Καθ’ οδόν για να δουν τον πρώτο μήνα καθαρών εισροών εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρίσκονται οι ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Citi.
Το ερώτημα της Citi είναι από πού προέρχονται αυτές οι ροές και τι σημαίνουν. «Δύο βασικές πηγές περιλαμβάνουν τις εισροές: ΗΠΑ και τα παθητικά ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια. Και οι δύο πηγές ήταν από νωρίς αγοραστές ευρωπαϊκών μετοχών. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν στις αγορές και ενεργά κεφάλαια. Ιστορικά, η αναζωπύρωση των εισροών από τις ΗΠΑ έχει συνδεθεί με την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών. Οι βελτιωμένες ενεργές ροές θα μπορούσαν να στηρίξουν τη διεύρυνση της αγοράς μαζί με τις συνολικές ευρωπαϊκές ροές», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του οίκου.
«Οι ευρωπαϊκές εισροές επιτέλους επιστρέφουν, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν σημειώσει ράλι περίπου 10% από τις αρχές του χρόνου, παρά τις επίμονες εκροές από ευρωπαϊκά μόνο μετοχικά κεφάλαια. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται τώρα σε τροχιά για τον πρώτο μήνα καθαρών εισροών εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Το θέμα είναι αν είναι σημείο καμπής αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει η Citi. Οι ευρωπαϊκές εκροές από το 2022 ήταν τόσο ισχυρές, όσο και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC), με σωρευτικές εκροές ύψους 213 δισ. δολαρίων. Υπάρχουν κάποια δειλά σημάδια ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, με τρεις συνεχόμενες εβδομάδες εισροών αυτόν τον μήνα. Η τελευταία φορά που τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είδαν έναν ολόκληρο μήνα καθαρών εισροών ήταν στις αρχές του 2023», επισημαίνει η Citi.
Η προέλευση των επενδυτών είναι σημαντική
Η τελευταία φορά που σημειώθηκαν τρεις ολόκληρους μήνες εισροών στην Ευρώπη από τα κεφάλαια των ΗΠΑ ήταν στα μέσα του 2021. Τα κεφάλαια που δεν εδρεύουν στις ΗΠΑ έχουν επίσης αρχίσει να βλέπουν καθαρές εισροές. «Τόσο τα αμερικανικά, όσο και τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια έχουν σημειώσει σημαντικές καθαρές εκροές από το 2015, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει αρκετή δυνατότητα για επιστροφή στην Ευρώπη. Ο έτερος φορέας εισροών είναι τα παθητικά κεφάλαια διαχείρισης, με μια πρόσφατη δόση και από τους ενεργητικούς διαχειριστές.
Οι παθητικές ευρωπαϊκές εισροές συνεχίζονται από τα τέλη του 2023, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν πλήρως τις εκροές ενεργητικών. Ωστόσο, τώρα έχουμε δει την πρώτη εβδομάδα ενεργητικών εισροών στην Ευρώπη από τις αρχές του 2022 και αυτό παρέχει κάποια δειλά σημάδια ότι οι ενεργητικοί επενδυτές ‘ζεσταίνονται’ στην Ευρώπη», προβλέπει ο οίκος.
Οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά μετοχών είναι σημαντικές. «Κατά μέσο όρο, μετά από τρεις μήνες διαδοχικών εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ, ο δείκτης MSCI Europe υπεραπέδωσε κατά 9% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου έναντι του δείκτη MSCI AC World. Οι βελτιωμένες ενεργές ευρωπαϊκές ροές θα πρέπει να παρέχουν στήριξη στη διεύρυνση των επιδόσεων της αγοράς ευρωπαϊκής μετοχών. Οι καλύτερες προοπτικές για τις ενεργητικές ροές θα πρέπει επίσης να στηρίξουν τις συνολικές ευρωπαϊκές μετοχικές ροές», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Πρόστιμο 6,2 εκατ. λιρών στην HSBC για βλαπτικές πρακτικές κατά 1,5 εκατ. πελατών της
Κλιματική αλλαγή: Οι πλούσιοι κερδίζουν δισεκατομμύρια «βοηθώντας» τους φτωχούς (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ