Την εκτίμηση ότι οι επενδυτές μπορεί να δουν να τους εμφανίζεται αγοραστική ευκαιρία στις διεθνείς αγορές μετοχών εκφράζει η ελβετική Credit Suisse, καθώς, όπως αναφέρει, φαίνεται ότι αναμένεται να σημειωθεί «βαθιά διόρθωση».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο CNBC ο CIO του τμήματος Νότιας Ασίας της ελβετικής τράπεζας, Ρέι Φάρις, οι μετοχές διεθνώς ενοποιούνται και ενδέχεται να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
Τα στοιχεία γίνονται ακόμα πιο ασταθή, καθώς το διεθνές αναπτυξιακό μομέντουμ πλησιάζει προς μια κορύφωση.
«Πιθανότατα οδεύουμε προς μια βαθύτερη διόρθωση στις διεθνείς αγορές μετοχών», σημείωσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η διόριωση μπορεί να παρουσιαστεί στους επενδυτές ως μια μεγάλη ευκαιρία, μετά τη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς για τις διεθνείς μετοχές.
Ως το τέλος του α’ τριμήνου, ο αμερικανικός S&P 500 έκανε άλμα σχεδόν 6% από το κλείσιμο του 2020. Την ίδια περίοδο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 7,66%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 κέρδισε 6,32% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πέτυχε κέρδη 4,21%.
«Εστιάζουμε στο να μην κυνηγάμε την ενισχυμένη αγορά τους τελευταίους δύο μήνες. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις στρατηγικές μας θέσεις στα χαρτοφυλάκια, γιατί θέλουμε να μπορούμε να επωφεληθούμε από μια διόρθωση»
Όπως εξηγεί ο Φάρις επί 30 χρόνια μέχρι το 2019 «η μέση διόρθωση ήταν περίπου στο 14%, αλλά τα μεσοσταθμικά κέρδη από αυτή τη διόρθωση ήταν 39%». Το 2020 ο S&P 500 σημείωσε μια μεσοσταθμική διόρθωση της τάξης του 9%, ενώ τα επακόλουθα κέρδη ήταν στο 29%
Οι αγορές σε περιδίνηση
Αν και πολλές μεγάλες αγορές σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις κατά το α’ τρίμηνο, οι αγορές μετοχών ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητες στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο δύσκολες για τη χρονιά που διανύουμε, κυρίως για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στην Wall Street, καθώς οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από τις 26 Φεβρουαρίου. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και για τον πιθανό αντίκτυπο πληθωριστικών πιέσεων στη χάραξη πολιτικής της Federal Reserve.
Στις αγορές της Ασίας, τώρα, η εκ νέου άνοδος των κρουσμάτων Covid σε μέρη όπως Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν, μετέτρεψαν ορισμένες αγορές σε τρενάκι του τρόμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, όπου ο Taiex έκανε βουτιά σχεδόν 3% τη Δευτέρα, για να ανακάμψει την αμέσως επόμενη ημέρα, κάνοντας άλμα πάνω από 5%.
Διαβάστε ακόμη:
Επιδότηση παγίων δαπανών: Ανοίγει κι άλλο η «ομπρέλα» – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Το τέλος των lockdowns: Η αργή επιστροφή της Ευρώπης στην κανονικότητα
Χατζηδάκης για εργασιακό ν/σ: Έως τριπλάσια η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης (vid)