search icon

Αγορές

Citi: Γιατί οι μετοχές μπορούν να σημειώσουν περαιτέρω πτώση 20% – 30%

Η επόμενη παγκόσμια ύφεση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών είναι έτοιμη να ξεκινήσει- Θα είναι η όγδοη τα τελευταία 50 χρόνια, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα - Ποιες μετοχές είναι πιο ευάλωτες

Με την όγδοη ύφεση της κερδοφορίας των εταιρειών προ των πυλών τα τελευταία 50 χρόνια, τα νέα δεν θα είναι ευχάριστα για τις μετοχές, εκτιμά η Citi.

«Η επόμενη παγκόσμια ύφεση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών είναι έτοιμη να ξεκινήσει και η οποία θα είναι η όγδοη τα τελευταία 50 χρόνια», εξηγεί ο Buckland, της αμερικανικής τράπεζας Citi. «Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World ήδη τιμολογεί μια πτώση των κερδών κατά 5% – 10%, επίδοση πολύ χαμηλότερη από την αύξηση των κερδών κατά 5% που προβλέπει ο μέσος όρος των αναλυτών (consensus) για το 2023. Μια παγκόσμια ύφεση των κερδών ανά μετοχή παρόμοια με τις επτά τελευταίες περιπτώσεις (-31% κατά μέσο όρο) θα σήμαινε περαιτέρω μείωση του δείκτη μετοχών MSCI World κατά 20%-30% στις μετοχές. Παραμένουμε ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών που έχουν εμμονή με τα επιτόκια δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει τον πραγματικό αντίκτυπο στα κέρδη μιας πλήρους οικονομικής επιβράδυνσης», επισημαίνει η Citi.

Κατά μέσο όρο, οι προηγούμενες επτά υφέσεις διήρκεσαν δύο χρόνια και είδαν τα κέρδη να μειώνονται κατά 31%, υπολογίζει η τράπεζα. Οι τρέχουσες πολύ υψηλές προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών, με το consensus των αναλυτών να εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση των παγκόσμιων κερδών κατά 5% το 2023, είναι αρκετά υψηλότερα από την πρόβλεψη των στρατηγικών αναλυτών της Citi για συρρίκνωση 5-10%. Το σενάριο «σκληρής προσγείωσης» των οικονομολόγων της Citi συνεπάγεται πτώση των κερδών κατά 20% περίπου.

Από την άλλη, το σενάριο για «ήπια συρρίκνωση» έχει υπολογιστεί ήδη στις τιμές των δεικτών και τα μοντέλα της τράπεζας υποδεικνύουν ότι η πρόβλεψη της Citi για παγκόσμια συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή κατά 5-10% το 2023 έχει υπολογιστεί σε μεγάλο βαθμό στις αγορές μετοχών. Ένα αποτέλεσμα πιο κοντά στο μέσο όρο της πτώσης κατά 31% θα σήμαινε άλλη μια μείωση 20-30% στις παγκόσμιες μετοχές.

Η Citi εκτιμά ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ είναι πιο ευάλωτες, καθώς τα μοντέλα της υποδεικνύουν ότι οι μετοχές της Ιαπωνίας και της Ευρώπης έχουν ήδη τιμολογήσει διψήφια συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) του δείκτη MSCI World βρίσκεται επί του παρόντος στο ανώτατο όριο του 16% που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Μια μείωση προς το μέσο όρο που είναι 12%, θα σήμαινε πτώση 25% των παγκόσμιων κερδών ανά μετοχή και πτώση 17% στην Ευρώπη, 27% στις ΗΠΑ, 7% στην Ιαπωνία και 11% στις αναδυόμενες αγορές.

Τι σημαίνει μια ύφεση των κερδών στις αποδόσεις των μετοχών

Η Citi εξετάζει την απόδοση του δείκτη MSCI World πριν και μετά από τις προηγούμενες κορυφώσεις των κερδών ανά μετοχή. Σε τρεις περιπτώσεις, το 1974, το 2001 και το πρόσφατο 2020, η αγορά μειώθηκε απότομα 12 μήνες πριν την ύφεση της κερδοφορίας, αντανακλώντας τις κινήσεις των επενδυτών που αποτιμούσαν τη μελλοντική συρρίκνωση. Σε δύο περιπτώσεις, το 1974 και το 2020, οι αγορές μετοχών αυξήθηκαν ακόμη και όταν τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν, με την πτώση να είναι μέσα στην τιμή των δεικτών. Στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις, το 1980, το 1989, το 2007 και το 2015, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν, καθώς η κερδοφορία αγγίζει την κορυφή. Το έτος 2001, ήταν το μόνο που η αγορά μετοχών συνέχισε να υποχωρεί.

Υπάρχει το ενδεχόμενο όμως η παγκόσμια συρρίκνωση των κερδών ανά μετοχή στη φετινή χρήση να μην είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνες του παρελθόντος. Ο φόβος είναι ότι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Οι μεγάλες συρρικνώσεις στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών αυτού του αιώνα ήταν σύντομες, βαθιές και συγχρονισμένες. Η ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αν και δεν ήταν υπερβολικά βαθιά (-35%), ήταν πιο παρατεταμένη, με διάρκεια τέσσερα χρόνια.

Την ίδια στιγμή, οι περιφερειακές αγορές μπήκαν σε ύφεση σε διαφορετικούς χρόνους και ίσως αυτό να συμβεί και αυτή τη φορά, κάτι που το υποδηλώνεται και το χρονοδιάγραμμα ύφεσης από τους οικονομολόγους της Citi. Η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη συρρικνώνεται, γεγονός που θα ασκήσει άμεση καθοδική πίεση στα εταιρικά κέρδη. Αλλά ακόμη και όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμψουν αργότερα το επόμενο έτος, έτσι οι παγκόσμιες αγορές και τα κέρδη ανά μετοχή μπορεί να παρασυρθούν περαιτέρω, καθώς οι ΗΠΑ πέφτουν σε ύφεση, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη:

Βασιλική οικογένεια του Κατάρ: Η χλιδάτη ζωή, οι επενδύσεις και οι διακοπές στα ελληνικά νησιά

Τζoρτζ Τσούνης: Ενεργειακή δύναμη η Ελλάδα για την Ευρώπη εν μέσω κρίσης

Πούτιν: «Μπορεί να ξαναβγούμε από τη συμφωνία για τα σιτηρά» – Βαθαίνει το οικονομικό ρήγμα στη Ρωσία

 

 

Exit mobile version