search icon

Αγορές

Citi: Πώς να επενδύσετε στις αγορές το 2023 αν θέλετε να «είστε κόντρα στο ρεύμα»

Long στις μετοχές και bearish στα εμπορεύματα οι contrarian επενδυτές - Ποιες μετοχές θα προτιμήσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που αποφάσισε να τεστάρει αυτή τη στρατηγική

Οι contrarian επενδυτές (σ.σ. επενδυτές που απορρίπτουν ή κινούνται ενάντια στην άποψη του consensus) υποαπέδωσαν ελαφρώς το 2022 και για το 2023, φαίνεται να είναι long στις μετοχές και bearish στα εμπορεύματα, εξηγεί η Citi. «Πιθανότατα θα είναι long σε μετοχές τεχνολογίας, ελπίζοντας σε μια επικείμενη κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων, θα είναι πιθανότατα bearish στις ενεργειακές μετοχές, όπου ο τερματισμός των συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει τη θέση τους και θα προτιμούν τους κυκλικούς έναντι των αμυντικών τομέων, επομένως θα προτιμήσουν μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας», συνεχίζει στη στρατηγική μετοχών η αμερικανική τράπεζα.

«Πριν από πολλά χρόνια, είχαμε σημειώσει την παράδοση του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Οι χρηματιστές έβγαζαν τους επενδυτές για ένα εποχιακό γεύμα, το οποίο συχνά περιλάμβανε έναν άτυπο διαγωνισμό επιλογής μετοχών (stock picking). Διαλέξτε τις ανοδικές και καθοδικές σας θέσεις για το επόμενο έτος και στη συνέχεια ελάτε ξανά σε 12 μήνες και ο καλύτερος που θα έχει την καλύτερη απόδοση θα πάρει το βραβείο. Λίγοι μπορούσαν να αντισταθούν στο να διαλέξουν τις ανοδικές θέσεις τους από τους μεγαλύτερους χαμένους του τρέχοντος έτους και τις πτωτικές θέσεις τους από τους μεγαλύτερους νικητές», εξηγεί η Citi.

Κατά μέσο όρο οι contrarian στρατηγικές επιλογής μετοχών υποαποδίδουν και φέτος. Οι πτωτικές επιλογές στην πληροφορική λειτούργησαν, αλλά η συμβολή τους εξανεμίστηκε από τις ανοδικές προτάσεις στις μετοχές της Κίνας και της ενέργειας.

«Για το 2023, οι contrarians πιθανότατα θα είναι short τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο χρυσό, long στις μετοχές στις αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές και πωλητές στο δολάριο. Οι contrarians είναι επί του παρόντος long στην ανάπτυξη, bearish στην αξία και προτιμούν τους κυκλικούς από τους αμυντικούς τομείς. Θα είναι πιθανότατα bullish στις αμερικανικές μετοχές, ιδίως στις μετοχές τεχνολογίας, και πτωτικοί στην ενέργεια. Στο πλαίσιο των αναδυόμενων μετοχών, θα αγοράσουν πιθανότατα οτιδήποτε σχετίζεται με την Κίνα.

Οι contrarians επενδυτές είναι τώρα ανοδικά τοποθετημένοι για την άμβλυνση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, τη σχετική κορύφωση των παγκόσμιων επιτοκίων και μια προφανή ήπια προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Τι δείχνει η στρατηγική των contrarians επενδυτών

Η Citi αποφάσισε να τεστάρει αυτή τη στρατηγική και να διαπιστώσει τα αποτελέσματα. Η τράπεζα αναλύει τις επιλογές μετοχών, τομέων και χωρών και εξετάζει επίσης την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, συγκρίνει τις επιδόσεις των contrarian stock-pickers σε όλες τις μεγάλες περιοχές και τέλος, εξετάζει ποιες επιλογές θα μπορούσαν να κάνουν για το 2023.

Η απλή contrarian στρατηγική αγοράζει τις 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις του προηγούμενου έτους και πουλάει τις 10 με τις καλύτερες επιδόσεις. Το καλάθι των επιλογών (universes) είναι τα 250 μεγαλύτερα ονόματα από τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World. Αυτές μπορούν να συγκριθούν με τον δείκτη αναφοράς MSCI ACWI, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 15% φέτος σε τοπικό νόμισμα.

«Η φετινή υποαπόδοση (περίπου 4%) αποτελεί την επιστροφή στον κανόνα, μετά τη σημαντική υπεραπόδοση του 2021 κατά 40% περίπου» (διάγραμμα 2).

«Πράγματι, οι contrarian στρατηγικές έχουν υπεραποδώσει μόνο σε 9 από τα τελευταία 26 έτη. Στατιστικά, οι επενδυτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τον ανταγωνισμό αν δεν ακολουθήσουν την contrarian στρατηγική και το διάγραμμα 3 που αφορά τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις μιας τέτοιας στρατηγικής τα λέει όλα», εξηγεί η Citi.

 

Διαβάστε ακόμη:

Η… Κατερίνα Μέσι, η Cosmote, η Vodafone και η ΕΥΠ, η Ιντρακάτ «κοιτάζει» την ΤΕΚΑΛ (και στο βάθος ΟΛΘ) και το χρυσό weekend στα malls

«Village Resort & Waterpark»: Πώς από το σφυρί κατέληξε στα χέρια της Μαρίτας Καράτζη (pics)

Στο 40% διατηρεί η ΕΕ τον στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Exit mobile version