Η Citi στην έκθεση της για τη στρατηγική των ευρωπαϊκών μετοχών για το επόμενο έτος είναι αισιόδοξη, παρά την επιφυλακτική στάση των επενδυτών. «Οι ευρωπαϊκές μετοχές ‘βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας’, με τους κινδύνους να στροβιλίζονται γύρω από την εσωτερική πολιτική, τις υποβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS), την αδυναμία της Κίνας και τους δασμούς του Τραμπ. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να ασχοληθούν εκ νέου με την Ευρώπη κατά το επόμενο έτος.
Οι επενδυτές είναι στο μέγιστο αγοραστές (max long) στις αμερικανικές μετοχές και καθαροί πωλητές (net short) στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Citi Quants. Πράγματι, το χάσμα μεταξύ της τοποθέτησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από την ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους. Η επιδείνωση του κλίματος είχε αρχικά έρθει παράλληλα με τις υποβαθμίσεις των κερδών. Όμως, η δυναμική των EPS έχει επηρεαστεί πιο θετικά τελευταία, με τον δείκτη αναθεωρήσεων κερδών (ERI) να μεταπηδά σε έδαφος καθαρής αναβάθμισης. Το αποκορύφωμα της πτωτικής τάσης μπορεί να είναι πίσω μας», προβλέπει η Citi.
«Τα ευρωπαϊκά κέρδη δεν έχουν κινηθεί εδώ και δύο χρόνια, ενώ κάτω από την επιφάνεια, έχουν σημειωθεί κυλιόμενες υφέσεις στα EPS σε βασικούς τομείς όπως τα αυτοκίνητα, η τεχνολογία, τα πολυτελή αγαθά. Οι προβλέψεις των αναλυτών (consensus) υποδηλώνουν βελτίωση των EPS έως το 2025 (+8%), με ανάπτυξη στους περισσότερους τομείς. Τα top-down μοντέλα μας υποδηλώνουν +5% αύξηση των EPS στο επόμενο έτος, όταν συνυπολογίζονται οι πιθανοί αντίξοοι άνεμοι από τους δασμούς του Τραμπ. Ο στόχος μας για το τέλος του 2025 στον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 είναι οι 570 μονάδες, ο οποίος συνεπάγεται άνοδο περίπου 10%. Τα κέρδη θα πρέπει να οδηγηθούν από την αξιοπρεπή αύξηση των κερδών ανά μετοχή και τη μέτρια αναπροσαρμογή της αποτίμησης σε μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Βλέπουμε 8% άνοδο για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και στόχος για το τέλος του 2025 στις 9.000 μονάδες. Σε γενικές γραμμές, αναμένουμε ότι τα κέρδη θα οδηγηθούν αρχικά από τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις. Για να γίνουμε πιο εποικοδομητικοί για τον χώρο των μικρών και μεσαίων κεφαλαιοποιήσεων, θα θέλαμε να δούμε κάποια σταθεροποίηση στο εγχώριο μακροοικονομικό μέτωπο», συνεχίζει ο αμερικανικός οίκος.
Η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ευρώπη θα απαιτήσει καταλύτες
Τα βασικά υποκείμενα θέματα για το 2025 περιλαμβάνουν τη γεωπολιτική και τους δασμούς, την καμπή των κερδών, τις εταιρικές δράσεις, την Κίνα και τα επιτόκια. Οι πιθανοί υποψήφιοι καταλύτες για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος περιλαμβάνουν:
1) Ροή ειδήσεων ότι οι δασμοί του Τραμπ θα μπορούσαν να είναι διαπραγματεύσιμοι,
2) Περισσότερη χαλάρωση από την ΕΚΤ ή ένα θετικό σχέδιο δράσης από την Ευρώπη,
3) Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία,
4) Στροφή της Κίνας,
5) Θετικές εκπλήξεις από τα οικονομικά στοιχεία.
«Πρόσφατα αναβαθμίσαμε την Ευρώπη σε σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) σε παγκόσμιο πλαίσιο ως τον καλύτερο διαφοροποιητή από την τρέχουσα μονόδρομη, αμερικανοκεντρική τοποθέτηση στις μετοχικές αγορές. Εντός της ευρωπαϊκής αγοράς, κλίνουμε προς τις μετοχές με ανάπτυξη και επιλέγουμε τους κυκλικούς τομείς όπως τεχνολογία, πολυτελή αγαθά, ταξίδια και αναψυχή, βασικά αγαθά και real estate, τους οποίους αναβαθμίζουμε, αντικαθιστώντας τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο κλάδος της προσωπικής φροντίδας παραμένει η προτίμησή μας τις αμυντικές μετοχές. Υποβαθμίζουμε ένα μείγμα αμυντικών κλάδων όπως τηλεπικοινωνίες και κοινή ωφέλεια, τις οποίες αντικαθιστούμε με τις κατασκευές, τα χημικά και τα βιομηχανικά αγαθά. Οι βασικοί κίνδυνοι για τη σχετικά αισιόδοξη άποψή μας περιλαμβάνουν τον συνεχιζόμενο αμερικανικό εξαιρετισμό και την περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων», καταλήγει η Citi.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί μειώνονται σαλάχια και καρχαρίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα