search icon

Αγορές

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η πιο δελεαστική αγορά είναι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) σε σχέση με τις ΗΠΑ - Ποιες πτώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί από τους επενδυτές - Στις κορυφές της αγοράς (2000, 2007) οι περισσότεροι παράγοντες έδωσαν σήμα πώλησης και το αποτέλεσμα ήταν ότι ακολούθησαν πολυετείς κύκλοι πτωτικών αγορών

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκτιμά ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στην πτώση («Buy the Dip»), αφού οι δείκτες που παρακολουθεί δίνουν πλέον σήμα αγοράς και μάλιστα θα προτιμούσε να αγοράσει τη «βουτιά» των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος ελέγχου Bear Market Checklist (BMC) που έχει καταρτίσει η Citigroup για να ελέγχει τις συνθήκες στις αγορές μετοχών προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν τη φετινή πτώση των μετοχών, δεδομένου ότι τα αρνητικά σήματα είναι μόλις 8,5 στα 18, αριθμός που δεν είναι ικανός για να αποτρέψει τους επενδυτές από το αγοράσουν τις μετοχές.

Η πιο δελεαστική αγορά είναι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ κάτω από τα 13/18 ‘καμπανάκια’ που χτύπησαν σε αυτόν το κατάλογο της Citi πριν την πτώση της περιόδου 2007-2009 (subprimes) και 17,5/18 πριν από την πτώση του 2000-2003 (φούσκα dotcom).

Από την άλλη όμως, η Citi προτείνει και υπομονή στους επενδυτές, καθώς ο κατάλογος BCM με τους 18 παράγοντες, δεν υπολογίζει το market timing των αγορών, δηλαδή δεν προβλέπει πότε ακριβώς πρέπει να αγοράσουν οι επενδυτές τις μετοχές.

Ο κατάλογος BCM ελέγχει παράγοντες προκειμένου να αξιολογήσει αν οι μετοχές είναι σε καθοδική αγορά ή όχι (bear market) και εξετάζει 18 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, την αποτίμηση, το κλίμα, τα πιστωτικά περιθώρια, τις καμπύλες αποδόσεων, τις ροές κεφαλαίων, τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη και τη χρηματοδοτική δραστηριότητα.

Στις κορυφές της αγοράς (2000, 2007) οι περισσότεροι παράγοντες έδωσαν σήμα πώλησης και το αποτέλεσμα ήταν ότι ακολούθησαν πολυετείς κύκλοι πτωτικών αγορών και τελικά αυτές οι πτώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί από τους επενδυτές, σημειώνει η Citi.

Ο κατάλογος BMC δεν προορίζεται όμως για να προβλέψει πότε θα γίνει η επόμενη διόρθωση, πότε μπορεί να ξεκινήσει ή να τελειώσει. Αντίθετα, σχεδιάστηκε για να προτείνει δράση σε αναπόφευκτες πτώσεις. Εάν ο αριθμός των κόκκινων παραγόντων ήταν χαμηλός, τότε το σήμα θα μπορούσε να είναι η αγορά της πτώσης. Αντίθετα, αν ήταν ο αριθμός των παραγόντων στο κόκκινο από τους 18 παράγοντες είναι υψηλός, τότε μείνετε μακριά, εξηγεί η Citigroup.

Το πρόσφατο ισχυρό σήμα αγοράς της λίστας BMC ήταν το sell-off της Covid το 2020. Δεδομένου ότι υπήρχαν μόνο 5,5 από τους 18 παράγοντες ‘στο κόκκινο’ στην κορύφωση του Φεβρουαρίου, στο σύστημα πρότεινε «Buy the Dip». Ο δείκτης της παγκόσμιας αγοράς μετοχών MSCI AC World υποχώρησε κατά 35% τον Μάρτιο, αλλά είχε ανακάμψει όλες τις απώλειές του μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία μειώνει το βασικό της επιτόκιο για τρίτη φορά με έρεισμα το ισχυρό ρούβλι

Interfax: Η Ρωσία θα επιτρέψει στα ξένα πλοία να φύγουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Τοντ Μπέλι: Το νέο αφεντικό της Τσέλσι – Πώς έκλεισε το mega-deal, πόσα θα επενδύσει (pics)

Exit mobile version