To ολοένα πιο πολύπλοκο γεωπολιτικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον καθιστά τη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού πιο σημαντική από ποτέ. Μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες αγορές του πολύτιμου μετάλλου ακολουθώντας το παράδειγμα των αναδυόμενων αγορών αυξάνοντας έτσι το μερίδιο του χρυσού στα στρατηγικά αποθέματα τους εις βάρος του αμερικανικού δολαρίου.

Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), επιβεβαιώνοντας το δυναμικό… comeback του πολύτιμου μετάλλου που θα κρατήσει προφανώς και την τιμή του σε υψηλά επίπεδα.

Το 2023 οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού στα αποθέματα τους, ποσότητα που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αγορά στην ιστορία μετά το ρεκόρ των 1.082 τόνων που είχαν αγοράσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022. Είναι σαφές λοιπόν πως ο χρυσός έχει ανακτήσει τη λάμψη του ως προτιμητέο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο.

Οι αγορές αυτές έχουν ως βασικό κίνητρο των κεντρικών τραπεζών την πρόθεση τους να εξισορροπήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ένα πιο προτιμητέο στρατηγικό επίπεδο αποθεμάτων χρυσού απέναντι στις ανησυχίες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές συμπεριλαμβανομένων του υψηλότερου ρίσκου νέων κρίσεων αλλά και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Πηγή: World Gold Council

Η τάση αυτή, λοιπόν, αναμένεται να συνεχιστεί σαφώς και το 2024, καθώς το πολύτιμο μέταλλο προτάσσεται ως σταθεροποιητικός παράγοντας απέναντι στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

Στη μεγάλη ετήσια επισκόπηση που διεξήγαγε το WGC, το 29% των διεθνών κεντρικών τραπεζών δήλωσε πως σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα αποθέματα χρυσού μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε ανάλογη επισκόπηση της διεθνούς εμπορικής ένωσης χρυσού με έδρα τη Βρετανία.

Περίπου δε, το 60% των κεντρικών τραπεζών από προηγμένες χώρες εκτιμά πως το μερίδιο του χρυσού σε σχέση με τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθεί περαιτέρω σε φάσμα πενταετίας, όταν στην αντίστοιχη περσινή επισκόπηση μόνο το 38% είχε ανάλογη άποψη.

«Η πολύ ισχυρή πίεση της αγοράς, η άνευ προηγουμένου οικονομική αβεβαιότητα και οι πολιτικές αναταράξεις σε όλο τον κόσμο έχουν κρατήσει τον χρυσό ψηλά στην ατζέντα των κεντρικών τραπεζών. Τα περισσότερα ιδρύματα έχουν συνειδητοποιήσει περαιτέρω την αξία του περιουσιακού στοιχείου (του χρυσού) ως ένας τρόπος να διαχειριστούν τα ρίσκα και να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους» σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στις διαπιστώσεις της επισκόπησης, η Σαοκάι Φαν του WGC.

Πηγή: World Gold Council

Πραγματικά, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, ήτοι το 81% δήλωσε πως περιμένει τους παγκόσμιους διαχειριστές αποθεμάτων να αυξήσουν περαιτέρω την κατοχή χρυσού τους επόμενους 12 μήνες.

Οι τρεις βασικοί λόγοι που προτάσσονται για την επιτάχυνση των αγορών χρυσού είναι η μακροπρόθεσμη αξία του πολύτιμου μετάλλου, η επίδοση του σε περιόδους κρίσεων και ο ρόλος του ως ένα αποτελεσματικό εναλλακτικό asset στο χαρτοφυλάκιο τους.

Παράλληλα, περίπου το 13% των προηγμένων οικονομιών σχεδιάζουν ήδη να αυξήσουν τις αγορές χρυσούς μέσα στην επόμενη χρονιά, από περίπου 8% πέρυσι, που είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που το Συμβούλιο ξεκίνησε ανάλογες έρευνες.

Οι αγορές χρυσού θα συνεχίσουν, μάλιστα, να κινούνται εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος. Ήδη το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα ξένου συναλλάγματος, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού, έπεσε πέρυσι κάτω από το μισό, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Και η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Πηγή: World Gold Council

Το 56% των προηγμένων οικονομιών εκτιμά πως το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται συνεχώς μέσα στην επόμενη πενταετία, ένα ποσοστό κατά δέκα(!) μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο αγγίζοντας το 64%.

Σημειωτέον πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν οι πρώτες που είχαν ανεβάσει… στροφές, τα τελευταία χρόνια, σε αγορές χρυσού. Μια τάση που ενισχύθηκε μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Τη φετινή χρονιά θα δούμε ακόμη πιο ισχυρότερη σύγκλιση (μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών). Οι πιο προηγμένες χώρες δηλώνουν πως σκοπεύουν να αυξήσουν το μερίδιο χρυσού στα αποθέματα τους και να μειώσουν το δολάριο» εξηγεί η Σαοκάι Φάν.

Η επιτάχυνση των αγορών χρυσού με φόντο την γεωπολιτική και πολιτική αστάθεια έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της διεθνούς τιμής του πολύτιμου μετάλλου, που έπιασε «ταβάνι» στα 2.450 δολάρια την ουγγιά τον περασμένο μήνα. Μόνο δε, από την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο, η τιμή του χρυσού έχει ανέβει κατά 42%. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται ελαφρά στα 2.334 δολάρια την ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

Xατζηδάκης: «Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου – Τι θα γίνει με ΕΛΤΑ-ΕΤΑΔ, πώς θα λειτουργεί το νέο Επενδυτικό Ταμείο

Σταϊκούρας: Προνόμιο για όλους τους πολίτες οι ασφαλείς και προσβάσιμες μεταφορές

Σε βαθιά κρίση η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ