search icon

Αγορές

Citi: «Πονοκέφαλος» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η κινεζική αδυναμία – Τι να επιλέξουν οι επενδυτές

Οι επενδυτικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές από την Κίνα - Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία και οι μετοχές

Η αμερικανική τράπεζα Citi στην ευρωπαϊκή στρατηγική μετοχών εξηγεί πώς η μακροοικονομική αδυναμία της Κίνας θα διαμορφώσει τις αποδόσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές το επόμενο διάστημα.

«Τα μακροοικονομικά της Κίνας έχουν απογοητεύσει, με τον στόχο του Πεκίνου για την αύξηση του ΑΕΠ να βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Οι επιδόσεις των κινεζικών μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές ήταν υποτονικές. Το καλάθι των ευαίσθητων στην Κίνα μετοχών μας στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει κατά 7% περίπου φέτος, υποαποδίδοντας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 και τον MSCI China», εξηγεί η ομάδα στρατηγικής της Citi.

Όσον αφορά στο μέλλον, οι οικονομολόγοι της Citi δεν αναμένουν σημαντική πολιτική στήριξη από την Κίνα. Ενώ οι μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει φέτος, οι υποβαθμίσεις των κερδών ήταν επίσης μεγαλύτερες και οι αναλυτές μετοχών της Citi βλέπουν μικρή αλλαγή στον ορίζοντα. Ως εκ τούτου, δεν προτείνει αγορές ακόμη στις ευρωπαϊκές μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα, καθώς θα μπορούσαν να φανούν πιο ελκυστικές στη συνέχεια, δεδομένων των φθηνότερων αποτιμήσεων και της λιγότερο άμεσης έκθεσης σε γεωπολιτικούς κινδύνους.

Οι επενδυτικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές από την Κίνα

Η Citi υπογραμμίζει τα εξής τρία σημεία για τις ευρωπαϊκές μετοχές:

  1. Δεν αγοράζει ακόμη την αδυναμία των ευρωπαϊκών μετοχών που συνδέονται με την Κίνα. Τα στοιχεία για την Κίνα παραμένουν αδύναμα και η σημαντική βραχυπρόθεσμη τόνωση της οικονομίας είναι απίθανη. Πέραν αυτού, οι αναλυτές της Citi δεν βλέπουν γενικά καταλύτη για αλλαγή στην αφήγηση για την Κίνα, οπότε οι κίνδυνοι μάλλον κλίνουν προς περισσότερες υποβαθμίσεις EPS για τα ονόματα που συνδέονται με την Κίνα. Οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι -ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές αποτελούν έναν ακόμη αντίξοο άνεμο για την κινεζική αγορά και όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζουμε ακόμη αδυναμία των ευρωπαϊκών μετοχών.
  2. Η πρόσφατη υποαπόδοση και το derating τοποθετούν ευνοϊκά αυτές τις μετοχές σε περίπτωση ανοδικών εκπλήξεων στην Κίνα. Σημαντικότερα μέτρα πολιτικής που θα καταλύσουν μια μεταστροφή του κλίματος στην Κίνα θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τις μετοχές. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθηθεί από την εξασθένιση της αβεβαιότητας για την εμπορική πολιτική μετά τις αμερικανικές εκλογές σε ένα σενάριο νίκης της Harris. Η βελτίωση του κινεζικού κλίματος θα βοηθούσε επίσης την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ευρώπη παραμένει μία από τις πιο ευαίσθητες χώρες μεταξύ των ανεπτυγμένων (εκτός από την Αυστραλία) στις κινήσεις του MSCI China.
  3. Μεταξύ των ευαίσθητων στην Κίνα τομέων στην Ευρώπη, θεωρεί ότι ο τομέας της τεχνολογίας φαίνεται πιο ελκυστικός. Παρά τη σχετικά αδύναμη αύξηση των κερδών φέτος, η ευρωπαϊκή τεχνολογία θα πρέπει να επωφεληθεί από μια καμπή αύξησης των EPS στο 2025. Η τεχνολογία θα πρέπει επίσης να ωφεληθεί σχετικά περισσότερο από ότι οι ανταγωνιστές της από την πτώση των επιτοκίων. Μεταξύ άλλων ευαίσθητων στην Κίνα κλάδων, υποτιμά τα αυτοκίνητα και τους βασικούς πόρους στην ευρωπαϊκή κλαδική στρατηγική μας και είναι ουδέτεροι για τα πολυτελή αγαθά, τις βιομηχανικές εταιρείες και τα τρόφιμα και ποτά.

Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία και οι μετοχές

«Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας έχουν απογοητεύσει φέτος, όπως αποδεικνύεται από έναν δείκτη PMI μεταποίησης κάτω του 50 και τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Ενώ ο στόχος του Πεκίνου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% περίπου βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο, οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν σταδιακά μέτρα τόνωσης της πολιτικής και όχι σημαντικά μέτρα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές μετοχές έχουν υποαποδώσει φέτος, με υποβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για φέτος αλλά και το 2025. Τα καλάθια των μετοχών μας που είναι εκτεθειμένα στην Κίνα από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ έχουν υποαποδώσει σε μεγάλο βαθμό τον τοπικό δείκτη αναφοράς τους και την κινεζική αγορά μετοχών. Στην Ευρώπη, το καλάθι των ευαίσθητων στην Κίνα μετοχών μας άντεξε σχετικά καλά πέρυσι παρά την αδυναμία της Κίνας. Όμως φέτος, η ομάδα έχει υστερήσει έναντι του Stoxx 600 κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Το καλάθι των μετοχών είδε τις εκτιμήσεις για τα φετινά κέρδη ανά μετοχή να αναθεωρούνται χαμηλότερα κατά 10% περίπου φέτος έναντι καθοδικής αναθεώρησης κατά 2% για τον δείκτη Stoxx 600. Οι υποβαθμίσεις των EPS ήταν πιο σοβαρές στα συνδεδεμένα με την Κίνα ονόματα των αγαθών πολυτελείας, της υγείας και της της τεχνολογίας», εξηγεί ο οίκος.

«Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές εταιρείες βλέπουν ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης των καταναλωτών στην Κίνα, με τη ζήτηση να παραμένει αδύναμη στα τρόφιμα και τα ποτά, τα αγαθά πολυτελείας και τα αυτοκίνητα. Οι βιομηχανικές εταιρείες επίσης δεν υποθέτουν ανάκαμψη των εργοστασίων της Κίνας μέχρι το νέο έτος. Οι κατασκευαστές τσιπ έχουν επισημάνει περιορισμένη ορατότητα σχετικά με τη ζήτηση στην Κίνα. Οι μετοχές αυτές θα μπορούσαν να φανούν πιο ελκυστικές στην πορεία, δεδομένων των φθηνότερων αποτιμήσεων και της λιγότερο άμεσης έκθεσης σε γεωπολιτικούς κινδύνους», καταλήγει η τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη 

Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Τι φέρνει η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές – Άνοιγμα σε νέους ηλικιακά επενδυτές

Καλώδιο: Σήριαλ δίχως τέλος – Xωρίς συμφωνία οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Στο στόχαστρο της Εφορίας οι TikTokers που… εισπράττουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version