Σχεδόν έναν χρόνο μέσα στον κρυπτοχειμώνα, οι επενδυτές που μπήκαν τελευταία -και ιδιαίτερα οι retail επενδυτές- έκαναν υπομονή, περιμένοντας πότε θα… ζεστάνει. Πότε, δηλαδή, θα αρχίσει να ανεβαίνει η τιμή του bitcoin και, κατά συνέπεια, των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων σε επίπεδα πάνω από την τιμή που είχαν αγοράσει, ώστε να «γράψουν» κέρδος. Αντ’ αυτού, ωστόσο, ήρθε ένας εφιάλτης που είναι βγαλμένος μέσα από την πιο τρελή φαντασία του μέσου κρυπτο-φαν.
Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX δεν έχει προκαλέσει μόνο πτώση στην τιμή των cryptos, αλλά περισσότερο πανικό. Κι αυτό όχι μόνο επειδή το συγκεκριμένο ανταλλακτήριο θεωρείτο (αλλά δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε) «too big to fail», αλλά και επειδή ο ιδρυτής και επικεφαλής του, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος θα οδηγούσε ολόκληρο το οικοσύστημα στο επόμενο βήμα του, αυτό της καταξίωσης και της εδραίωσης ως εναλλακτικό του δολαρίου και του χρυσού asset.
Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, εκτός από «παιδί- θαύμα» και δισεκατομμυριούχος, στον κόσμο των κρυπτο-ευαγγελιστών έπαιζε τον ρόλο που έπαιξε ο τραπεζίτης JP Morgan στον «Μεγάλο Πανικό» του 1907 στην κατάρρευση των trust companies και την ευρύτερη κρίση που ακολούθησε. Όπως ο Αμερικανός τραπεζίτης ουσιαστικά τοποθέτησε ως εχέγγυο τεράστια ποσά της προσωπικής του περιουσίας για να διασώσει από την πλήρη κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, έτσι και ο Μπάνκμαν επιχείρησε να διασώσει το οικοσύστημα των cryptos, εξαγοράζοντας ανταλλακτήρια που βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού μετά τη χρεοκοπία της 3AC.
Η διαφορά, ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα. Το FTX χρεοκοπεί, ο Μπάνκμαν έχει ξεμείνει από κεφάλαια και δεν μπορεί να διασώσει ούτε το δικό του ανταλλακτήριο. Έτσι, αντί να ηρεμεί το οικοσύστημα, σταματώντας τον πανικό (όπως είχε κάνει ο JP Morgan), αυτός, ουσιαστικά, είναι ο άνθρωπος που προκαλεί τον πανικό.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα -την προηγούμενη- από ανταλλακτήρια και «πορτοφόλια», επενδυτές όλων των βαθμίδων «ρευστοποίησαν» περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια -σχεδόν- άνευ προηγουμένου εμπιστοσύνης, καθώς οι εκροές από τα ανταλλακτήρια πλησιάζουν τους ρυθμούς του 2021, όταν και ξεκίνησε ο κρυπτο-χειμώνας, με το bitcoin να έχει χάσει το 70% της αξίας του και την κεφαλαιοποίησή του να έχει χάσει το εξωπραγματικό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Υπό τον φόβο των «capital controls» στα πορτοφόλια τους, ολοένα και περισσότεροι χρήστες αποσύρονται εσπευσμένα από την αγορά, ρευστοποιώντας ό,τι έχουν επενδύσει, ανεξάρτητα με το αν και τι χάνουν. Ο αριθμός των πορτοφολιών (διευθύνσεων) που αποσύρονται από τα ανταλλακτήρια και το οικοσύστημα γενικότερα χτύπησε υψηλά έτους στις 9 Νοεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα υψηλά ημέρας που είχαν σημειωθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο φέτος, όταν το bitcoin υπόκειτο σημαντικές καθοδικές πιέσεις.
Η τάση αυτή συνεχίζεται όλη την εβδομάδα και φαίνεται να επιταχύνει καθώς, για παράδειγμα, στις 12 Νοεμβρίου -το περασμένο Σάββατο- οι χρήστες που αποσύρθηκαν έφτασαν τους 70.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode. Και, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την εβδομάδα ως χθες, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, κατά μέσο όρο από τα ανταλλακτήρια αποσύρονταν περισσότεροι από 3.000 χρήστες την ώρα! Ο τελευταίος αριθμός είναι και αυτός που μπορεί να περιγράψει γλαφυρά τον πανικό που επικρατεί στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.
Εκτεταμένες πωλήσεις bitcoin κάνουν και οι miners. Μάλιστα, οι πιέσεις πώλησεις που αντιμετωπίζουν οι «εξορύκτες» κρυπτονομισμάτων είναι στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας και αναμένεται να συνεχιστεί όσο η τιμή του bitcoin πέφτει. Αυτό, στους retail miners συμβαίνει επειδή πλέον αναγκάζονται να σταματήσουν την εξόρυξη, καθώς το κόστος της ενέργειας που απαιτείται σε σχέση με την τιμή πώλησης του κρυπτονομίσματος κάνει τη διαδικασία ζημιογόνα.
Οι μεγαλύτεροι miners -οι λεγόμενες «φάρμες»- έχουν καλύτερο, λιγότερο ενεργοβόρο εξοπλισμό και χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Αυτοί, δεν βγαίνουν εκτός της «αγοράς», όμως για να καταφέρουν να μείνουν, αναγκάζονται να «κάψουν» το αποθεματικό τους. Πουλάνε, δηλαδή, τα bitcoin που έχουν ως απόθεμα για να καλύψουν τις όποιες ζημιές και να μπορέσουν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Τα χειρότερα έρχονται
Προφανώς αυτή η εκρηκτικών ρυθμών φυγή που καταγράφεται και θυμίζει εκκένωση καραβιού που βυθίζεται ταχύτατα, δεν είναι τυχαία. Οι επενδυτές φοβούνται πως οι… φόβοι των αναλυτών ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα σε αυτή την κρίση, θα επαληθευτούν. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η κατάρρευση των FTX και Alameda Research θα λειτουργήσει όπως λειτούργησε η κατάρρευση της Lehman Brothers για την παγκόσμια οικονομία το 2008. Ότι θα δημιουργήσει δηλαδή μια δίχως προηγούμενο κρίση, για την οποία ωστόσο, δεν υπάρχουν ρυθμιστικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και φορείς για να πάρουν μέτρα και να τη ρυθμίσουν.
Προς αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται και οι αναλυτές της -τι ειρωνεία για τον Μπάνκμαν- Φριντ- JP Morgan, οι οποίοι, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες της τράπεζας προβλέπουν ότι η τιμή του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος, του bitcoin, θα μπορούσε να πέσει κατά 25% ακόμα. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι «αυτό που κάνει αυτή τη νέα φάση της απομόχλευσης των κρυπτονομισμάτων που προκλήθηκε από τη διαφαινόμενη κατάρρευση των Alameda Research και FTX πιο προβληματική, είναι ότι ο αριθμός των οντοτήτων με ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο που μπορούν να διασώσουν αυτές με χαμηλή κεφαλαιακή θέση και υψηλή μόχλευση, συρρικνώνεται μέσα στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων».
Ουσιαστικά οι αναλυτές της JP Morgan λένε ότι ακόμα και αυτοί που, στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο που έπαιξε ο ίδρυτης της τράπεζας στον «Μεγάλο Πανικό» πριν έναν και πλέον αιώνα διασώζοντας το τραπεζικό σύστημα, δείχνουν να μικραίνουν τόσο σε μέγεθος που στην πραγματικότητα είναι ανήμποροι να παίξουν ρόλο. Γι’ αυτό και η JP Morgan βλέπει ότι η κρυπτο-κρίση που βιώνουμε θα μπορούσε να ωθήσει το bitcoin στα χαμηλά των 13.000 δολαρίων.
Διαβάστε ακόμη:
Ελον Μασκ: Δουλεύω από το πρωί έως το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα
Τύμπανα απεργιών στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης – Γιατί η ΕΚΤ αγωνιά για τις αυξήσεις μισθών
Intrakat: Σύμβαση €60,7 εκατ. με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το ρέμα Ραφήνας