search icon

Αγορές

Credit Suisse: Προβλέπει έκρηξη πληθωρισμού και υφεσιακό σοκ στην Ευρωζώνη (γραφήματα)

Η ελβετική τράπεζα προχωρά σε περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη και αναμένει απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως

Switzerland national flags fly beside the logo of Swiss bank Credit Suisse (CS) at the company's headquarters in Zurich April 13, 2012. Switzerland cannot make further concessions to Germany and the United States in a dispute over untaxed funds in secret bank accounts, Swiss Finance Minister Eveline Widmer-Schlumpf was quoted as saying in a newspaper interview on Friday. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: BUSINESS LOGO)

Φόβοι για υφεσιακό σοκ από την έκρηξη του πληθωρισμού εκτιμά η Credit Suisse για την οικονομία της Ευρώπη από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα επόμενα τρίμηνα. Ο ελβετικός οίκος προχωρά σε περαιτέρω μείωση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη, στο 2,8% το 2022 (δηλαδή 1% κάτω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή) και σε αύξηση των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό στο 6% το 2022 (δηλαδή 2% πάνω από την εκτίμησή της πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).

Η Credit Suisse εκτιμά ότι η σύγκρουση θα έχει σημαντικές συνέπειες για την κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρώπης μακροπρόθεσμα, με περισσότερη συνοχή όπως π.χ. κοινή άμυνα, πιο ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες και πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα και τη βιώσιμη ενέργεια.

Ο ελβετικός οίκος είχε μειώσει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη για φέτος στο 3,3% (0,5% χαμηλότερα) με ταυτόχρονη αύξηση των εκτιμήσεών του για τον πληθωρισμό στο 4,4% (0,4% υψηλότερα) αμέσως μετά την εισβολή.

Αυτές οι αναθεωρήσεις βασίστηκαν στις αυξημένες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο σε τιμές στα 105 δολάρια ανά βαρέλι και φυσικό αέριο στα 115 ευρώ ανά MWh περίπου και χωρίς να υπάρξει διακοπή στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οι συνθήκες που έχουν ωστόσο διαμορφωθεί σήμερα, κάνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις αισιόδοξες αφού έχει σημειωθεί περαιτέρω απότομη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ ο κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού των δύο έχει αυξηθεί.

Το βασικό σενάριο της Credit Suisse είναι ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σοκ χωρίς να μπει ύφεση, αλλά ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί χωρίς να αποκλείεται μια τεχνική ύφεση, αν η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τείνουν να σταθεροποιηθούν προς τα 160 δολάρια ανά βαρέλι και των τιμών του φυσικού αερίου προς τα 250 ευρώ ανά MWh τους επόμενους μήνες.

Η ελβετική τράπεζα βλέπει επίσης απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, καθώς η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία παράγουν περίπου το 28% του σιταριού και το 18% περίπου του καλαμποκιού και είναι πιθανή επιδείνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών.

Όπως και με την πανδημία, η τράπεζα εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παρέμβουν για να προστατεύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, την απασχόληση και τη ρευστότητα των εταιρειών για να αποτρέψουν μια παρατεταμένη ύφεση και θεωρεί πιθανόν να παραμείνει σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2023.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ: Εξετάζει «γιγάντια» έκδοση ευρωομολόγου για ενέργεια και άμυνα

«Μπουτάρης»: Το νέο σφυρί για το συγκρότημα στην Κρήτη και το «σουηδικό σωσίβιο»

Πώς ο πόλεμος των 13 ημερών ξαναγράφει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Exit mobile version