σχετίζονταν με τον κλάδο, ενώ και τα σποραδικά σκάνδαλα συνέβαλαν στην απαξίωση της crypto αγοράς.
Και μόλις τις τελευταίες ημέρες, τα κρυπτονομίσματα δέχονται ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα, με τη διαφαινόμενη «πτώση» του FTX, δηλαδή του 3ου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου, το οποίο ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.
FTX και Binance «απασφάλισαν»
Η Binance (Νο.1 ανταλλακτήριο παγκοσμίως) του Κινέζου Τσανγκπένγκ Ζάο αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία διάσωσης του FTX, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας είναι εξαιρετικά έντονα, ενόσω οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους.
As a result of corporate due diligence, as well as the latest news reports regarding mishandled customer funds and alleged US agency investigations, we have decided that we will not pursue the potential acquisition of https://t.co/FQ3MIG381f.
— Binance (@binance) November 9, 2022
«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το FTX είναι πέραν του ελέγχου και της ικανότητάς μας» έγραψε στο Twitter η Binance, η οποία μαζί με το FTX αποτελούσαν (μέχρι πρότινος) δύο από τους βασικότερους «παίχτες» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Το σημαντικότερο ζήτημα συνίσταται αυτή τη στιγμή στο έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο αναγκάζει άπαντες να φύγουν από την αγορά, υπό τον φόβο μιας άτακτης κατάρρευσης. Εύλογα, αυτοί οι φόβοι δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης και μεγέθυνσης του προβλήματος.
Σύμφωνα με το BBC, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από το FTX έχουν κάνει «φτερά» 6 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να περιμένουν περαιτέρω άνοδο του κύματος εκροών. Από την πλευρά του, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα 8 δισ. δολαρίων και αναζητάει δάνειο της τάξης τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.
Μέχρι πρότινος, το FTX είχε μια ευρεία λίστα υποστηρικτών, όπως τα Sequoia Capital, BlackRock, Tiger Global Management, Softbank κ.α. Όμως, ελάχιστοι φαίνεται ότι πιστεύουν στην επάνοδό του, με το Sequoia, για παράδειγμα, να σβήνει από τον ισολογισμό του το σύνολο της αξίας της επένδυσής του στο FTX.com και στο FTX.us.
Μαζικές εκροές στα crypto
Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) να ξεκινάει έρευνα για τη διαχείριση των κεφαλαίων του αμερικανικού ανταλλακτηρίου, σε μια προσπάθεια να αντιληφθεί τι πήγε στραβά, προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί.
Την ίδια στιγμή, το sell off στα κυριότερα κρυπτονομίσματα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς πλέον ολοένα και περισσότεροι επενδυτές δηλώνουν δύσπιστοι και στρέφονται σε ασφαλέστερα assets.
Ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι το Bitcoin, η προμετωπίδα της αγοράς crypto, το οποίο κατρακυλάει στα επίπεδα των 16.300 δολαρίων (το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας), μετρώντας απώλειες 71% σε σχέση με πέρυσι και 60% σε σχέση με τις αρχές του 2022.
Ας μην ξεχνάμε ότι πριν 12 μήνες, η αξία του Bitcoin άγγιζε τα 60.000 δολάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καθίζηση μπορεί να έχει συνέχεια, με τα βασικά στηρίγματα να τίθενται στα 13.000 δολάρια -ή ακόμη χαμηλότερα.
Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι απώλειες και για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, το οποίο χάνει και το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολαρίων, συμπληρώνοντας πτώση 30% σε μόλις δύο ημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021 καθορίζονται σε τουλάχιστον 70%, ενώ από τις αρχές του έτους η κάμψη διαμορφώνεται σε περίπου 65%.
Όσον αφορά το FTT, δηλαδή το κρυπτονόμισμα του FTX, η αξία του έχει εξαϋλωθεί πλήρως, χάνοντας περισσότερο από 80% μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μόλις στα 2,3 δολάρια. Η κεφαλαιοποίησή του δε, μετά βίας υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια.
Και το ερώτημα είναι: Πότε θα μπει ένα «stop» σ’ αυτή την καταβαράθρωση;
Διαβάστε επίσης