Ο χρυσός υποχώρησε από τα υψηλά 19 μηνών, καθώς μειώνεται το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε στους επενδυτές, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες ήδη έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό σε πολλές οικονομίες παγκοσμίως.
Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν αντηχήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας τα εμπορεύματα σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των προβλημάτων προσφοράς. Η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο και του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέχρι το τέλος του έτους, έχει πυροδοτήσει περαιτέρω φόβους για στασιμοπληθωρισμό, όπου οι τιμές αυξάνονται ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, την επομένη της πτώσης του S&P 500 σε χαμηλό εννέα μηνών, εξαιτίας των κλυδωνισμών που έχει επιφέρει η αύξηση των τιμών της ενέργειας, ύστερα από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αργού στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.
Η τιμή spot του χρυσού υποχώρησε έως και 2,3% στο Λονδίνο, ενώ κινείται ξανά πέριξ των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο χρυσός εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περίπου 10% φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ένα αντιστάθμισμα έναντι της απειλής ενός πληθωριστικού σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Οι συμμετοχές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, με εισροές περίπου 152 τόνων.
Ο χρυσός spot σημείωνε πτώση 1,7% στα 2.015,81 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο. Οι τιμές άγγιξαν τα 2.070,44 δολάρια, μόλις 5 δολάρια μακριά από το ιστορικό υψηλό που είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο του 2020.
Το παλλάδιο σημείωσε πτώση 3,9% σε συνεχιζόμενες ασταθείς συναλλαγές. Οι τιμές εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για πιθανές διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς από τη Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής που εξορύσσεται. Τόσο το ασήμι όσο και η πλατίνα διαπραγματεύονταν κοντά στα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου.
Στα βασικά μέταλλα, τα περισσότερα συμβόλαια υποχώρησαν στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, με τον χαλκό να χάνει 0,9% στα 10.122 δολάρια τον τόνο. Οι τιμές του νικελίου σημείωσαν νωρίτερα άλμα από το όριο του χρηματιστηρίου στη Σαγκάη στον απόηχο πρωτοφανών κινήσεων και αναστολής των συναλλαγών στο LME μετά από short squeeze.
Διαβάστε ακόμη:
WSJ: Σαουδική Αραβία και ΗAE απορρίπτουν τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν για το πετρέλαιο
Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία