search icon

Αγορές

Citi: Πώς η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ αλλάζει τις εκτιμήσεις σε αγορές και οικονομία

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβαρυνθεί κατά μία μονάδα φέτος, στο 2,4%, από 2,7% πέρυσι - H Ελλάδα και η Ισπανία θα τραβήξουν την ανάπτυξη στην ΕΕ για φέτος - Η ΕΕ στο σύνολο της θα επιδείξει μια πολύ αναιμική επίδοση

Η αμερικανική τράπεζα Citi στην τελευταία μηνιαία στρατηγική της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις αγορές εξηγεί ότι η παγκόσμια αβεβαιότητα επιδεινώθηκε περαιτέρω από την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου Τραμπ.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις, η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβαρυνθεί κατά μία μονάδα φέτος, στο 2,4%, από 2,7% πέρυσι. H Ελλάδα και η Ισπανία θα τραβήξουν την ανάπτυξη στην ΕΕ για φέτος, με ρυθμούς μεγέθυνσης 2,1% και 2,5%, αντίστοιχα. Η ΕΕ στο σύνολο της θα επιδείξει μια πολύ αναιμική επίδοση της τάξεως του +0,4%, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να καταγράφουν επιδόσεις -0,2% και +1,3%.

«Η προεδρική εκστρατεία στις ΗΠΑ θα είναι έντονη, θορυβώδης και διχαστική και αυτή παραμένει η άποψή μας. Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες ανατροπές πριν από την ημέρα των εκλογών στις 5 Νοεμβρίου. Παράλληλα, παραμένουν στο παιχνίδι και άλλα είδη γεωπολιτικών κινδύνων. Οι καταστροφικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Πρόσφατα είδαμε νέες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επιβάλλει σημαντικούς δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. Η ΕΕ ακολούθησε με δικούς της δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σε μεγάλο βαθμό λόγω αυτών των εξελίξεων, το παγκόσμιο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε πρόσφατα κατακόρυφα, αν και παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκεί που έφθασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την άλλη, μια σημαντική περαιτέρω άνοδος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον παγκόσμιο πληθωρισμό αγαθών και να δημιουργήσει ανεπιθύμητες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες», εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου.

H παγκόσμια οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά τους αυξανόμενους κινδύνους

Αυτή η μείωση επικεντρώνεται μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 1,7% σε 1,1%. Αντίθετα, η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να είναι ελάχιστα αλλαγμένη σε σχέση με πέρυσι, γύρω στο 4%. Η παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος θα επανέλθει στο 2,5% προβλέπει η ομάδα ανάλυσης της Citi. Ο βαθμός στον οποίο αυτή η επιβράδυνση αντιπροσωπεύει μια προσωρινή ύφεση ή, αντίθετα, υποδηλώνει μια πιο έντονη αποδυνάμωση, είναι το ερώτημα του εκατομμυρίου, αλλά η τράπεζα συμπεραίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πιθανότατα θα μειωθεί λίγο φέτος, αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

Η σταθερή ανάπτυξη έχει επιμείνει τα τελευταία έτη, παρά τους αδιάκοπους αντίξοους παράγοντες και αναμένει ο οίκος ότι αυτή η ανθεκτικότητα θα συνεχιστεί. Ως πρόσθετη σταθεροποιητική δύναμη, οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν σε ένα σημείο όπου θα έχουν περιθώριο να μειώσουν τα επιτόκια σημαντικά. Οι μειώσεις που έχουν λάβει χώρα ήδη έχουν περιοριστεί σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και σε μια χλιαρή πρώτη κίνηση από την ΕΚΤ. Η τράπεζα όμως προβλέπει ότι σύντομα ένας ευρύτερος και σημαντικότερος κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα ξεκινήσει. Οι κύκλοι περικοπών των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να κερδίσουν έδαφος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.

«Αναμένουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει τη νομισματική χαλάρωση στις πολιτικές της τον Αύγουστο, καθώς το διπλό χτύπημα της αυστηρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής περιορίζει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Τον Σεπτέμβριο, η Fed είναι πιθανό να ξεκινήσει τον κύκλο της χαλάρωσης, με την ΕΚΤ να συνεχίζει επίσης τις περικοπές της.

Η Τράπεζα του Καναδά φαίνεται έτοιμη να προβεί σε μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πλέον σε τροχιά ύφεσης. Προβλέπουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν σύντομα περιθώριο να στραφούν σε λιγότερο περιοριστική στάση στη νομισματική τους πολιτική και αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση διαρκούς εξασθένησης της ζήτησης ή εντονότερων ή και παρατεταμένων γεωπολιτικών κινδύνων», συμπεραίνει ο οίκος.

Διαβάστε ακόμη  

ΑΑΔΕ: Έως 50% υψηλότεροι ρυθμοί υποβολών Ε1 από πέρυσι

«Ελίκη»: Ο πλειστηριασμός, η «ναυμαχία» στον Φλοίσβο και το… άλλο μνημόνιο (pics)

Νίκος Καραμούζης στο newmoney: «Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για εξαγορά εταιρειών ελαιολάδου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version