search icon

Αγορές

Citi: Ξεκάθαροι πωλητές οι επενδυτές στην Ευρώπη – Τι σήμα έδωσαν οι εκροές κεφαλαίων στο παρελθόν (πίνακες)

Στο παρελθόν, πλην της περιόδου της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και της παγκόσμιας ύφεσης που ακολούθησε (GFC), οι εκροές ύψους στο 6% των κεφαλαίων υπό διαχείριση ήταν ένα καλό contrarian σήμα αγοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Από τον Απρίλιο φέτος, οι εκροές κεφαλαίων από παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων είναι πολύ ισχυρές, σύμφωνα τα στοιχεία της EPFR και την ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας Citi. Oι κατηγορίες που έχουν πληγεί τα μέγιστα είναι εκείνες των μετοχών και των ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων, οι οποίες έχουν δει τις πιο σοβαρές πωλήσεις, συνεχίζει η αμερικανική τράπεζα. Οι σωρευτικές εκροές κεφαλαίων πλησιάζουν ως ποσοστό το 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων (Assets under management – ΑUM), και το ποσοστό αυτό είναι από τις χειρότερες επιδόσεις στις αγορές, άμεσα συγκρινόμενο με το sell-off της πανδημίας Covid-19 του 2020 και προσεγγίζουν να γίνουν συγκρίσιμες με την κρίση του χρέους της Ευρωζώνης του 2011-2012. Ακόμη και τα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν δει εκροές σε έξι από τους επτά τελευταίους μήνες, επισημαίνει η Citi.

Στο παρελθόν, πλην της περιόδου της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και της παγκόσμιας ύφεσης που ακολούθησε (GFC), οι εκροές ύψους στο 6% των κεφαλαίων υπό διαχείριση ήταν ένα καλό contrarian σήμα αγοράς για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Από την άλλη, οι εκροές θα μπορούσαν να συνεχιστούν από εδώ και πέρα, αν και οι δείκτες της αγοράς τείνουν να πιάσουν πάτο πριν από τις εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Η λίστα ελέγχου της Citi για τη bear market εμφανίζει μόλις 5 κόκκινα από τις 18 συνολικά «καμπανάκια» στην αγορά της Ευρώπης, οπότε μας προτρέπει να αγοράσουμε τις πτώσεις, εν μέρει επειδή οι εισροές είναι σταθερά αδύναμες, καταλήγει η Citi.

Συνήθως, οι ροές των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων συμπίπτουν με τους δείκτες της αγοράς. Ανά περιοχή, η σχέση μεταξύ εκροών-εισροών και αποδόσεων είναι πιο αδύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Citi εξετάζει την απόδοση της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών μετά τις σωρευτικές εκροές που φθάνουν σε τρέχοντα επίπεδα (6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων). Πλην της GFC, ο MSCI Europe σημείωσε άνοδο 16% τους επόμενους 12 μήνες αλλά κατά τη διάρκεια του GFC, οι εκροές συνεχίστηκαν και η αγορά υποχώρησε άλλο ένα 40%.

Εκροές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων

Από τον Απρίλιο, σημαντικές καθαρές εκροές από παγκόσμια ομόλογα (231 δισ. δολάρια) και τις μετοχές (90 δισ. δολάρια) παρατηρούνται και η μόνη σταθερή επένδυση σε εισροές είναι τα μετρητά. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρώπη έχουν σημειώσει εκροές σε όλα τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αν και η Ευρώπη είχε σημαντικά χειρότερη επίδοση στις μετοχές.

– Η Ευρώπη βιώνει πιο σκληρό sell-off: Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται σε τροχιά οκτώ συνεχόμενων μηνών με εκροές συνολικού ύψους $98 δισ. (περίπου 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων), ξεπερνώντας κατά πολύ τις άλλες περιοχές. Οι σωρευτικές εκροές φέτος ως ποσοστό των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι τώρα χειρότερες από το sell-off της Covid, συγκρίσιμες με την κρίση της Ευρωζώνης το 2011/12, αλλά εξακολουθούν να είναι μικρότερες από το GFC.

– Η κατηγορία ESG εξασθενεί στην Ευρώπη: Τα μετοχικά κεφάλαια ESG στην Ευρώπη είχαν απολαύσει εισροές, αλλά τώρα έχουν δει εκροές σε έξι από τους επτά τελευταίους μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζει την κακή απόδοση, όπως ακριβώς και άλλες συναλλαγές Growth.

Διαβάστε ακόμη:

Τα Μπακακάκια είναι media hot, ο Αντιβασιλέας της αγοράς και οι ζημιές στους Πεταλιούς

Στην Ελλάδα ο CEO της Jet2 – Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για το καλοκαίρι του 2023 με 1,3 εκατ. θέσεις

Dust + Cream: Η ελληνική επιχείρηση που μπήκε «σφήνα» στους μεγάλους της ομορφιάς (pics)

Exit mobile version